Prieš pat Seimo rinkimus tarp kauniečių išplito melaginga žinia | Kas vyksta Kaune

Prieš pat Seimo rinkimus tarp kauniečių išplito melaginga žinia

Asociatyvi / R. Tenio, DELFI nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ redakciją penktadienio popietę vidiniais kanalais pasiekė skandalingai skambanti, tačiau faktais nepagrįsta ir, kaip paaiškėjo, tikrovės neatitinkanti žinia. Tarp kai kurių gyventojų pasklido pranešimas apie Astrave įvykusią avariją ir padidėjusią radiaciją – Radiacinės saugos centro (RSC) specialistai patikino spinduliuotės pakitimų nefiksuojantys ir spėjo, kad šitaip mėginama piliečius atgrasyti nuo Seimo rinkimų.

„Mūsų vienas labai geras draugas yra meteorologijos tarnybos vadovas. Iš jo gavome asmeninę žinutę apie dar neskelbiamą informaciją, kad šiandien ir ryt jokiais būdais neitume į laiką, nes kažkas atsitikę su Astravu, o dvi dienas vėjas pučia į šitą pusę. Taip kad, chebryte, jodo tabletes ryjam“, – šitokį nutekėjusį privatų garso pranešimą penktadienį išgirdo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai.

Jokių nuorodų į oficialius šaltinius ar „meteorologijos tarnybos vadovą“ identifikuoti leidžiančių duomenų neturėjusi žinutė sukėlė pagrįstą įtarimą. Tuoj pat susisiekus su RSC, išaiškėjo, kad pranešimas yra melagingas.

Padidėjusi spinduliuotė nefiksuojama

Kaip „Kas vyksta Kaune“ apie 15.30 val. patikino RSC Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktorius Julius Žiliukas, centras neturi jokios informacijos apie padidėjusią radioaktyvią spinduliuotę, stotys nerodo pakitimų, juolab Kaune.

„Mūsų tokia informacija nepasiekė. Astrave jokių incidentų negali būti, beje, dar šiandien gavome žinių, kad atominės jėgainės eksploatavimo pradžia, berods, atidėta kitiems metams“, – sakė J. Žiliukas, pridėjęs, kad jeigu kažkas nutiktų Astravo atominėje jėgainėje, pirmiausia „raudonuotų“ pasienis ir Vilnius, Kaunas yra gerokai toliau.

Tiesa, branduolinis kuras į jėgainę yra atvežtas, pakrautas ir labai mažais pajėgumais ten atliekami fizikiniai bandymai. Tuo metu RSC vykdo stebėseną, tačiau šiandien nieko nematyti.

„Nelabai aišku, su kuo tokia žinia susijusi, rinkimais, ar kažkuo kitu“, – piktavališkus motyvus svarstė J. Žiliukas.

Apie pavojų praneštų tuoj pat

Anot Ekspertizės ir apšvitos stebėsenos departamento direktoriaus, tik pasirodžius informacijai apie padidėjusį radioaktyvumą, iš karto būtų pranešta visuomenei. Matavimo stotys dirba visą parą, septynias dienas per savaitę, duomenys atnaujinami realiu laiku. Lietuvoje jų yra daugiau nei 40 ir didelė dalis pirmos juostos yra palei visą Baltarusijos pasienį.

„Net vienai stočiai sugedus ar kažkam atsitikus, šalia visada yra kelios kitos. Vienos stoties duomenimis nesiremiama, valstybiniame plane numatyta, kad didesnę dozės galią turi parodyti mažiausiai trys šalia esančios matavimo stotys“, – aiškino J. Žiliukas, pridūręs pats daugiau užklausimų apie padidėjusį radioaktyvumą šiandien nesulaukęs.

Ketino kreiptis į Vyriausybę

Visgi jau po poros valandų situacija pasikeitė. Apie 18.30 val. su „Kas vyksta Kaune“ susisiekęs J. Žiliukas nurodė sulaukęs kitų žiniasklaidos organizacijų užklausų dėl žinučių, kuriose žmonėms siūloma slėptis, naudoti jodą.

„Nors mes nieko nematome, o žmonės šitam reikalui labai jautrūs. Panašu, čia yra kažkokia antis, kad žmonės neitų į rinkimus. (…) Išsiaiškinome, buvo paskleista dar viena melaginga žinia, kad kažkas įvyko Gardine, bet ten nieko negali įvykti, nes nieko nėra“, – kalbėjo RSC specialistas.

J. Žiliukas patikino, kad toliau bus aiškinamasi, iš kur sklinda ši dezinformacija, RSC dėl melagingų pranešimų ketino įspėti Vyriausybę.

Pranešta apie vykdomus bandymus

Kaip spalio 9 d. nurodė Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI), iš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ir Baltarusijos Respublikos ekstremaliųjų situacijų ministerijos (ESM) gauti pranešimai, kad išduotas leidimas vykdyti fizikinius eksperimentus minimaliame kontroliuojamame lygyje Baltarusijos AE 1-ajame energijos bloke.

VATESI priminė, kad vis dar laukia atsakymų į keletą ankstesnių laiškų, kuriuose buvo iškelti saugos klausimai, susiję su aikštelės parinkimu ir įvertinimu, Baltarusijos AE projekto atsparumu seisminiams įvykiams bei didelio komercinio lėktuvo sudužimo poveikiui, streso testų rekomendacijų įgyvendinimu, tikimybiniu saugumo vertinimu ir kitomis saugos užtikrinimo problemomis.

Nepaisant galimų saugos pažeidimų, Astrave jokios avarijos nėra fiksuojama ir radiacija Lietuvoje nėra padidėjusi.

Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai vyks 2020 m. spalio 11 d., balsuoti rinkimų apylinkėse bus galima nuo 7 iki 20 val. Daugiau apie Kaune kandidatuojančius politikus skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA