Augant koronaviruso sergančiųjų skaičiui gali mažėti medikų teikiamų paslaugų | Kas vyksta Kaune

Augant koronaviruso sergančiųjų skaičiui gali mažėti medikų teikiamų paslaugų

BNS 2020/10/22 18:11
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Daugėjant sergančiųjų COVID-19, kuriems reikalingas gydymas ligoninėje, įstaigose bus plečiamas lovų skaičius, todėl gali mažėti kitų sričių paslaugų, tačiau ligoninės finansiškai dėl to nenukentės, teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Dėl lovų – tikrąsias tas vadinamas COVID-19 arba infekciniams ligoniams skirtas lovas, mes jau gana greitai pildome, užpildome, kadangi turime gana daug atvejų, tai jos tikrai greitai užsipildys ir nereikės laukti kelių savaičių, manau“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė ministras.

„Bendrai vertinant, sistema šiuo metu nėra perkrauta, tik tiek, kad kai apkrauname infekcines ligonines, užpildome infekcinių ligų skyrius, pacientus reikės guldyti į kitas vietas ir ten jiems teikti pagalbą. Tai reikš, kad planinės paslaugos taps mažiau prieinamos kitų ligų arba kitų susirgimų turintiems pacientams“, – pridūrė jis.

Pasak A. Verygos, nors priverstinio planinių paslaugų stabdymo nėra planuojama, tačiau įstaigose atsiradus židiniams ar plečiant COVID-19 pacientams reikalingų lovų skaičių tiesiog gali nebebūti galimybių kai kuriose įstaigose teikti vienas ar kitas paslaugas.

„Tame skyriuje ar tame padalinyje, kur bus gydomi COVID-19 pacientai, ten tos planinės paslaugos tos srities ir nebebus teikiamos, o kokios jos bus, tikrai priklausys nuo konkrečios gydymo įstaigos, kur COVID-19 lovos bus įsteigtos: vienu atveju tai gali būti chirurgija, kitu atveju – kažkoks gal terapinis profilis ar panašiai“, – kalbėjo ministras.

Finansiškai įstaigos nenukentės

Ligoninės nuo karantino pavasarį iki šiol kas mėnesį gauna vieną dvyliktąją iki pandemijos pradžios gautų lėšų – taip siekiama kompensuoti ligoninėms nuostolius, patiriamus dėl viruso plitimo.

Tačiau sveikatos priežiūros įstaigos, norinčios išlaikyti tokį finansavimą, turi būti atnaujinusios ne mažiau kaip 70 proc. stacionarinių ir ne mažiau kaip 80 proc. ambulatorinių iki karantino paskelbimo kovą teiktų paslaugų apimčių.

Kai kurios COVID-19 pacientus gydančios ligoninės, pavyzdžiui, Klaipėdos universitetinė ligoninė, nerimauja, kad prireikus COVID-19 pacientams skirti didesnį patalpų kiekį, jos nebegalės užtikrinti numatytų planinių paslaugų apimčių ir gali susidurti su rimtais finansiniais iššūkiais.

A. Verygos teigimu, šios įstaigos, kaip ir tos, kuriose kils viruso protrūkiai, gali būti ramios, nes dėl objektyvių priežasčių negalėdamos teikti planinių paslaugų jos nenukentės.

„Tais atvejais, kai gydymo įstaigos teiks paslaugas COVID-19 sergantiems pacientams, persiorganizuos savo veiklą ir tokiu būdu pakeis savo veikimo profilį, jos tikrai nenukentės, jos dėl to gali būti ramios“, – sakė ministras.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad tai nereiškia, jos paslaugų apimtis mažinti galės kitos įstaigos.

„Tikrai mes gydymo įstaigų į kažkokį tai finansinį pavojų neįstumsime, bet kaip ir sakiau – tikrai nereikia turėti iliuzijų, kad vėl staiga automatu visiems bus grąžinta viena dvyliktoji, nes matėme, kad tuo metu, kai vieni dirbo labai sudėtingai, kiti labai pro pirštus pasižiūrėjo į paslaugų teikimą ir tikrai neskubėjo paslaugų atnaujinti, dėl ko skundėsi nemaža dalis pacientų“, – kalbėjo A. Veryga.

Jo teigimu, šiuo metu tvarka dėl vienos dvyliktosios lėšų skyrimo yra pakoreguota ir skaičiuojami ketvirčio, o ne vieno mėnesio rezultatai. Taip pat numatytos išimtys tiems atvejams, kai įstaigose kyla protrūkis.

„Jeigu reikės kažką koreguoti, bus tos tvarkos tikrai pakoreguotos, kadangi kol kas tokio poreikio tiesiog nebuvo: įstaigos tik dabar persitvarko, persirorganizuoja savo skyrius, tą lovų skaičių plės, tai tikrai ta tvarka bus peržiūrėta, bet toms, kurios teiks gydymą COVID-19 sergantiems pacientams, bet ne visiems automatiškai“, – teigė ministras.

Kaune rezervinių pajėgumų prireikti gali kitą savaitę

Lietuvoje daugėjant susirgimų COVID-19, pildosi ir juos gydančios ligoninės, kai kuriose jau ruošiami rezerviniai pajėgumai. Medikai pabrėžia, kad nors lovų trūkumo nėra, gyventojai turėtų kuo labiau saugotis, kad sveikatos priežiūros sistema nepatirtų pernelyg didelio apkrovimo.

Kaip BNS sakė Kauno klinikų docentas, COVID-19 ligos Kauno regiono valdymo grupės vadovas Vaidotas Gurskis, čia rezervinių pajėgumų gali prireikti jau kitą savaitę.

„Situacija nuolat kinta ir lovų užimtumas didėja kiekvieną dieną. Šiuo metu svarstomi keli variantai pagal pavasarį patvirtintą Kauno regiono sveikatos priežiūros paslaugų teikimo ir organizavimo planą“, – teigė medikas.

Šiuo metu LSMU Kauno ligoninėje, kuri yra pagrindinė Kauno regiono ligoninė, gydanti COVID-19 pacientus, lovų užimtumas siekia apie 60 iš 100 esamų, o reanimacijos skyriuje užimta pusė iš šešių lovų.

„Esant pakankamam įrengtų lovų skaičiui regione, šiuo metu vertinama, kur geriausiai būtų priimti vis didėjantį COVID-19 sergančių pacientų srautą, kad planinės pagalbos teikimas kitoms pacientų grupėms būtų apribojamas kuo mažiau. Išliekant panašioms lovų užimtumo didėjimo tendencijoms, į numatytas rezervines lovas regiono sveikatos priežiūros įstaigose pacientai būtų pradėti guldyti jau kitą savaitę“, – informavo V. Gurskis.

Užpildyta daugiau kaip pusė lovų

Vilniaus Santaros klinikose šiuo metu užimta 60 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų: penki pacientai gydomi reanimacijoje, 45 – skyriuje. Ligoninė galėtų priimti dar 37 pacientus, 20 vietų yra reanimacijoje. Pasak Santaros klinikų direktorės valdymui Aušros Bilotienės-Motiejūnienės, jau per pirmąją koronaviruso pandemijos bangą ligoninė pertvarkė savo veiklą ir atlaisvino dalį skyrių.

Klaipėdoje atlaisvinamos lovos kituose skyriuose. Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis trečiadienį vykusiame Klaipėdos savivaldybės pasitarime dėl COVID-19 valdymo sakė, jog koronavirusu užsikrėtusių pacientų skaičiai auga kasdien.

Tuo tarpu respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika BNS sakė, kad ligoninė kitai savaitei ruošia papildomas 15 lovų prie esamų 81-os bei aštuonias reanimacijos. Jeigu situacija blogėtų ir užsipildytų visos šios vietos, ligoninė pradėtų riboti planinę pagalbą.

Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas spaudai Vytautas Riaubiškis sakė, kad gydymo įstaigoje kol kas pakanka esamo lovų skaičiaus.

„Infekcinėje ligoninėje yra paruošta 40 lovų šiuo metu pacientams, kurie serga COVID-19. Šiuo metu užimta apie 18 lovų, tai yra, 47,5 procento, taigi, dar turime tam tikrą rezervą“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu Lietuvos ligoninėse gydomi 239 COVID-19 ligoniai, 88 iš jų – su deguonies kaukėmis, 18 – reanimacijoje, septyniems taikoma plaučių ventiliacija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA