Garliaviškiai krypsta link savo krašto žmogaus, tačiau neslepia nusivylimo | Kas vyksta Kaune

Garliaviškiai krypsta link savo krašto žmogaus, tačiau neslepia nusivylimo

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ tęsia Seimo rinkimams skirtų publikacijų ciklą ir šįkart keliasi į Kauno rajoną, Garliavą, kur pasižiūrėjome, kaip gerai rinkėjai susipažinę su savo vienmandatės apygardos kandidatais. Bene dažniausiai čia skambėjo Justino Urbanavičiaus pavardė – nieko keisto, kai gyvenvietės centre pasitinka didelis jo plakatas. Tačiau politikui teks susigrumti su kelią į Seimą Garliavoje jau pramynusiu priešininku.

Renka ir pagal darbus, ir pagal išvaizdą bei kilmę

Vytauto gatvėje sutikti garliaviškiai atpažino Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iškeltą, šiuo metu rajono savivaldybės taryboje esantį J. Urbanavičių, su Lietuvos žaliųjų partija kandidatuojantį Remigijų Lapinską, į Seimą 2016 m. išrinktą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovą Kęstutį Bacvinką, Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatą Paulių Visocką.

Tiesa, pastarąjį viena moteris mėgino „įpiršti“ tiek konservatoriams, tiek liberalams, o teisingai jo atstovaujamos politinės jėgos taip ir neatspėjo. Visgi gyventojai žinojo P. Visocką esant rajono vicemeru, charakterizavo jį kaip puikų žmogų, gerai atliekantį savo darbą. Garliaviškiai apskritai sakė kandidatus dažniausiai matę televizijoje arba reklaminiuose lauko stenduose, tačiau ne visų regėtų politikų pavardes galėjo įvardyti.

Vienas „Kas vyksta Kaune“ sutiktas vyras pripažino esantis J. Urbanavičiaus bendramokslis iš mokyklos laikų, tačiau teigė dar nežinantis, ar todėl balsuos už jį. Praeiviai turėjo ir kitų originalių atrankos kriterijų, pagal kuriuos šis konservatorius dominuoja: „todėl, kad jis gražiausias iš visų“ arba „kažkada seniai, prieš keletą metų, buvo atėjęs į namus“.

Išmintingai atrodanti garbaus amžiaus moteris tvirtino besirenkanti pagal viską, „paderinanti paderinanti biškį“, o dabartine valdžia skųstis negalinti. Kita gyventoja rėžė be užuolankų: „Už garliavinį balsuosiu. Svarbu garliavinis, o gero, blogo, nežinau.“

Nuvylė įstrigusios pensijos ir nebaudžiamumas

Nepaisant įvairiais faktoriais užauginto akivaizdaus J. Urbanavičiaus populiarumo, kitas garliaviškis pusbalsiu pratarė konservatorius esant žulikais. Kiek jaunesnis vyras sakė dar neišsirinkęs, nes nelabai yra už ką balsuoti.

„Jau šitie seniai, atsiprašant, mano metų, tai juos jau seniai reikėjo išvyt iš šito Seimo. Per praeitus rinkimus visi žadėjo pakelti pensiją, o pensija visi ne pakilo, bet sumažėjo. Ką jie man gero padarė? Tie patys parazitai sukasi, kurie labai žmonėm gero padarė. Nu gal… (…) Šimtinę pridėk daktarams, jie irgi žmonės. Pinigų nėr, o seimūnams visiems užtenka. Vagys“, – įsiaudrinęs dėstė į reklaminę lentą su kandidatų veidais akį užmetęs dviratininkas.

Prie prekybos centro užkalbintas garliaviškis pripažino nesidomintis rinkimais, labai nusivylęs politika: „Yra nebaudžiamumas, negali būti nebaudžiamo žmogaus. Jeigu tik papuola ten, iš kur jis gauna tą imunitetą, kad kriminalinį nusikaltimą padaręs lieka nekaltas?“

Prognozuoja dviejų kandidatų kovą

Vytauto Didžiojo universiteto docento, politologo Bernaro Ivanovo manymu, 2016-aisiais Garliavoje laimėjęs K. Bacvinka su J. Urbanavičiumi – vienas kito verti priešininkai, o rezultatą šioje apygardoje spėti sunku, nes tai nėra eteryje pastoviai besirodantys politikai.

„Nors pačios Garliavos bendruomenė, galbūt, geriau supranta situaciją. (…) Kadangi K. Bacvinka šioje apygardoje jau laimėjo 2016 m. Seimo rinkimuose, šansai jam didesni, nes pramintu taku visuomet lengviau eiti“, – svarstė B. Ivanovas.

Anot politologo, visada reikia žiūrėti, ar tam tikroje vietoje jau buvo sėkmė, beje, jokių skaudesnių istorijų paskui „valstiečių“ kandidatą neseka. „Galiausiai, tie skandalai nieko ir nekeičia, nes pas mus svarbiausia žinomumas, o ne šleifas“, – reziumavo B. Ivanovas.

Garliavos vienmandatėje apygardoje taip pat kandidatuoja Kristina Cipkuvienė (partija „Laisvė ir teisingumas“), Aušra Degutytė (Darbo partija), Haroldas Glauzeris (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Darius Morkūnas (Krikščionių sąjunga) ir Vytenis Sinkevičius (Lietuvos socialdemokratų darbo partija).

Susikibo „valstiečių“ ir konservatorių atstovai

2016-ųjų Seimo rinkimuose Garliavos vienmandatėje apygardoje po pirmojo turo daugiausia balsų surinko TS-LKD iškeltas Donatas Jankauskas (30,8 proc.) ir LVŽS kandidatas K. Bacvinka (25,08 proc.). Visgi antrajame ture svarstyklės pakrypo „valstiečių“ naudai ir pastarasis politikas laimėjo surinkęs 53,15 proc. balsų nuo galiojančių biuletenių.

2016-aisiais į Seimą iš viso išrinktas 141 narys, 71 iš jų – tiesiogiai vienmandatėse apygardose, 70 – daugiamandatėse apygardose pagal partijų pateiktus sąrašus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga 2016-ųjų Seime užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai gavo 31 mandatą, socialdemokratai – 17, LR liberalų sąjūdis – 14 mandatų.

Po aštuonis atstovus parlamente turėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“, du – Darbo partija, po vieną mandatą laimėjo Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar du mandatus gavo save išsikėlę kandidatai.

Visą į Seimą vienmandatėse apygardose šiemet kandidatuojančių politikų sąrašą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA