A. Veryga apie pacientų gydymą: gali būti ribojamos planinės paslaugos, bet skubi pagalba bus teikiama | Kas vyksta Kaune

A. Veryga apie pacientų gydymą: gali būti ribojamos planinės paslaugos, bet skubi pagalba bus teikiama

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jeigu ligoninėse toliau daugės hospitalizuotų COVID-19 pacientų, plečiant jiems skirtų lovų skaičių reikės riboti kitas planines paslaugas, socialiniame tinkle „Facebook“ sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Visada esame pasirengę „įjungti“ atsarginius planus! Jei nutiktų taip, kad pagrindinėse penkiose ligoninėse (Santaros ir Kauno klinikose, Respublikinėje Šiaulių, Respublikinėje Panevėžio ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėse), koordinuojančiose koronavirusu (COVID-19) užsikrėtusių pacientų srautus, pradėtų trūkti vietų – lovų, nedelsiant įsijungtų saugikliai“, – rašė ministras.

A. Verygos teigimu, šiuo metu iš viso minėtose penkiose gydymo įstaigose yra 401 vieta, kur galima guldyti ir gydyti koronavirusu užsikrėtusius pacientus.

„Jei prireiktų, šiose gydymo įstaigose jau artimiausiu metu būtų galima skirti dar 262 vietas – lovas šiuo virusu užsikrėtusiems pacientams. Žinoma, tokiu atveju dalis kitų gydymo paslaugų turėtų būti ribojamos, t.y. teikiama mažiau, o kai kurios gali būti net stabdomos. Pavyzdžiui, planinės operacijos, kurios gali palaukti“, – teigė A. Veryga.

Ministras ramina visuomenę ir teigia, kad būtinoji pagalba bus ir toliau teikiama, kaip ir iki šiol.

„Taip buvo ir pavasarį, suvaldant pirmąją viruso plitimo bangą. Tad žmonės, pavyzdžiui, patyrę infarktą, insultą, lūžius, patekę į avariją, onkologiniai pacientai ir pan. gaus būtinąją pagalbą. Ir gydymo įstaigos tai turi užtikrinti. Prie būtinosios pagalbos priskiriamos ir gimdymo paslaugos, nes į pasaulį ateinantys kūdikiai negali laukti, kol baigsis koronaviruso plitimas“, – rašė A. Veryga.

Pasak ministro, jeigu ir šių vietų nepakaktų, yra numatytos dar 587 rezervinės vietos regionuose.

„Žinoma, svarbu suprasti ir tai, kad į ligonines guldomi ne visi pacientai. Štai tie, kuriems diagnozuota lengva viruso forma, jie gali gydytis namuose, ambulatoriškai, konsultuotis su gydytojais nuotoliniu būdu“, – rašė A. Veryga.

Ministro teigimu, jei nutiktų ir taip, kad nepakaktų ir papildomai įkurtų gydymo vietų regionuose, tektų atsisakyti dar didesnio skaičiaus planinių paslaugų ar net pasitelkti papildomą infrastruktūrą. „Taigi esame apgalvoję žingsnius į priekį ir nuolat juos deriname su organizuojančiomis ligoninėmis“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA