Kaune prasideda dizaino įvykis: pristatys, kaip atrodys miestai po 30 metų | Kas vyksta Kaune

Kaune prasideda dizaino įvykis: pristatys, kaip atrodys miestai po 30 metų

Kaunas 2022 nuotr.

Ką galvojame išgirdę žodį „dizainas“? Apie aukštosios mados kolekcijas, spalvas, formas ar interjerą? Jis gali nepalyginamai daugiau – pasitelkdamos dizaino mąstymą verslo įmonės ieško ateities investicijų krypčių, organizacijoms ir valdžios institucijoms padeda permąstyti infrastruktūrą, kuri būtų pritaikyta įvairių poreikių žmonėms, mažintų socialinę atskirtį ar spręstų opias socialines ir psichinės sveikatos problemas.

[galerija kiek=”4″]

Šiandien, spalio 23 d., Kaune debiutuos visą savaitę truksiantis „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizuojamas tarptautinis Kauno dizaino įvykis. Šiais metais jo tema, dabarties ateities miestas, atkreipia dėmesį, kad rytojaus miestus kuriame šiandien. 2050 m. planetoje gyvens net trečdaliu daugiau žmonių nei šiandien.

Iš 9,2 milijardo 70 proc. jų įsikurs miestuose. Augant gyventojų skaičiui, tankėjant miestams viso pasaulio architektai, urbanistai, dizaineriai, kūrėjai ieško atsakymų, kokie bus ateities miestai: kaip juos reikia planuoti šiandien, kad juose darniai ir tvariai galėtume gyventi rytoj. Šios temos bus sprendžiamos ir tarptautiniame dizaino įvykyje.

Vizionieriai, dizaino lauko ir politikos atstovai, kūrėjai bei architektai susitiks idėjų varžytuvėse, dirbtuvėse, gyvuose pokalbiuose ir diskusijose, kur įvairiais aspektais aptars dizaino reikšmę bei įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui.

Daugelį dizaino įvykio renginių lankytojai galės pamatyti transliuojant tiesiogiai „Kaunas 2022“ Facebook paskyroje.

Vienas ryškiausių renginių – dizaino artefaktų ir idėjų iš skirtingų pasaulio miestų paroda „Pandemijos vaizduotė“ viešosiose Kauno erdvėse: kavinėse, muziejuose, gatvėse, rašoma „Kaunas 2022“ pranešime žiniasklaidai.

Paroda truks visą savaitę ir supažindins tiek su praktiškais, tiek utopiniais sprendimais, kurie buvo sukurti dizainerių iš Prancūzijos, Šveicarijos, Vokietijos, Švedijos, Lietuvos bei kitų šalių.

Daugelis jų buvo inspiruoti susidūrus su pandemijos iššūkiais mūsų socialiniam gyvenimui. Ar gali dizaino sprendimai mums padėti laikytis socialinės distancijos gatvėje, saugiai lankytis kavinėje ar sporto klube? Ar gali dizainas esantiems izoliacijoje padėti pajausti artimo žmogaus buvimą šalia? Artefaktų eksponavimo vietas bus galima rasti svetainėje.

Renginio organizatoriai pristatys ir Katrynos Čiurlionis parodą „Genetinis rezonansas“. Joje menininkė, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio vaikaitė, pažvelgė į mūsų genų kombinacijas ne kaip mokslininkė, bet kaip erdvės dizainerė ir linijinę genų struktūrą perkėlė į erdvinį vaizdą. Jos kūrinius miesto gyventojai ir svečiai galės išvysti ant Mykolo Žilinsko dailės galerijos sienos spalio 23–26 dienomis nuo 18 val.

Tuo tarpu mokslinio prototipavimo seminare „Kauno ateitys“, Lietuvos dizaino politikos krypčių svarstybose „Dizaino kava“ bei tarptautinėje diskusijoje „Dizaino tribūna“ ekspertai spręs ateities miestų ir visuomenės iššūkius.

Kas yra miestas kaip geras užsakovas, viešojo intereso viešojoje erdvėje galimybės, kaip turėtų būti planuojami dabarties ateities miestai, kaip kurti aplinką, kad ji būtų pritaikyta bendruomenėms ir mažintų socialinę atskirtį bei daugelį kitų.

Susirinkusieji kels klausimą, ar Lietuva gali tapti dizaino šalimi, o dizaino profesionalai iš įvairių pasaulio šalių dalinsis įžvalgomis ir patirtimi, kaip, pavyzdžiui, pakeitus tilto dizainą, gali sumažėti savižudybių skaičius mieste.

Dar vienas įvykio taškas – kūrybinių idėjų dirbtuvės ir varžytuvės „Adaptyvi kapsulė“, kuriose dalyviai kurs mobilias struktūras/objektus, kurie suteiktų apsaugą nuo nepageidaujamų oro sąlygų ir/ar viruso ir užtikrintų saugų bendravimą uždaroje erdvėje.

Pandemijos sąlygomis išlieka poreikis kuo daugiau veiklų vykdyti erdvėse, kur būtų užtikrintas žmonių saugumas. Susirinkę įvairių sričių kūrėjai turės sukurti modulines struktūras, kurios galėtų būti pritaikomi kavinėse, turguose, įmonėse ar renginiams.

Koks būtų dizaino įvykis, be dizainerio žvilgsnio į mūsų spintas? Ragindama „pakeisti kailį“ tvarios mados iniciatyva Upcycled by LT „uždarys“ Kauno dizaino įvykį ir pristatys galutinius projekto #TvarinkSpintą įvaizdžius: dešimčiai žmonių specialiai iš naujam gyvenimui prikeltų daiktų ar vartojimo grandinės „likučių“ sukurtą kolekciją.

#TvarinkSpintą įsiklausė į kiekvieno žmogaus poreikį ir sukūrė aprangos modelius ilgalaikiam dėvėjimui.

UNESCO dizaino kūrybinių miestų tinklui priklausančiame Kaune vyksiančio renginio programą galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA