Specialistė po koronaviruso atvejų rekordo: siūlo grįžti prie karantino | Kas vyksta Kaune

Specialistė po koronaviruso atvejų rekordo: siūlo grįžti prie karantino

delfi.lt 2020/10/15 18:32
R. Tenio nuotr.

250 atvejų per parą nėra tragedija, bet kreivė kyla aukštyn ir kuo labiau infekcija išplis, tuo ją sunkiau bus suvaldyti, sako Vilniaus universiteto (VU) Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė. Jos manymu, geriausias sprendimas siekiant suvaldyti infekcijos plitimą būtų grįžti prie karantino: „Nebėra ko laukti, nes gali atvejų gali būti gerokai daugiau.“

„Aš rekomenduočiau grįžti prie karantino kažkokiam trumpesniam laikui, nes kol kas matome, kad tai vienintelis tikrai efektyvus būdas . Bet tai nereiškia, kad jis turėtų tęstis tris mėnesius“, – laidoje „Delfi diena“ sako profesorė.

„Matome, kad ir kitos šalys, kaip Izraelis ir Čekija, nemato nieko kito kaip karantinas“, atkreipia dėmesį ji.

Profesorės manymu, ribojimai reikalingi, nes priešingu atveju susirgimų sparčiai daugės ir virusą suvaldyti bus vis sudėtingiau.

„250 atvejų nėra tragedija, bet matosi tendencija ir kreivė kyla aukštyn. Kuo labiau infekcija bus išplitusi, tuo ją sunkiau bus suvaldyti ir galų gale turbūt vėl atsidursim griežto karantino sąlygom. Ir jis truks ilgiau“, – mano. A. Žvirblienė.

Pasak jos, jeigu karantinas neįvedamas, žmonės turi būti drausmingesni, laikytis rekomendacijų – bendrauti per saugų atstumą, dėvėti kaukes, nesibūriuoti, tačiau visuomenė šiuo metu, jos manymu, jau per daug atsipalaidavusi.

„Žmogus iš principo nėra linkęs taip ilgai grėsmę jausti. Tikrai pavasarį baimės buvo daugiau. Dabar žmonės atsipalaidavę, kas nėra gerai, nes reikia nepamiršti, kad virusas yra mūsų“, – aiškina A. Žvirblienė.

Aurelija Žvirblienė / DELFI nuotr.

„Kol kas nieko ypatingo nėra daroma, tik žmonėms rekomenduojama nešioti kaukes uždaroje patalpoje, bet veikia barai, naktiniai klubai sporto klubai. Nenorint pasiekti tūkstančių infekuotų asmenų kažkokie apribojimai turės būti įvedami“, – įsitikinusi ji.

Anot profesorės, net jei būtų paruošta vakcina nuo koronaviruso ir ji pasiektų Lietuvą, ji taip pat nebūtinai padėtų sustabdyti viruso plitimą.

„Vakcinos paskirtis būtų stabyti viruso plitimą, bet tai būtų tik jei 60–70 proc. gyventojų pasiskiepytų“, – aiškina profesorė. Priešingu atveju, pasak jos, pasiskiepiję asmenys apsaugos tik save.

Visgi trumpinti izoliacijos trukmę, anot A. Žvirblienės, galima, nes didžioji dalis užsikrėtusiųjų po 5–7 dienų viruso nebeplatina.

„5–7 dienas žmogus gali užkrėsti kitus. 14 dienų laikotarpis – apsidraudimas, nes garantijos nėra“, – aiškina profesorė.

Jos manymu, trumpesnė izoliacijos trukmė gali paskatinti žmones ir daugiau tikrintis. „Niekas nenori sėdėti izoliacijoje ir vengia tikrintis“, – laidoje „Delfi diena“ kalba A. Žvirblienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA