A. Veryga neatmeta tikimybės, kad karantinas gali būti paskelbtas | Kas vyksta Kaune

A. Veryga neatmeta tikimybės, kad karantinas gali būti paskelbtas

delfi.lt / Kristina Pocytė, DELFI DIENA, Giedrė Balčiūtė, Gabrielė Grinkaitė 2020/10/08 16:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga laidoje „Delfi diena“ ramino, kad, nepaisant prastėjančios sergamumo koronavirusu situacijos Lietuvoje, tokio karantino, koks buvo prasidėjus pirmajai bangai, nereikės. Vis tik neatmetė tikimybės, kad karantinas gali būti paskelbtas.

„Visko gali atsitikti. Prognozuoti yra nedėkingas dalykas. Aišku, yra objektyvių aplinkybių, kurios leidžia būti labiau optimistiškiems nei pavasarį. Pirmiausia, kad geriau pažįstame ligą, žinome, kaip su ja elgtis, medikai geriau pasiruošę.

Bet, jei ji nevaldomai pradėtų plisti visoje šalyje ir medikai nebespėtų teikti pagalbos, tektų imtis griežtesnių priemonių“, – ketvirtadienį sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovas.

Paaiškino, kodėl neskuba įvesti karantino

Apie tai, kad karantino nebus, nes niekas nenori stabdyti ekonomikos, kalbama jau kurį laiką. Ar gali būti taip, kad karantino nenorima įvesti tik dėl finansinės priežasties, nors situacija blogesnė, nei prieš pirmąją bangą?

„Ir taip, ir ne. Tikrai teisūs yra tie, kurie sako, kad visiškas užsidarymas neabejotinai sukelia pasekmes verslams, ekonomikai, žmonių gyvenimui. Visą laiką turime pasverti, kiek ir ko galime daryti, kiek šalis gali išgyventi užsidariusi ir nefunkcionuodama. Bet svarbus ne tik verslas, svarbi ir sveikatos apsauga.

Šitoje situacijoje esame atsidūrę tarp kūjo ir priekalo – žinodami, kad gyventojams reikia teikti sveikatos paslaugas, raginame sveikatos įstaigas kaip galima daugiau atsiverti ir suteikti tų paslaugų žmonėms. Iš kitos pusės, tai sukelia riziką, kad užkratas pateks į gydymo įstaigą“, – laidoje kalbėjo A. Veryga.

Anot ministro, ne tik Lietuva, bet ir kitos valstybės bando atrasti aukso viduriuką tarp ribojimų ir leidimų.

Vieno skaičiaus, kai jau būtų įvedami ribojimai, pasak ministro, nėra, kadangi vien į susirgimų skaičių žiūrėti negalima, mat šiuo metu serga daugiausiai jauni žmonės. Tad, A. Verygos teigimu, stebimas ligoninių užimtumas.

„Toks kaip rodiklis, nuo kurio manome, kad turėtume griežčiau pradėti žiūrėti tiek į paslaugų teikimą, tiek į kitus ribojimus, yra 70 proc. COVID-19 paskirtų lovų užimtumas. Dabar turime apie 40 proc.“, – sakė A. Veryga.

Įspėjo dėl lapkričio 1-osios

Paklaustas, ar numatoma kokių nors ribojimų per lapkričio 1-osios savaitgalį, A. Veryga sakė: „Kol kas ribojimų, kurie paliestų visą šalį, nėra bent jau šiuo metu suplanuota, bet, žinoma, tikrai gyventojus informuosime, raginsime ir skatinsime elgtis labai atsakingai todėl, kad tai nėra kalėdinės ar Velykų šventės, kada žmonės suvažiuoja atšvęsti, pabūti, pasėdėti tiesiog prie stalo.

Lapkričio 1-oji yra tokia diena, kuomet važiuojama aplankyti artimųjų kapus ir tų tokių susibūrimų, pasibuvimų bendrai su giminaičiais galima išvengti, neaukojant pačios dienos ir paminėjimo prasmės.

Bet tikrai raginsime žmones vengti buriuotis ir, važiuojant aplankyti kapus, pabūti lauke, galbūt išlaikyti atstumas ten, jeigu yra tikrai toks neišvengiamas poreikis pabendrauti, susitikti, bet vengti susibūrimų uždarose erdvėse, vengti susitikimų su vyresnio amžiaus žmonėmis, kuriems tas užkratas gali būti ypatingai pavojingas, bet šiandien dienai kažkokių ypatingų apribojimų dar nėra planuojama“.

Raseiniškiams kompensuotų išlaidas

Pasak SAM vadovo, paskelbus karantiną Raseiniai galės kreiptis į Vyriausybę dėl tam tikrų išlaidų kompensavimo.

Jei visgi būtų numatyti griežtesni ribojimai, A. Verygos teigimu, jie būtų ten, kur virusas plinta greičiausiai.

„Savivaldybės, kurios aštriausiai susidūrė, tie patys Raseiniai, jie buvo prisitaikę daug priemonių, kurios buvo siūlomos ir Vyriausybės. Tikrai nedrįsčiau spėlioti, kur pirmiausia būti imamasi ribojimų. Bet logiška, kad virusas didžiausią galimybę turi plisti ten, kur žmonės susiburia, įvairūs renginiai, susibūrimai, šventės, naktinis viešasis maitinimas. Ten labiausiai tikėtini apribojimai, jei virusas plistų toliau“, – kalbėjo ministras.

Vertins situaciją Raseiniuose

A. Verygos teigimu, didelė tikimybė, kad po 2 savaičių karantino Raseiniai galės grįžti po įprasto gyvenimo, tačiau tai priklausys nuo gyventojų sąmoningumo.

„Bet jei žiūrėtume bendrai, kiek užtrunka pasiekti blogą situaciją ir po to iš jos išeiti, tai į tokią situaciją, į kokią papuolė Raseiniai, užteko 2 savaičių. Paprastai, kad būtų išeita iš tokios situacijos, prisireikia 8 savaičių, jei situacija sudėtingai valdoma. Bet tikrai gali būti, kad tas laikotarpis bus ir trumpesnis“, – sakė A. Veryga.

„Tikrai negalime atmesti tokių situacijų, kaip įvyksta gydymo įstaigose ar tose pačiose Raseinių socialinės globos įstaigoje, kur situacija tikrai sudėtinga ir izoliavus personalą reikia ieškoti pagalbos iš išorės. Bet nieko nepadarysi, visko bus. Jei neketiname visko uždaryti ir stabdyti tokias įstaigas, turime susitaikyti su tuo, kad tokių židinių kils“, – kalbėjo A. Veryga.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA