Nenorintiems registruotis baruose – baudos iki 1500 eurų | Kas vyksta Kaune

Nenorintiems registruotis baruose – baudos iki 1500 eurų

delfi.lt / Raminta Rakauskė 2020/10/22 16:29
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybei nusprendus, kad nuo pirmadienio visos viešo maitinimo įstaigos privalės vykdyti lankytojų registraciją, aiškėja, kaip tokia registracija atrodys. Kaip informavo Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, ten besilankantys gyventojai privalės pateikti savo vardą, pavardę bei telefono numerį.

„Duomenų apsauga tikrai bus užtikrinta, juolab bus tikrai stengiamasi rinkti minimalią informaciją, kuri iš esmės leistų tik rasti tą žmogų, jei paaiškėtų, kad buvo užsikrėtusių asmenų, reikėtų išsiaiškinti, koks ten yra židinys. Pildyti, manau, bus galima tiek viena, tiek kita forma (elektronine ar popierine – Delfi), priklausys nuo to, kaip pati viešojo maitinimo įstaiga pasiruoš, kokią formą. Pateikti, tikėtina, reikės vardą, pavardę, telefono numerį, bet šiuo metu tai dar aptarinėjama“, – ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

SAM atstovas spaudai Vytautas Beniušis „Delfi“ taip pat patikino, kad planuojama, jog registracijai kavinėse užteks asmens vardo, pavardės ir telefono numerio.

„Siekiant apsaugoti žmonių asmens duomenis, šiuo metu derinama su Valstybine duomenų apsaugos inspekcija, kad registruojantis nereikėtų pateikti adreso. Sprendimai bus priimti artimiausiu metu.

Jeigu asmuo atsisakytų pateikti prašomus duomenis (vardą, pavardę, telefoną), tokie asmenys turėtų būti neįleidžiami į kavines. Jeigu asmuo nepaliktų kavinės, turėtų būti informuojama policija, kuri atvykusi į įvykio vietą galės skirti ir baudas. Baudos lieka tos pačios kaip ir už kitų operacijų vadovo sprendimų nevykdymą – nuo 500 iki 1500 Eur“, – teigė jis.

Paprašius patikslinti, kaip pati registravimo tvarka atrodys, ministerija teigė, kad šiuo metu teisės aktas dar rengiamas: „Derinama, kaip būtų optimaliausia.”

Privalės užtikrinti duomenų saugumą

Viešojo maitinimo įstaigos, registruojančios klientus, privalės užtikrinti tinkamą jų duomenų apsaugą, BNS sako Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI).

„Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas asmens duomenų tvarkymo nedraudžia, tačiau nustato reikalavimus, kurių būtina laikytis, siekiant užtikrinti, kad asmens duomenys būtų tvarkomi teisėtai“, – BNS ketvirtadienį sakė VDAI Teisės skyriaus patarėja Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija atkreipia dėmesį, kad viešojo maitinimo įstaigos rinkti galės tik tuos asmens duomenis, kuriuos būtina, o juos tvarkyti galės tik teisės akte nustatytu tikslu.

„Pavyzdžiui, šie asmens duomenys negalės būti naudojami tiesioginei rinkodarai“, – BNS teigė R. Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.

Be to, surinkti asmens duomenys turės būti saugomi tik tam tikrą nustatytą laikotarpį, o įmonės privalės užtikrinti tinkamą jų apsaugą, nustatant, kas ir kaip duomenis rinks, kur ir kaip jie bus saugomi, kas turės prie jų prieigą bei kam jie galės būti perduoti.

Taip pat asmenims turės būti pateikta informacija apie jų asmens duomenų tvarkymą.

Verslas su tvarka nesupažindintas

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė „Delfi“ teigė, kad situacija dėl vos vakar įvestos naujos tvarkos, susijusios su lankytojų registracija, yra sudėtinga, nes kol kas niekas nežino, kaip viskas atrodys.

„Mes neturime jokios informacijos nei iš SAM, nei iš Vidaus reikalų ministerijos (VRM). Niekas nežino kaip viskas vyks, anksčiau rinkdavome tik telefono numerius.

Šiai dienai verslas nežino nei kaip pasiruošti, nei ką registruoti. Verslui tai – labai sudėtinga, nes reikia pasiruošti formas, kažką turėti“, – trumpai komentavo ji.

Barų „Bardakas“ ir „Sanatorija“ bei „Materialistė“ bendrasavininkas Matas Puodžiūnas taip pat tikino, kad kol kas situacija dėl naujausių ribojimų jam žinoma tik iš žiniasklaidos.

„Yra programėlė, kai lankytojas skenuoja barkodą ir yra renkami duomenys. Programėlė puikiai veikia, praėjusį savaitgalį taikėme, bet mus labiausiai gąsdina ne tai. Mes išvis registracijos nebetaikysime, nes nebegalėsime dirbti dėl laiko apribojimo.

Visi mūsų barai yra akcentuoti į naktį, 90 proc. visų pajamų yra gaunamos po vidurnakčio, keli iš jų atsidaro tik 23 val., tai tas laiko ribojimas veikti iki 00 val. yra tiesiog tylus valstybės pasakymas, kad nuo pirmadienio tikriausiai nė vienas iš mūsų barų nebegalės dirbti“, – sakė verslininkas.

„Mes iš valstybės negirdime jokio pasiūlymo ką daryti su darbuotojais ar su nuoma. Karantinas nepaskelbtas, nuomininkai sako, kad kadangi karantino nėra, nėra ir nuolaidų. Jau ir be šių apribojimų laikėmės tik ant garbės žodžio.

Viską išgirdau tik per žinias, bet ką daryti su 90 darbuotojų ir nuoma, liko mums patiems spręsti. Norėtųsi išgirsti, ar bus kokios subsidijos ir pan.“, – komentavo M. Puodžiūnas.

Įvedė ribojimus

Redakcija primena, kad šalyje sparčiai augant koronavirusinės infekcijos atvejų skaičiui, trečiadienį valdžia ėmėsi griežtinti ribojimus – Vyriausybė priėmė sprendimą, kad lankytojų registracija bus privaloma ne tik renginiuose, bet ir viešojo maitinimo įstaigose.

Tada ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, kaip rašė ELTA, sakė, kad kontrolės mechanizmas dėl šio reikalavimo įgyvendinimo gali būti įvairus, bet svarbiausia ne tai.

„Pats kontrolės mechanizmas gali būti įvairus, tiek ir savivaldybės atrenkami padaliniai, tiek ir policija, bet turėtume kalbėti ne apie tai. Ne dėl valstybės ar valdžios institucijų institucijų tai daroma. Tai daroma dėl mūsų pačių, nes kuo daugiau bus neatsekamų kontaktų, tuo bus didesnis plitimas ir mūsų viešasis gyvenimas patirs didžiulių iššūkių“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Taip pat, premjero teigimu, lankytojų registraciją turės užtikrinti paslaugų teikėjai, tačiau lankytojai taip pat turėtų būti tuo suinteresuoti.

„Aš manau, kad tai užtikrins šitų paslaugų teikėjas ir tiesiog mes patys – visi, kurie nori patekti, lankytis. Mes privalome tuos kontaktus palikti dėl labai paprastos priežasties. (…) Susirgimų skaičius auga ir atrasti kontaktus, nustatyti plitimo kryptis sudėtinga“, – sakė S. Skvernelis.

Lankytojų registracija Vyriausybės nutarimu nustatyta laisvalaikio, pramogų, renginių, viešojo maitinimo ir kitose vietose.

Vyriausybės nutarimu taip pat trumpinamas maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų darbo laikas: šių įstaigų veikla bus vykdoma nuo 7 iki 24 valandos.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA