Ilgąjį Vėlinių savaitgalį Lietuvos keliais riedės karinės technikos kolonos | Kas vyksta Kaune

Ilgąjį Vėlinių savaitgalį Lietuvos keliais riedės karinės technikos kolonos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Spalio 29 – lapkričio 7 dienomis dalyje Lietuvos teritorijos vyks vienos didžiausių šiais metais regione NATO aljanso pratybos „Nuostabusis šuolis 2020“, kuriose bus vertinamas itin aukštos parengties jungtinės NATO greitojo reagavimo pajėgų grupės pasirengimas vykdyti šiems tarptautiniams greito reagavimo pajėgumams keliamas užduotis. Gyventojai perspėjami, kad ilgąjį savaitgalį planuojamas ir intensyvesnis karinio transporto judėjimas Lietuvos keliuose.

Karinio transporto kolonų palyda

Tarptautinių pratybų „Nuostabusis šuolis 2020“ sausumos dalis vyks tuomet, kai Lietuvoje bus minimos Vėlinės ir Visų Šventųjų diena. Karo policija primena vairuotojams pagrindines taisykles pastebėjus kelyje karinio transporto kolonų judėjimą.

Palydų tikslas – įspėti visus eismo dalyvius apie artėjančią ir judančią karinio transporto koloną. Tokios kolonos pradžią ir galą pažymi specialusis transportas su šviesos ir garso signalais.

Karo policija visų eismo dalyvių prašo sąmoningumo, nelįsti į kolonos vidų, nebandyti aplenkti visos kolonos, nemanevruoti tarp didelių ir sunkių karinio transporto priemonių.

Pamačius artėjančią transporto priemonę su įjungtais šviesos signalais rekomenduojama sulėtinti vairuojamos transporto priemonės greitį, pasitraukti arčiau kelio krašto arba sustoti ir palaukti kol pravažiuos karinio transporto kolona.

Pėstieji turėtų eiti ta kelio puse, kurioje matytų prieš save atvažiuojančias transporto priemones. Tamsiu paros metu neštis žibintuvėlį arba šviesą atspindinčią juostą, atšvaitą.

Vykstant intensyviam karinių kolonų judėjimui keliais, NATO kartu su Lietuvos kariuomene stengsis padaryti viską, kad trikdžių viešuosiuose keliuose būtų kuo mažiau.

Pratybose dalyvaus apie 600 įvairių transporto priemonių

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime žiniasklaidai, šios pratybos – tai kasmet vis kitoje Aljanso valstybėje vykstančios jungtinės NATO pajėgų vadavietės Brunsume (Nyderlandai) organizuojamos pasirengimo budėjimui patikrinimo pratybos.

NATO pratybos „Nuostabusis šuolis 2020“ yra iš anksto planuotos ir gynybinio pobūdžio pratybos. Jos nėra susijusios su pastarųjų mėnesių politiniais įvykiais regione. Planuojama, kad pratybose dalyvaus per 2500 karių ir apie 600 įvairių transporto priemonių.

„Tiek mums, kaip priimančios šalies paramą užtikrinsiančioms pajėgoms, tiek greitojo reagavimo pajėgose budintiems ir pratybose dalyvausiantiems kariams, tai bus tikrai didelis išbandymas, suteiksiantis galimybę pagerinti sąjungininkų ir mūsų sąveiką ir egzistuojančias procedūras“, – apie pratybų svarbą sako Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Valdemaras Rupšys.

Pasak Lietuvos kariuomenė vado, pasibaigus tarptautinėms NATO pratyboms „Nuostabusis šuolis 2020“, dalis NATO technikos ir karių grįš į savo nuolatines dislokacijos vietas, o kita dalis prisijungs prie kasmetinių nacionalinių Lietuvos kariuomenės lauko pratybų „Geležinis vilkas“, kurioms pasibaigus, šie pajėgumai išvyks iš Lietuvos.

Tarptautinėse pratybose „Nuostabusis šuolis 2020“ Aljanso greitojo reagavimo pajėgose budintys Lenkijos, Ispanijos ir Čekijos kariniai vienetai treniruosis vykdyti greitą padalinių perdislokavimą.

2020 m. NATO itin aukštos parengties jungtinės budinčių pajėgų pagrindą sudaro 21-oji Lenkijos „Podolės“ šaulių brigada, kurią remia Lenkijos 12-oji mechanizuotoji divizija, 3-ias transporto aviacijos sparnas, taip pat priskirti vienetai iš Bulgarijos, Čekijos, Vengrijos, Italijos, Lietuvos, Latvijos, Portugalijos, Rumunijos, Ispanijos, Slovakijos, Turkijos ir Jungtinės Karalystės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA