Pravieniškėse kalintis garsiausias Lietuvoje serijinis žudikas prašo teismo malonės | Kas vyksta Kaune

Pravieniškėse kalintis garsiausias Lietuvoje serijinis žudikas prašo teismo malonės

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2020/10/08 15:34
DELFI nuotr.

Per savo gyvenimą 14 žmogžudysčių įvykdęs, už 13 žmonių nužudymą kalėti iki gyvos galvos nuteistas garsiausias šalyje samdomas žudikas Valerijus Januškevičius prašo sušvelninti bausmę. Jis tikina nebesitikintis gyvas išeiti į laisvę, tačiau švelnesnė bausmė jam leistų dirbti. Pravieniškėse kalintis serijinis žudikas tikina gaunantis tik 10 eurų mėnesinę pašalpą, o jo dukra augina du neįgalius vaikus ir neturi lėšų atvykti jo aplankyti.

Bausmės pakeitimas leistų dirbti

Garsiausias Lietuvoje serijinis žudikas Valerijus Januškevičius papildė iki gyvos galvos nuteistų nusikaltėlių gretas, kurie kreipiasi į teismą prašydami sušvelninti bausmę, skiriant terminuotą laisvės atėmimą.

64 metų V. Januškevičius, tarpininkaujant Pravieniškių pataisos namų administracijai į Kauno apygardos teismą kreipėsi pirmąjį kartą.

Į teismo posėdį samdomas žudikas atvežtas nebuvo, jame dalyvavo nuotoliniu būdu. Nuo 1998 metų už grotų laiką leidžiantis plėšimais bei užsakomosiomis žmogžudystėmis besivertusios gaujos vadeiva teisme pripažino neturintis vilties gyvas būdamas išeiti į laisvę.

„Iki laisvės išgyventi daug šansų neturiu. Sergu cukriniu diabetu, tai klastinga liga, mano tėvas mirė nuo jos. Aš planuoju artimiausią ateitį, o ne po 10 metų“, – kalbėjo serijinis žudikas.

64 metų V. Januškevičius sakė, kad įkalinimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimas į švelnesnę, terminuotą laisvės atėmimo bausmę, jam leistų dirbti.

Valerijus Januškevičius / DELFI nuor.

Su prašymu suteikti jam darbo samdomas žudikas kreipėsi du kartus, kalėdamas Lukiškėse ir Pravieniškėse. Pasak V. Januškevičiaus, jam Pravieniškių pataisos namų administracijos atstovai minėjo, kad darbą jis galės gauti tik tada, kai „persiteis“ ir gyvens „zonoje“. Šiuo metu jis laikomas su kitais, iki gyvos galvos kalėti nuteistas nusikaltėliais. Šie žmonės, kuriems jau nėra ką prarasti, kali izoliuoti nuo kitų nuteistųjų.

„Dukra nedirba, pas ją du neįgalūs vaikai. Ji pinigų neturi pas mane atvažiuoti, o jeigu dirbčiau, galėčiau jai pinigų nusiųsti. Man sąžinė neleidžia iš dviejų neįgalių anūkų pinigus imti. O dabar aš visai pinigų neturiu, net televizoriaus negaliu nusipirkti. Galiu dirbti, kodėl turiu elgetauti?”, – kalbėjo per savo gyvenimą iš viso 14 žmonių nužudęs V. Januškevičius.

Pirmąją žmogžudystę įvykdė nesulaukęs pilnametystės

Žudiko karjerą vilnietis V. Januškevičius pradėjo sulaukęs vos 16 metų. Už tai, kad apiplėšė ir nužudė žmogų jam buvo skirta maksimali bausmė, kuria baudžiami nepilnamečiai – laisvės atėmimas 10 metų.

Būdamas už grotų V. Januškevičius susipažino su keliais kaliniais, vėliau tapusiais jo suburtos banditų grupuotės branduoliu. Į laisvę jis išėjo sulaukęs 23 metų.

Teigiama, kad 1992 – 1998 metais veikusi V. Januškevičius gauja vertėsi itin sunkiais nusikaltimais: vykdė ginkluotus plėšimus, grobė žmones ir reikalavo išpirkos, galiausiai užsiėmė užsakomosiomis žmogžudystėmis.

Valerijus Januškevičius / PD nuotr.

Bene labiausiai nuskambėjęs V. Januškevičiaus įvykdytas nusikaltimas – 1995 metų gegužę Vilniuje, prie Vyriausybės rūmų surengtas bankininko Rimanto Grainio susprogdinimas. Sprogmuo buvo pritvirtintas po verslininko automobiliu ir sprogo šiam pradėjus važiuoti. Nuo patirtų itin sunkių sužalojimų po kelių dienų R. Grainys mirė.

V. Januškevičius teisėsaugininkams įkliuvo 1998 metais, kai įvykdęs dvigubą žmogžudystę, nušovęs automobilyje sėdėjusį verslininką ir jo žmoną padarė lemtingą klaidą. Žudikas pasiėmė aukos turėtą mobiliojo ryšio telefoną ir įdėjęs savo SIM kortelę kažkam paskambino. To pakako, kad nusikaltimą narplioję kriminalistai imtų sekti samdomo žudiko pėdsakais.

V. Januškevičiui pareikšti kaltinimai nužudžius 13 žmonių, jam septynis kartus skirta aukščiausia bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.

Pasikėsinimą išgyvenęs vilnietis J. Kriukovas prašė sušvelninti bausmę žudikui

Kauno apygardos teismui nagrinėjant V. Januškevičiaus prašymą sušvelninti bausmę posėdyje pasirodė ir viena jo aukų – tik laimingo atsitiktinumo dėka pasikėsinimą išgyvenęs Vilniaus šešėlinio pasaulio atstovas Jurijus Kriukovas.

Žudiko bandymas jį susprogdinti baigėsi tuo, kad po automobiliu pritvirtinta bomba nukrito ir J. Kriukovas liko gyvas.

Tačiau J. Kriukovas teismui pareiškė nei anksčiau, nei dabar samdomam žudikui jokių pretenzijų neturėjęs ir neturintis, taip pat nėra pareiškęs ir civilinio ieškinio.

Valerijus Januškevičius / DELFI nuotr.

„Pagal mane, reikia jam pakeisti bausmę, kad galėtų dirbti, kitiems nukentėjusiems atlyginti žalą“, – kalbėjo Vilniaus šešėlinio pasaulio „įžymybė“.

Tačiau tokios pozicijos laikosi toli gražu ne visi, kurių gyvenimus sugriovė teismo malonės prašantis ir dirbti norintis žudikas V. Januškevičius.

Jo nužudytų verslininkų Burovcovų dukra teismui parašė laišką, kuriame minėjo pasibaisėjusi žinia, kad abu jos tėvus nužudęs serijinis žudikas prašo sušvelninti bausmę.

Serijinis žudikas sakė pats nusprendęs baigti kriminalinę karjerą

„Labai norėčiau atsiprašyti nukentėjusio Buravcovo dukros. Aš ją pilnai suprantu, nes praradau žmoną ir tėvus. Man aiškinti nereikia, ką reiškia prarasti artimuosius“, – sakė per savo gyvenimą 14 žmonių nužudęs vyras.

Jis pareiškė, jog pats nusprendė nutraukti savo „karjerą“ ir pasiduoti teisėsaugininkams, kurie jį buvo sulaikę, tačiau esą neįtarė įvykdžius tiek daug ypač sunkių nusikaltimų.

„Jeigu būčiau iki galo tylėjęs, išsisukinėjęs, nebūtų nei Kriukovo, nei Grainio susprogdinimo, nei Buravcovų bylos.

Valerijus Januškevičius / „Ekstra” nuotr.

Visi prokuratūroje buvo šokiruotai, kai pasakiau, jog noriu nutraukti savo kriminalinę karjerą ir esu pasirengęs papasakoti apie visus rezonansinius nusikaltimus. Nutraukiau ryšius su visais draugais, todėl man niekas ir nepadeda“, – kalbėjo V. Januškevičius.

Jis stengėsi sumenkinti savo vaidmenį už pinigus žmones žudžiusioje gaujoje. V. Januškevičius sakė buvęs tik „technikos direktorius“, o gaujai vadovavę visai kiti žmonės. Esą jį prisiimti vadeivos vaidmenį įkalbėjo prokuroras, nes tikrieji lyderiai davė parodymus prieš „Vilniaus brigadą“ ir dėl to buvo tapę itin naudingais liudininkais.

Ar garsiausiam šalies samdomam žudikui Kauno apygardos teismas suteiks malonę ir sušvelnins bausmę, paaiškės dar šią savaitę.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA