LSMU profesorius: gali būti, kad beliks tik vienintelė išeitis – skelbti karantiną | Kas vyksta Kaune

LSMU profesorius: gali būti, kad beliks tik vienintelė išeitis – skelbti karantiną

Kas vyksta Kaune, BNS, 2020/10/16 16:03
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Per praėjusią parą Lietuvoje užfiksuotas naujas koronaviruso rekordas – net 281 naujas infekcijos atvejis. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas teigia, kad artimiausiu metu susirgimų koroanvirusu tik daugės ir neatmeta galimybės, kad Lietuva gali atsidurti tokioje situacijoje, kai karantino paskelbimas bus neišvengiamas.

„Nematau prielaidų, kad atvejų kreivė pakeis kryptį ir mes matysime mažėjimą artimiausioje ateityje. Priešingai – manau, kad ta kreivė augs“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo M. Stankūnas.

Pasak profesoriaus, dabar taikomos priemonės šiek tiek sumažina ligos plitimą, bet nėra labai efektyvios.

„Turime sutikti, kad dabartinės priemonės (gal) ir sumažina viruso plitimo tempus visuomenėje, tačiau yra nepakankamai efektyvios, kad pasiektume esminių rezultatų. Gali būti, kad mums beliks tik vienintelė išeitis skelbti karantiną ir užsidaryti kaip buvo pavasarį.

Daug šalių tokį karantino pakartojimą turėjo ir/ar turi, tad galvoti esant Lietuvą išskirtine yra tam tikra puikybė. Bet vis tik aš manau, kad dar yra laiko ir priemonių, kad mes galėtume išvengti tokio visuotinio užsidarymo“, – rašo M. Stankūnas.

Norint išvengti visuotinio uždarymo ir skubiai imtis kuo efektyvesnių priemonių virusui valdyti, anot M. Stankūno, būtinas visų labiausiai patyrusių specialistų susivienijimas.

„Naujų viruso plitimą ribojančių priemonių įvedimas turėtų remtis a) gilia mūsų turimų epidemiologinių duomenų analize; b) intensyvia pasaulio patirties apžvalga; ir c) didžiausių Lietuvos ekspertų sutelkimu. Tai reiškia, kad neturėtų būti gaudoma ką pasakys Stankūnas, Kasiulevičius ar Čaplinskas. O juos visus ir dar mažiausiai 10 kitų suvaryti į vieną kambarį ir uždaryti kaip viduramžiais uždarydavo kardinolus konklavai ir neišleisti kol nesutars dėl labai konkrečių sprendimų.

Tarp mūsų nėra nei genijų nei gelbėtojų, kurie ateitų su kažkokiu super sėkmingu receptu. Tik susitelkus ir dirbant kartu galime rasti sprendimus. Kaip JAV prezidentas Harry Trumanas kartą yra pasakęs: „Gyvenime galime padaryti viską, jeigu mums nerūpės, kam iš to bus garbė“, – įžvalgomis dalijosi profesorius.

A. Veryga: augančio COVID-19 atvejų skaičius neišvengsime

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad kol kas naujų koronaviruso atvejų skaičius tik augs, ragina savivaldybes imtis priemonių.

„Šiandien turim vėl didesnį negu anksčiau buvusį atvejų skaičių, kurį viešumoj kiekvieną dieną vis girdim vadinant rekordiniu. Matyt, to žodžio rekordinis naudojimą teks pamiršt, nes kito varianto, kaip tam tikro tik augančio atvejų skaičiaus mes neišvengsim“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras ragino savivaldybes, kuriose fiksuojamas didesnis koronaviruso atvejų skaičius, įvesti vietinius ribojimus.

„Labai tikimės, kad tos savivaldybės, kur atvejų skaičius fiksuojamas didelis, ir procentas nuo visų tikrinamų nemažas, kad jos nedelsdamos imsis visų priemonių, kurios gerokai anksčiau patvirtintos Vyriausybės kaip rekomenduotos esant situacijai. Noriu paraginti nedvejoti, nedelsti, nes laukimas gali atsisukti prieš juos pačius ir tada priemonių reikės gerokai griežtesnių ir sudėtingesnių“, – teigė ministras.

Sveikatos apsaugos ministerija penktadienį pranešė, kad per praėjusią parą vėl registruotas iki šiol rekordinis naujų COVID-19 atvejų skaičius – 281, mirė dar du žmonės.

83 nauji atvejai registruoti Kauno apskrityje, 69 – Vilniaus, 38 – Klaipėdos, 34 – Šiaulių, 26 – Telšių, 14 – Marijampolės, devyni – Panevėžio, septyni – Tauragės bei vienas Utenos apskrityse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA