Incidentas išankstinio balsavimo vietoje Kaune: dalinti negaliojantys biuleteniai | Kas vyksta Kaune

Incidentas išankstinio balsavimo vietoje Kaune: dalinti negaliojantys biuleteniai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienis yra paskutinė diena, kuomet rinkėjai gali iš anksto atiduoti savo balsą rinkimuose į LR Seimą. Kaune išankstinis balsavimas vyksta miesto rotušėje ir Kauno kultūros centre, o trečiadienio rytą čia fiksuotas grubus rinkimų pažeidimas – rinkėjams dalinti neantspauduoti biuleteniai, kurie bus pripažinti negaliojančiais.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė pažeidimą fiksavęs stebėtojas Gediminas Balčiūnas, incidentas įvyko trečiadienį anksti ryte, apie 8.30 val. Stebėtojas atkreipė dėmesį, kad rinkėjams dalinami neantspauduoti biuleteniai. „Manau, kad tai buvo tiesiog žmogiška klaida, kai rinkimų komisijos narė pamiršo antspauduoti biuletenių knygą. Mano pastebėjimu, iki to laiko galėjo būti išdalinta apie 30-40 biuletenių, o pastebėjus klaidą, ji buvo nedelsiant ištaisyta“, – sako G. Balčiūnas.

Stebėtojo vertinimu, tai nebuvo piktybiškas veiksmas, greičiau įvyko neapsižiūrėjimas. Kiek prisimena G. Balčiūnas, neantspauduoti biuleteniai buvo dalinami prie balsavimo Šilainių apygardoje stalelio.

Susisiekus su išankstinio balsavimo Kauno kultūros centre komisijos pirmininke Elena Skirmantiene, išgirdome kiek kitokią versiją. Pasak išankstinio balsavimo komisijoje dirbančios Šilainių apygardos komisijos pirmininkės E. Skirmantienės, neantspauduotas biuletenis buvo vienas.

„Tiesiog juos antspaudavęs žmogus padarė žmogišką klaidą – praleido vieną biuletenį“, – teigė pirmininkė. Pasak jos, kiek iš tiesų buvo neantspauduotų biuletenių, jei jos žodžiu nepasitikima, galima bus nustatyti po rinkimų sekmadienį, kai komisiją pasieks visų rinkėjų balsai ir galima bus analizuoti negaliojančius biuletenius. „Ne, VRK apie šį įvykį nepranešėme, nemanome, kad tai esmingai gali keisti rezultatus“, – sakė moteris.

TS-LKD partijos deleguotas stebėtojas atkreipė rinkėjų dėmesį, kad gavus biuletenius, reiktų ir patiems patikrinti, ar jie yra antspauduoti. Pasak jo, kiekviena apygarda turi savo antspaudą, o biuleteniai ženklinami siekiant užtikrinti, kad fizinio balsavimo metu gautas biuletenis nebus sukeistas su, pavyzdžiui, atsineštu iš kitur.

G. Balčiūnas teigiamai įvertino Kauno rinkėjų aktyvumą, jo vertinimu, apie pusę trečiadienį balsavusių žmonių sudarė jaunesnio amžiaus rinkėjai. „Taip pat buvo malonu matyti, kad balsuoti atėjo žmonės su negalia, nes Kauno kultūros centre yra sudarytos sąlygos jų patekimui į balsavimo vietą.

Pasak komisijos pirmininkės E. Skirmantienės, trečiadienį KKC mažojoje salėje balsavo beveik 3000 rinkėjų, o aktyvumas ketvirtadienį – dar didesnis, iki 14 val. Kauno kultūros centre jau balsavo 2000 rinkėjų. Norintieji balsuoti iš anksto tai dar gali padaryti ketvirtadienį iki 20 val.

(papildyta) 10.08 d. 16:00 val.

Kaip portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė, minėtas atvejis yra žinomas komisijai. I. Ramanavičienės teigimu, komisijos turimais duomenimis, neantspauduotas buvo vienas biuletenis ir tai – žmogiška klaida. Pasak jos, jei toks biuletenis patenka į balsadėžę, jis yra laikomas negaliojančiu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA