Daliai Kauno kandidatų II turas bus lemiamas: kurių nebepamatysime Seime? | Kas vyksta Kaune

Daliai Kauno kandidatų II turas bus lemiamas: kurių nebepamatysime Seime?

V. Pranckietis Seimo rinkimuose / R. Tenio nuotr.

Diena po rinkimų į Seimą vieniems politikams dovanojo pergalės džiaugsmą, kitiems – pralaimėjimo kartėlį. Yra ir tokių, kurie gali tikėtis revanšo po dviejų savaičių įvyksiančiame II ture. Portalas „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo, kurie partijų nariai jau laimėjo Seimo nario mandatą, nes buvo išrinkti pagal partijų sąrašus, o kuriems II turas – kova dėl išlikimo poste.

Į Vilnių gali ir negrįžti

Bene trankiausiai I turo vienmadatėje Kauno rajono Raudondvario apygardoje pasižymėjo LR Liberalų sąjūdžio (LRLS) kandidatas, dabartinis Seimo pirmininkas, per praeitus rinkimus kandidatavęs su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LŽVS), tačiau lyderio Ramūno Karbauskio palaikymo netekęs Viktoras Pranckietis. Tiesa, kad ir nedidele persvara – 200 balsų – jis antrojoje vietoje paliko kitą rajone populiarią Seimo narę, socialdemokratę Ramintą Popovienę. Nors pergalė V. Pranckietį ir turėtų džiuginti, tačiau jam II turas nebus lemiamas kaip R. Popovienei, kuriai pralaimėjimas reikš bent ketveriems metams uždarytas duris į Seimą.

V. Pranckietis jau pateko į Seimą, nes Liberalų sąjūdžio sąraše yra įrašytas 3-iuoju numeriu, o pastarieji pelnė 6 mandatus. Kur kas svarbesnis II turas yra socialdemokratei, jei ji nelaimės – baigs Seimo narės karjerą, nes R. Popovienės vieta Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDP) sąraše po reitingavimo iš 8-osios nukrito į 13-tą. 8 mandatus daugiamandatėje apygardoje pelniusi LSDP, jei R. Popovienė nebūtų nukritusi reitinge, moteriai būtų išsaugojusi vietą Seime, o dabar dėl to kyla nemažai abejonių, nebent aukščiau esantiems sąraše itin gerai pavyktų pasirodyti II ture.

Kur kas tvirčiau gali pasijausti Kalniečių apygardoje kandidatavusi kita socialdemokratė – Orinta Leiputė. Ketverių metų pertrauką padariusi politikė vėl grįžta į Seimą, nors vienmandatėje apygardoje ir nepasižymėjo – liko ketvirta. Jos reitingas iš aukštos 4 vietos sąraše taip pat smuko į 7-ąją, tačiau vietą Seime O. Leiputei užtikrino.

Keliais procentais Kalniečiuose O. Leiputę aplenkęs ir trečioje vietoje šioje apygardoje likęs LRLS kandidatas, buvęs Kauno vicemeras, dabartinis Kauno mero patarėjas Simonas Kairys į Vilnių taip pat neišvyks. Jo vieta sąraše smuktelėjo per 1 poziciją – iš 10-osios į 11-tąją, tačiau esmės tai nekeičia. Kaip jau rašėme LRLS laimėjo 6 mandatus ir S. Kairio situacija galėtų keistis nebent tuo atveju, jei II ture visoje Lietuvoje liberalai laimėtų dar bent 5 mandatus.

2019 m. Simonas Kairys siekė tapti Kauno meru/ R. Tenio nuotr.

„Negali patekimas į Seimą būt vieninteliu, pagrindiniu tikslu. Nenoriu to daryti bet kaip ir su bet kuo. Man atrodo, kad tokia vertybė yra be galo svarbi. Arba darai tą, kuo tiki, arba supranti, kad tai ne visiems patiks. Ar kažką keisčiau? Va būtent šioje kampanijoje tikrai ne“, – pirmadienį savo socialiniame tinkle mintimis apie pralaimėjimą pasidalino S. Kairys, paprašęs jo neguosti bei padėkojęs sekėjams už palaikymą.

Koją kiša reitingavimas

Kur kas geriau atrodo Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), kandidatavusių Kauno vienmadatėse apygardose, dėlionė. Iš 7-ių apygardų kandidatų net 5 Seimo nario mandatą jau turi, nes užima pakankamai aukštas pozicijas partijos sąraše – I ture TS-LKD laimėjo 23 mandatus, tad visi iki 23-iosios vietos jau tapo Seimo nariai.

Nesvarbu, ką II ture nuspręs rinkėjai, tačiau į Seimą grįžta dirbti šie TS-LKD Kauno vienmandatininkai – Gabrielius Landsbergis (sąrašo numeris 2), Arvydas Anušauskas (6), Vytautas Juozapaitis (iš 13-os vietos nukrito į 16) ir Gintarė Skaistė (18). Viena kandidatė taps Seimo naujoke – tai Jurgita Šiugždinienė (iš 9-os vietos pažeminta į 15). Visi šie politikai nepraranda vilties būti išrinkti ir spalio 25 d. vyksiančio II turo metu, mat užtikrintai išsikovojo pozicijas vienmandatėse apygardose. Tokiu atveju į Seimą galėtų patekti ir žemesnėse sąrašo pozicijose likę jų kolegos.

Vienas tokių – Seimo senbuvis Kazys Starkevičius, kuriam pirmumo balsai gali gerokai sutrukdyti grįžti į Seimą. 19-tą vietą sąraše užėmęs konservatorius po pirmumo balsų reitinge krito per 10 pozicijų – į 29-tą ir galimybę grįžti į Seimą gali gauti arba pats laimėjęs vienmandatėje apygardoje, arba tuo atveju, jei II ture laimės ne mažiau, kaip 6 kiti aukštesnes pozicijas sąraše užimantys bendrapartiečiai.

Vienintelis II ture Kaune dalyvausiantis Laisvės partijos (LP) kandidatas Marius Matijošaitis į Seimą pateks taip pat tik tuo atveju, jei laimės vienmandatėje apygardoje prieš TS-LKD kandidatą Paulių Lukševičių. Abu vyrai savo partijų sąrašuose pakankamai žemai, kad šiandien pelnytų Seimo nario mandatą.

TS-LKD Kauno skyrių sueigos pirmininkė Jurgita Šiugždinienė/ R. Tenio nuotr.

„Nešvenčiame pergalės, jau ruošiamės II turui, – pirmadienį portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė TS-LKD Kauno skyrių sueigos pirmininkė, kandidatė Šilainių apygardoje Jurgita Šiugždinienė. – Į rinkimus atėjome su pozityvia darbotvarke, labai kviečiame žmones balsuoti „už“, o ne „prieš“. Pasak J. Šiugždinienės, kova II ture visiems jų kandidatams labai svarbi, nes partija siekia turėti tvarią koaliciją Seime, kad galėtų formuoti stiprią Vyriausybę, kuri galėtų geriau atstovauti ir Kauno rinkėjų interesus.

„Labai svarbu, kad į Seimą renkami žmonės būtų įrodę savo gebėjimus darbais, nes patirtis politikoje yra labai svarbi. Kauno komanda yra stipri, įvairiapusė, atsinaujinusi“, – sakė J. Šiugždinienė. Jos manymu, TS-LKD kandidatus galėtų palaikyti įvairių pažiūrų rinkėjai, nes partijos programa yra aktuali kiekvienam.

„Valstiečiams“ II turas – lemiamas

Kur kas liūdniau klostosi situacija LŽVS sąrašo vienmandatininkams, ši partija I ture laimėjo 16 mandatų. Jei situacija po II turo ženkliai nesikeis, šiltos vietelės Seimo užutekyje gali nebetekti Aušra Papirtienė (iš 20 vietos nukrito į 25), Gediminas Vasiliauskas (iš 30 vietos nukrito į 39) ir Audronė Jankuvienė. Pastaroji politikė patyrė bene didžiausią skrydį žemyn LŽVS partijos sąraše –  iš 28 vietos smigo į 45-tą. Visiems šiems kandidatams, žūtbūt norintiems pateikti į Seimą, būtina laimėti II ture.

Lengviau atsipūsti gali tik II ture su TS-LKD kandidate Gintare Skaiste susikausiantis dabartinis Sveikatos ministras, „valstietis“ Aurelijus Veryga (numeris sąraše 3). Į naują Seimą ministras jau pateko, ko nepasakysime apie kitą skandalingai pagarsėjusį dabartinės Seimo valdančiosios daugumos ministrą Jaroslavą Narkevičių. 5 proc. kartelės daugiamandatėje apygardoje I ture neįveikusios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Kauno Centro – Žaliakalnio apygardoje nesurinko nė 1 proc. balsų, t.y. už jį Kaune balsavo vos 201 kaunietis.

Apibendrinusi Seimo rinkimų pirmojo turo rezultatus, VRK pirmadienį paskelbė, kad po I rinkimų turo buvo išrinkta 70 kandidatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje ir 3 kandidatai vienmandatėje rinkimų apygardoje. 46 esami Seimo nariai buvo perrinkti kitai kadencijai. VRK duomenimis, po pirmojo Seimo rinkimų turo Seimo nario mandatus iškovojo 49 (67,12 proc.) vyrai ir 24 moterys (32,88 proc.).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA