Pasklidus informacijai, kad saviizoliacijoje esantys žmonės negalėjo balsuoti, VRK žada imtis veiksmų | Kas vyksta Kaune

Pasklidus informacijai, kad saviizoliacijoje esantys žmonės negalėjo balsuoti, VRK žada imtis veiksmų

BNS 2020/10/11 15:51
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė sako, kad rinkimų komisijos padarys viską, jog saviizoliacijoje esantys žmonės, nesulaukę rinkimų komisijų narių, galėtų balsuoti.

„Mes kreipėmės į apygardų apylinkių rinkimų komisijas, aiškinamės situaciją, be abejonės, tai daugiau nei apmaudu, kai rinkimų komisijų nariai nepasiekia rinkėjų, kurie yra užsiregistravę ir nori balsuoti namuose“, – spaudos konferencijoje sekmadienį sakė VRK pirmininkė.

„Rinkimų komisijos pasiryžusios viską padaryti, kad piliečiai, esantys saviizoliacijoje dėl vienokių ar kitokių priežasčių, nepriklausomai nuo to įsileido ar neįsileido, kad turėtų galimybę balsuoti. Dedamos maksimalios pastangos“, – kalbėjo ji.

L. matjošaitytės teigimu, užsiregistravę ir komisijos narių nesulaukę saviizoliacijoje esantys asmenys turėtų nedelsiant kreiptis į VRK, o komisijos narių bus prašoma suspėti pas juos atvykti.

Pasak L. Matjošaitytės, VRK buvo gavusi per 1,7 tūkst. prašymų balsuoti iš asmenų, esančių saviizoliacijoje, o skundų sulaukta iš 30-40 rinkėjų.

Tuo metu visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė BNS sakė, kad organizacija gavo apie 90 asmenų pranešimų apie tai, kad negalėjo balsuoti namuose ir vis dar sulaukiama naujų pranešimų. Dauguma šių pranešimų, pasak jos, yra iš saviizoliacijoje esančių asmenų.

L. Matjošaitytė teigė, kad kai kuriais atvejais rinkimų komisijos nariai buvo atvykę pas rinkėjus, tačiau jie nebuvo įleisti.

„Tų priežasčių yra įvairiausių, netgi tokių istorijų, kuomet rinkėjai informuoja, kad vakar žiūrėjome televizorių labai garsiai ir negirdėjome, kaip į duris skambino komisijos nariai. Kai kurie komisijos nariai teigia, kad laiptinės buvo rakinamos, buvo einama pas rinkėjus“, – sakė VRK vadovė.

Anot jos, komisijos nariai turės įrodyti, kad buvo atvykę pas rinkėją: „Jeigu įrodymų nebus iš komisijos narių, tai laikysime, kad komisijos nariai nevykdė savo pareigų“.

Nesulaukė rinkimų komisijos narių

Kai kurie saviizoliacijoje esantys rinkėjai šeštadienio vakarą teigia nesulaukę pas juos atvykti turėjusių rinkimų komisijos narių.

Apie tai feisbuke pranešė Vilniaus mero patarėja Ieva Dirmaitė, šiuo metu pati esanti saviizoliacijoje. Ji teigia buvusi registruota ir gavusi to patvirtinimą iš Vyriausiosios rinkimų komisijos, tačiau iki šeštadienio vakaro, kuris buvo paskutinė balsavimo namuose diena, komisijos narių nesulaukė.

Žada ištirti kiekvieną pranešimą

VRK žada išsiaiškinti visus pranešimus, kai saviizoliacijoje esantys žmonės informavo nesulaukę rinkimų komisijų narių, tačiau tikina, kad tai galėjo būti pavieniai atvejai, o ne sisteminė spraga.

Pasak VRK atstovės, šiais metais piliečius namuose lankančių rinkimų organizatorių krūvis gerokai išaugo, nes namuose balsuoti užsiregistravo beveik ketvirtadaliu daugiau žmonių nei per Seimo rinkimus 2016 metais.

„Šiemet namuose balsuoti užsiregistravo 22 proc. daugiau rinkėjų nei prieš ketverius metus 2016 metais. Šiemet balsuoti namuose teisę turi 106 tūkst. 842 žmonės, prieš ketverius metus tokių piliečių mes turėjome 87 tūkst. 433“, – BNS teigė rinkimų komisijos atstovė.

„Krūvis rinkimų komisijoms, kurios vaikšto į namus ir organizuoja balsavimą namuose, yra padidėjęs ir galėjo atsirasti keletas pavienių atvejų, kur rinkimų komisijos neapsilankė“, – teigė ji.

„Manome, kad tai yra pavieniai atvejai. Šiuo metu turime šešis kreipimusis iš žmonių, kurie norėjo balsuoti būdami saviizoliacijoje ir pas kuriuos nebuvo atvykę. Tikslinamės, ar yra daugiau atvejų ir aiškinsimės kiekvieną atvejį konkrečiai“, – sakė I. Ramanavičienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA