G. Nausėda iškėlė tikslus naujai valdžiai: privaloma turėti aiškų koronaviruso valdymo planą | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda iškėlė tikslus naujai valdžiai: privaloma turėti aiškų koronaviruso valdymo planą

BNS 2020/10/28 10:50
R. Tenio nuotr.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad rinkimus laimėjusių dešiniųjų Vyriausybė darbą pradėti privalo turėdama aiškų koronaviruso pandemijos valdymo planą. Šalies vadovo teigimu, Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, sparčiai plintant virusui, ypač svarbus sklandus valdžios perdavimas.

„Laiko porinkiminei euforijai tiesiog nėra. Nauja Vyriausybė privalo iš karto turėti labai aiškų pandemijos valdymo planą ir komandą, pasiruošusią jį vykdyti“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė prezidentas.

„Koronaviruso plitimas Europoje ir Lietuvoje tampa vis sunkiau valdomas, tad mūsų visų laukia nauji dideli išbandymai. Visuomenė ir verslas, o tai reiškia – visa Lietuva, turi išgyventi anksčiau neprognozuotų iššūkių metą. Todėl šiandien yra ypač svarbus sklandus valdžios perdavimas ir perėmimas“, – pridūrė jis.

„Reikės vykdyti darbus, kurie nepalauks. Ir aš, kaip valstybės vadovas, pasižadu prisidėti visomis išgalėmis“, – kalbėjo G. Nausėda.

Krizė negali atsispindėti socialinėje atskirtyje ir skurde

Prezidentas G. Nausėda sako, jog koronaviruso pandemijos kontekste svarbu užtikrinti, kad krizė nepadidintų socialinės atskirties ir skurdo. Anot jo, valstybė ir visuomenė taps teisingesnė tada, jei šalyje mažės pajamų skirtumai.

„Apie teisingesnę valstybę ir visuomenę galėtume kalbėti, jei santykis tarp didžiausias ir mažiausias pajamas gaunančių pajamų sudarytų bent ne daugiau kaip penkis kartus“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė G. Nausėda.

„Siekiant šio tikslo, bus svarbu užtikrinti, kad koronaviruso pandemija neturėtų ilgalaikio poveikio socialinei atskirčiai ir skurdui“, – pabrėžė šalies vadovas.

Jis teigė, kad apie visuomenės gerovę galima spręsti iš to, kaip ji rūpinasi senjorais, todėl prezidentas pakartojo siekį sparčiau didinti pensijas.

„Pensijos turi būti didinamos sparčiau, kad jų lygis atitiktų Vakarų Europos standartus, todėl teikiau ir ateityje teiksiu būsimus įstatymų pakeitimus“, – teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas taip pat pridūrė, kad siekiant mažinti atskirtį taip pat svarbu užtikrinti veiksmingą regionų politiką, kad žmonėms sumažėtų spaudimas laimės ieškoti sostinėje ar užsienyje.

„To pasiekti nepavyks be stiprių, savarankiškų savivaldybių. Kartu su savo komanda ir kitomis valdžios institucijomis sieksiu, kad šalies regionuose vidutinis darbo užmokestis pasiektų ne mažiau 85 proc. sostinės regiono lygio“, – sakė jis.

Prezidentūra po to, kai spalio viduryje Vyriausybė pristatė 2021 metų valstybės biudžeto projektą, teigė norinti, kad pensijos kitąmet didėtų ne 7 proc., kaip siūloma projekte, o 9 proc., taip pat sparčiau turėtų didėti neapmokestinamas pajamų dydis (NPD).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA