Dalis Lietuvos universitetų pereina prie nuotolinio mokymo | Kas vyksta Kaune

Dalis Lietuvos universitetų pereina prie nuotolinio mokymo

BNS 2020/10/23 16:16
Asociatyvi / D. Beržinio nuotr.

Dalis šalies universitetų, reaguodami į šalyje sparčiai plintantį koronavirusą, pereina prie pilno nuotolinių studijų modelio. Apie tai, kad nuo pirmadienio dirbs nuotoliniu būdu, informavo Vilniaus universitetas (VU), Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Mykolo Romerio universitetas (MRU).

Kauno technologijų universiteto (KTU) atstovas spaudai Mantas Lapinskas teigė, kad universitetas nuotoliniu būdu dirba jau nuo šios savaitės pradžios, išskyrus universitete dar vykstančias modulių pratybas ir laboratorinius darbus.

„Nuo pirmadienio viskas vyksta nuotoliniu būdu. Natūralu, kad semestro tiriamieji ir baigiamieji projektai, privalomos praktikos gali būti atliekami, jei nėra kitos galimybės. Bet visa kita atliekama nuotoliniu būdu. Neakademiniai darbuotojai, administracija iki lapkričio 14 dienos taip pat dar dirba vietoje“, – BNS sakė jis.

VU pranešė, kad nuo pirmadienio mažiausiai mėnesiui pereina prie nuotolinio mokymo, išskyrus laboratorinius ir praktinius užsiėmimus, kai jiems reikalinga speciali įranga.

„Ačiū visiems už supratimą ir susitelkimą, kuris leidžia universiteto gyvenimui sėkmingai tęstis ir tokiomis neapibrėžtomis aplinkybėmis. Vis dėlto mūsų visų sveikata yra svarbiausias prioritetas, todėl raginu į tai žiūrėti atsakingai“, – pranešime sako VU rektorius Rimvydas Petrauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad minėtu laikotarpiu VU vykdomos suaugusiųjų neformaliojo švietimo programos taip pat turėtų būti tęsiamos nuotoliniu būdu, o jei to padaryti neįmanoma – laikinai stabdomos. Administracija toliau veiklą tęs laikydamasi saugumo rekomendacijų.

VU informavo, kad nuo pirmadienio keisis ir universiteto bibliotekų darbas – bus aptarnaujami tik universiteto bendruomenės nariai su pažymėjimais arba tik iš anksto registruoti lankytojai, norintys naudotis Centrinės bibliotekos Retų spaudinių ir Rankraščių skyriuose saugomais kultūros paveldo dokumentais.

Panašiai darbą suplanavo ir VDU.

„Nuo spalio 26 dienos mes perkeliame studijas į nuotolį, išskyrus tuos atvejus, kaip laboratoriniai darbai ir kiti užsiėmimai, kuriems reikalinga speciali įranga ir infrastruktūra, žinoma, mažinant žmonių skaičių ir užtikrinant visas, kaip ir iki šiol, saugumo priemones, dezinfekciją“, – BNS sakė ir VDU atstovė Ina Žurkuvienė.

Pasak jos, nuo pirmadienio daliai fakultetų ar atskirų studijų programų dar savaitę bus duota savaitė kontaktiniam darbui, kad būtų galima užbaigti „tam tikrus neatidėliotinus užsiėmimus“.

MRU pranešė, kad nuotoliniu būdu vyks paskaitos, seminarai, pratybos. Dėstytojai iki spalio 31 dienos turi informuoti studentus dėl tarpinių ir galutinių atsiskaitymų vykdymo būdo. Planuojama, kad baigiamųjų darbų gynimai taip pat vyks nuotoliniu būdu, o baigiamieji egzaminai bus vykdomi nenuotoliniu būdu laikantis visų saugumo reikalavimų.

Pasak MRU Akademinių reikalų centro vadovės Ingos Daukšienės, toks sprendimas priimtas, kad universitete nekiltų ligos židinių, būtų užtikrinta studentų, akademinio personalo, administracijos darbuotojų sveikata.

Dėl nuotolinių studijų nuo lapkričio 1-osios studentams, norintiems laikinai išvykti, bet ir toliau tęsti gyvenimo MRU studentų namuose sutartį, bus suteikta 50 proc. nuolaida mokesčiui. Dėl pavasario semestro studijų organizavimo universiteto administracija žada informuoti iki spalio 31 dienos.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas teorines paskaitas nuo rugsėjo jau vykdo nuotoliniu būdu, o likusius užsiėmimus dar savaitę žada organizuoti įprasta tvarka, bet sesiją jau ruošiasi baigti nuotoliniu būdu.

„Kol kas situacija pas mus su atvejais valdoma, nėra stambių židinių, yra pavieniai atvejai (…). Todėl kol kas nuspręsta, kad kitą savaitę viskas vyks taip, kaip įprasta: teorija visa – nuotoliniu būdu, ir kitą savaitę, stebint situaciją, vėl bus svarstymas, kaip elgiamės toliau“, – BNS teigė universiteto Studijų direkcijos direktorė Nora Skaburskienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA