Koronaviruso paveiktų šalių sąrašas bus sudaromas kitaip: kai kurių valstybių nebelieka | Kas vyksta Kaune

Koronaviruso paveiktų šalių sąrašas bus sudaromas kitaip: kai kurių valstybių nebelieka

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad keičiasi paveiktų šalių sąrašo sudarymo tvarka. Nuo šiol paveiktomis bus laikomos ir į sąrašą įtraukiamos tos šalys, kurių 14 dienų sergamumo koronavirusu (COVID-19) rodiklis yra daugiau nei 10 proc. didesnis negu Lietuvos, o vertinant trečiąsias šalis bus įtraukiami papildomi kriterijai. Atsižvelgiant į šiuos pakeitimus, nuo pirmadienio kai kurių valstybių sąraše nebelieka.

Kaip nurodoma SAM pranešime, įsakymą dėl naujos sąrašo sudarymo tvarkos pasirašė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Šis įsakymas įsigalioja nuo pirmadienio, spalio 12 d. Naujovė priimta įvertinus tai, kad prastėjant epidemiologinei situacijai Lietuvoje, tikslinga į paveiktų šalių sąrašą įtraukti tik tas šalis, kuriose užsikrėtimo koronavirusu (COVID-19) rizika yra didesnė nei Lietuvoje.

Lietuvai sudarant paveiktų šalių sąrašą, trečiosios šalys bus vertinamos atskirai. Joms taikomi papildomi kriterijai: testavimo apimčių rodiklis, teigiamų testų rezultatų procentas, informacijos prieinamumas, hospitalizacijos rodiklis ir įvežtinių atvejų iš konkrečios šalies į Lietuvą skaičius.

Lietuvos sergamumo rodiklis penktadienio, spalio 9 d. duomenimis, siekia 55,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Iki šiol Lietuva paveiktomis laikė tas šalis, kuriose per paskutines 14 dienų sergamumas COVID-19 liga viršijo 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų. Būtent šio kriterijaus buvo atsisakyta.

SAM taip pat praneša, kad pradėjus paveiktų šalių sąrašą sudaryti kitu principu, nuo pirmadienio, spalio 12 d., izoliuotis nebereikės atvykus iš Estijos, Bulgarijos, Graikijos, Italijos, Norvegijos, Vokietijos ir Farerų salų ir dar keturiolikos valstybių.

Į paveiktų šalių sąrašą įtraukiant trečiąsias šalis, atsižvelgiama į tokius papildomus kriterijus kaip testavimo apimčių rodiklis, teigiamų testų rezultatų procentas, informacijos prieinamumas, hospitalizacijos rodiklis ir įvežtinių atvejų iš konkrečios šalies į Lietuvą skaičius.

Penktadienį atnaujintame paveiktų šalių sąraše taip pat nebeliko Bolivijos, Kosovo, Turkijos, Filipinų, Gvatemalos, Jamaikos, Kirgizijos, Namibijos, Surinamo, Mergelių salų, Pietų Afrikos Respublikos, Terkso ir Kaikoso, Trinidado ir Tobago bei Venesuelos.

Pažymėtina, kad į Lietuvą atvykus iš kaimyninių Baltijos šalių – Latvijos bei Estijos – izoliacija nėra privaloma. Tuo tarpu Lenkija išlieka paveiktų šalių sąraše, tačiau taip pat išlieka šiai šaliai iki šiol taikytos išimtys. Atvykstantiems iš Lenkijos nereikia izoliuotis tais atvejais, kai keliaujama darbo, studijų, su žemės ūkio veikla ar sveikatos priežiūra susijusiais reikalais.

SAM primena, kad izoliacija taip pat nėra privaloma skrendant per paveiktą šalį, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos bei iš koronaviruso nepaveiktos šalies važiuojant per Lenkiją, kai užtikrinami tik būtini sustojimai (degalų papildymui, higienos poreikių užtikrinimui ir kt.).

Primenama, kad iš paveiktų ir trečiųjų šalių atvykstantiems užsieniečiams nebereikia turėti ne seniau nei 72 val. laikotarpiu iki atvykimo į Lietuvą atlikto koronaviruso (COVID-19) testo ir gauto neigiamo atsakymo. Norint dėl nustatytų priežasčių palikti izoliavimo vietą ar sutrumpinti izoliacijos terminą – testas būtinas.

Kiekvienas oro, jūrų ar sausumos transportu reguliariais, specialiais ar užsakomaisiais reisais į Lietuvą grįžtantis ar į ją atvykstantis keliautojas turi elektroniniu būdu užsiregistruoti Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC) užpildydamas anketą. Gautą registracijos patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą – keleivis turi pateikti lipdamas į lėktuvą, keltą, autobusą arba traukinį.

Tais atvejais, kai žmogus savarankiškai keliavo žemės transportu, jis privalo ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento elektroniniu būdu užsiregistruoti NVSC.

SAM primena, kad labiausiai paveiktų valstybių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną savaitę, atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius užsienio šalyse.

Visą naujausią paveiktų šalių sąrašą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA