Šunis baisiomis sąlygomis Kauno rajone laikiusi veisėja baudžiamosios bylos išvengs | Kas vyksta Kaune

Šunis baisiomis sąlygomis Kauno rajone laikiusi veisėja baudžiamosios bylos išvengs

Stopkadras

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas šių metų rugsėjį, gavus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Kauno departamento pranešimą, kad atlikus neplaninį patikrinimą pas vieną Kauno rajono veisėją rastas net 81 netinkamomis sąlygomis laikomas šuo. Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas įtarus, kad su gyvūnais galėjo būti žiauriai elgiamasi.

Tyrimo metu nustatyta, kad šunys buvo laikomi per mažuose narvuose, dalis narvų buvo pastatyti vienas ant kito, jų grindyse grotelės, o dalyje narvų nėra gultų. Buvo nustatyti ir kiti veisėjams taikomų reikalavimų pažeidimai, kurie nesuderinami su gyvūnų gerovės principais bei gali turėti įtakos jų sveikatai.

„Tačiau surinkus ir įvertinus visus gautus duomenis, atsižvelgus į gautas specialistų išvadas bei liudytojų parodymus, konstatuota, kad šiuo atveju nebuvo padaryta Baudžiamojo kodekso 310 str. 1 d. nurodyta nusikalstama veika, todėl tyrimas nutrauktas“, – teigiama LR prokuratūros pranešime.

Prokuratūra primena, kad baudžiamoji atsakomybė pagal minėtą straipsnį asmeniui gali būti taikoma tik tuomet, kai dėl žiauraus elgesio su juo gyvūnas žūsta arba yra suluošinamas. Tais atvejais, kai nustatoma, jog buvo pažeisti Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo reikalavimai, kurių nesilaikymas prilyginamas žiauriam elgesiui su gyvūnais arba jų kankinimui, tačiau dėl to gyvūnas nežuvo ar nebuvo suluošintas, asmuo baudžiamas administracine tvarka.

Todėl ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys dėl gyvūnų laikymo reikalavimų bei kitų LR gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo reikalavimų pažeidimų, prokuroro sprendimu, perduoti VMVT Kauno departamentui, kurio pareigūnai įvertins veisėjos padarytus pažeidimus ir priims sprendimus dėl administracinės atsakomybės taikymo.

Atsižvelgiant į tai, kad tyrimo metu nenustatyti nusikaltimo, numatyto LR BK 310 str. 1 d., požymiai, ir veisėjos veiksmus būtina vertinti LR administracinių nusižengimų kodekse numatyta tvarka, prokuratūra nesprendė klausimų dėl šių gyvūnų likimo. Klausimus dėl tolimesnės jų priežiūros, globos, paėmimo ar grąžinimo savininkei pagal kompetenciją, anot prokuratūros, turi spręsti VMVT Kauno departamentas.

„Kas vyksta Kaune“ primena pirmosiomis rugsėjo savaitėmis VMVT sulaukus kelių šimtų pranešimų apie gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimus, iš viso tuomet iš įvairių galimai nelegalių gyvūnų veisyklų šalyje paimti bei gyvūnų globos įstaigoms perduoti 142 šunys ir trys katės.

Apie itin prastomis sąlygomis Karmėlavoje laikytą ir išlaisvintą 81-ą šunį rugsėjo pirmoje pusėje pagarsino visuomenininkas Andrius Tapinas. Akcijoje su „Laisvės TV“ dalyvavo policijos ir VMVT atstovai, taip pat gyvūnų globos organizacijų GGI – Gyvūnų gerovės iniciatyvos, VšĮ „Dogspotas“ atstovai ir Gyvūnų globos organizacijos „Lesė“ mobilioji komanda.

Anot A. Tapino, kai kurie gyvūnai narvuose buvo sugrūsti po šešis, didžiojoje dalyje narvų nebuvo net vandens dubenėlių, šunys gyveno savo išmatose, 11 iš jų reido metu buvo ką tik gimę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA