Tiesioginė transliacija: populiariausios manipuliacijos COVID-19 tema, kaip „nepasimauti“? | Kas vyksta Kaune

Tiesioginė transliacija: populiariausios manipuliacijos COVID-19 tema, kaip „nepasimauti“?

Stop kadro nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ tiesioginio pokalbio tema – apie visuomenės požiūrį į koronavirusą, su tuo susijusias įvairias dezinformacijos atakas bei dažniausias mąstymo klaidas, dėl kurių tampame neatsparūs įvairiems, ypač socialiniuose tinkluose, skleidžiamiems melams. Pokalbio pašnekovai – Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos skyriaus specialistas Tomas Čeponis ir tinklaraštininkas Ričardas Savukynas.

Tyrimų grupės „Kantar“ vasaros pabaigoje atlikta „COVID-19 Barometras“ apklausa teigia, kad pasaulyje vyrauja dvi žmonių požiūrio į koronavirusą grupės – tai fatalistai ir geri piliečiai. Abiems šioms grupėms priklauso virš 20 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu Lietuvoje gerųjų piliečių yra gerokai mažiau – tik 16 proc., o fatalistų grupei priskiriamas net kas trečias lietuvis (34 proc.).

Kaip aiškina tyrimą Lietuvoje atlikusios apklausos „Kantar“ atstovai, fatalistams visur svarbu balansas, todėl jiems nepatinka perteklinės taisyklės ir perdėta kontrolė. Na, o vadinamiesiems „geriems piliečiams“ būdinga kruopščiai laikytis visų sveikatos ir saugos priemonių. Taip pat jie tikisi, kad ir kiti jų laikysis.

Didžiausią nerimą visuomenei turėtų kelti vadinamieji „atsiribojusieji“, ši apklausa parodė, kad jų Lietuvoje – 18 proc. Šie žmonės nemato priežasties, dėl ko kyla toks šurmulys ir jiems tai ne itin rūpi. Tarp apklaustųjų išskiriamos ir dar dvi grupės, kurių Lietuvoje yra dar apie penktadalis – tai svajotojai ir nerimautojai, pastariesiems būdingas ypač didelis įsibaiminimas ir pastebima, kad jų yra daugiau jaunimo tarpe.

Drauge išsiaiškinkime, kuri žmonių grupė yra labiausiai paveiki įvairioms sąmokslo teorijoms bei, kokios „mąstymo klaidos“ lemia tai, kad pradeda kilti nerimas be pagrindo, arba atvirkščiai – įsijungia pavojaus neigimo mechanizmas.

Pokalbio vedėja –  žurnalistė Brigita Sabaliauskaitė.

Publikacija priklauso portalo „Kas vyksta Kaune“ ciklui: „Šiuolaikinės žiniasklaidos vaidmuo visuomenės atsparumo dezinformacijai didinimui“. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA