Palygino mirštamumą nuo gripo ir COVID-19: skirtumas tiesiog neįtikėtinas | Kas vyksta Kaune

Palygino mirštamumą nuo gripo ir COVID-19: skirtumas tiesiog neįtikėtinas

delfi.lt 2020/10/10 14:28
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Internete gausu klaidinančių gripo ir COVID-19 palyginimų. Neseniai vienas iš jų pasirodė JAV prezidento Donaldo Trumpo tviterio paskyroje.

„Artėja gripo sezonas. Kasmet, nepaisant vakcinos, apie 100 000 žmonių miršta nuo gripo, – tviteryje parašė Donaldas Trumpas. – Ar uždarysime savo šalį? Ne, išmokome gyventi su tuo [su gripu], lygai taip, kaip mokomės gyventi su „Covid“, kuris daugelyje šalių ne toks mirtinas, [kaip gripas]!!!“

Bet tai netiesa. COVID-19 – kur kas dažniau baigiasi mirtimi nei gripas, rašo CNN.

Koronavirusas

Per aštuonis mėnesius nuo koronaviruso JAV mirė 210 700 žmonių, skelbia Johnso Hopkinso universitetas.

Padalinus mirčių skaičių iš dienų, tai reikštų, kad nuo vasario 6 d., kai buvo užfiksuota pirma mirtis nuo koronaviruso, vidutiniškai per dieną miršta apie 867 žmones.

Gripas

Pas pastarąjį gripo sezoną Amerikoje gripas nusinešė 22 000 žmonių gyvybes, informuoja JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (angl. CDC). CDC duomenimis, gripo sezono pradžia ir trukmė varijuoja, bet dažniausiai jis būna tarp spalio ir gegužės.

Padalinus 22 000 mirčių nuo spalio 1 iki gegužės 31, turėtume po 91 mirties atvejį kasdien visu 8 mėnesių gripo sezono laikotarpiu.

O nuo COVID-19 per aštuonis mėnesius mirė daugiau žmonių, nei per penkis gripo sezonus kartu sudėjus.

Kaip minėta, D. Trumpas parašė tviteryje, kad kartais gripas nusineša 100000 žmonių gyvybių per metus. Bet CDC pateikia kitokių duomenų iš 1976–2007 m. laikotarpio ir nuo 2010 m.

Būtina imtis griežtesnių apsaugos priemonių, nes COVID-19 dar dėl kelių priežasčių gerokai pavojingesnis už gripą:

Koronavirusu kur kas greičiau užsikrečiama nei gripu

Tyrimai rodo – gripu sergantis žmogus užkrečia 1,28 žmogaus. Be apsaugos priemonių (karantinuotis namuose ir kt.) koronavirusu sergantis žmogus vidutiniškai užkrečia 2–3 žmones.

Užsikrėtus koronavirusu, daug dienų gali nepasireikšti simptomai

Gripo inkubacinis laikotarpis gana trumpas. CDC duomenimis, žmonės pasijunta prastai, praėjus vienai–keturioms dienoms po užsikrėtimo, simptomai dažniausiai pasireiškia per pirmas dvi dienas.

Vadinasi, žmonės gana greitai pajunta sergantys gripu ir neabejotinai liks namuose, kad neužkrėstų kitų.

Koronaviruso atveju inkubacinis laikotarpis yra nuo 3 iki 14 dienų, o simptomai pasireiškia po 4 – 5 dienų nuo užsikrėtimo, informuoja Harvardo universiteto medicinos fakultetas.

„Žinome, kad COVID-19 užsikrėtęs asmuo gali užkrėsti kitus nuo 48 iki 72 valandų, prieš pasireiškiant simptomams, – rašo Harvardo ekspertai. – Naujo tyrimo duomenimis, didžiausia tikimybė, kad žmonės gali užkrėsti kitus per 48 valandas, prieš prasidedant simptomams.“

Kalifornijos universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologijos dėstytojos Anne Rimoin teigimu, simptomų neturintys viruso nešiotojai lengvai gali užkrėsti aplinkinius.

„Kai kalbate, kartais ištykšta seilių, – teigė ji. – Pasitrinate nosį, paliečiate burną, pasikasote ausį, liečiate paviršius ir taip pernešate virusą, jei esate juo užsikrėtę, bet nejaučiate simptomų.“

Nuo gripo galima pasiskiepyti, o nuo koronaviruso – ne

Pasak ekspertų, mirčių nuo gripo skaičių galima stipriai sumažinti, jeigu daugiau žmonių pasiskiepys nuo gripo. Jei pasiskiepijus vėliau susirgsite gripu, simptomai bus kur kas švelnesni. Pavyzdžiui, vien Amerikoje maždaug pusė gyventojų nesiskiepija nuo gripo, nemažai vaikų nuo jo miršta.

Kol kas dar nėra vakcinos nuo koronaviruso. Tad tinkamiausias būdas suvaldyti jo plitimą – asmeninė kiekvieno asmenybė. Patartina laikytis 2 m socialinės distancijos nuo tų, su kuriais negyvenate, dažnai plauti, dezinfekuoti rankas, dėvėti kaukę.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA