Startuoja projektas „Normalu, jei neramu“: padės mažinti pandemijos žalą kauniečių psichologinei sveikatai | Kas vyksta Kaune

Startuoja projektas „Normalu, jei neramu“: padės mažinti pandemijos žalą kauniečių psichologinei sveikatai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Stresas ir nerimas – neatsiejami nuo šiuolaikinio žmogaus kasdienybės, įtempto ir itin greito gyvenimo būdo. Tiesa, psichologai pastebi, jog šios dvi vidinės reakcijos ypatingai sustiprėjo šiandieninėje, pandemijos grėsmių ir neužtikrintumo apimtoje visuomenėje. Dėl šios priežasties, nuo spalio Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pradeda įgyvendinti projektą „Normalu, jei neramu“, kurio tikslas – mažinti COVID-19 pandemijos sukeliamas pasekmes visuomenės psichinei sveikatai.

„Nuo spalio startavęs projektas atliepia šiandieninę visuomenės emocinės bei psichinės sveikatos problematiką, o jo tikslas – kaip įmanoma efektyviau suvaldyti ilgalaikes šio visiems mums sudėtingo pandemijos etapo pasekmes. Projektą sudarys trys dalys, apimsiančios labiausiai pandemijos paliestų amžiaus grupių kauniečių poreikius.

Vykdant šį projektą kauniečiams bus teikiamos individualios psichologinės konsultacijos, o paraleliai grupėse vyks praktiniai streso valdymo užsiėmimai suaugusiems bei emocijų valdymo užsiėmimai vyresniųjų klasių moksleiviams. Projektą „Normalu, jei neramu“ Kaune įgyvendina Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologės Aistė Sinkevičiūtė ir Kristina Navickienė“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Nemokamos, anonimiškos, individualios psichologinės konsultacijos

Pirmajame individualių psichologinių konsultacijų etape profesionalių psichologų bus konsultuojami įvairių amžiaus grupių kauniečiai. Tiesa, vaikams iki 16 metų bus reikalingas rašytinis vieno iš tėvų ar globėjų sutikimas. Visuomenės sveikatos biuro atstovės teigimu, konsultacijoms nebus reikalingas gydytojo siuntimas, o visas konsultacijų procesas gali būti organizuojamas anonimiškai.

Nereikės nurodyti nei vardo ar pavardės, nei kitų asmenį identifikuoti galinčių duomenų, o konsultacijų metu garantuojamas konfidencialumas. Tereikia skambinti tiesiai psichologui, sutarti individualios konsultacijos laiką ir atvykti.

„Psichologo konsultacijos gali būti organizuojamos nuotoliniu būdu, pasitelkiant telefonus ar vaizdo konferencijų sistemas, tokias kaip „Zoom“, „Skype“ ar „Messenger“. Taip pat norintys gali registruotis ir į gyvus susitikimus su psichologu, kurie bus vykdomi Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure, adresu Vaidoto g. 115, Kaune. Psichologo konsultacijos gali būti tiek individualios, tiek grupinės, kuomet, pavyzdžiui, konsultuojamas vaikas kartu su tėvais ar globėjais“, – sako psichologė Aistė Sinkevičiūtė.

Paprasti būdai stresui suvaldyti

Paraleliai projekto „Normalu, jei neramu“ psichologų konsultacijoms, kauniečiai gali registruotis į praktinius streso valdymo užsiėmimus. Juose dalyvauti kviečiami 18 metų ir vyresni kauniečiai, pandemijos laikotarpiu išgyvenantys nerimą, baimę, liūdesį, neužtikrintumą dėl ateities ar susiduriantys su finansiniais, darbiniais ar tarpusavio santykių sunkumais.

„Programos metu dalyviai ne tik susipažins su teoriniais streso valdymo aspektais – kaip stresas gimsta mūsų kūne ir ką jame padaro, bet ir turės galimybę sustoti ir skirti laiko atsakymui į esminius streso valdymo klausimus: kokios konkrečios situacijos mano gyvenime man kelia stresą?

Ar jis gimsta tada, kai ašvėluoju? Ar kai stoviu kamštyje? O gal nerimą man kelia pati pandemija? Pavojus užsikrėsti COVID-19? Ką aš galiu dėl to padaryti ir ko negaliu pakeisti? Taip pat ypatingai svarbu tai, jog dalyviai praktiškai išmoks paprastų, kasdieninėje rutinoje lengvai pritaikomų atsipalaidavimo technikų“, – sako psichologė.

Programą ves Kauno visuomenės sveikatos biuro psichologės, o jos trukmė – 6 val. Kaip ir gyvos psichologo konsultacijos, praktiniai streso valdymo užsiėmimai vyks Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biure, adresu Vaidoto g. 115, Kaunas.

Projektas „Normalu, jei neramu“ / Organizatorių nuotr.

Visuomenės sveikatos biuro specialistės teigimu, šiuo metu į užsiėmimus galima registruotis spalio 14, 16, 20 ir lapkričio 13, 17, 25 dienomis. Mokymai trunka vieną dieną, nuo 9 iki 16 val. Priklausomai nuo poreikio ateityje bus organizuojami papildomi laikai.

„Esant poreikiui ir susidarius bent 6 asmenų grupei, konkrečių įstaigų vadovai gali kreiptis dėl užsiėmimų vedėjų atvykimo ir užsiėmimų įgyvendinimo jų įstaigoje“, – sako visuomenės sveikatos biuro psichologė.

Emocijų valdymo svarba vyresniųjų klasių moksleiviams

Trečioji projekto „Normalu, jei neramu“ dalis orientuota į vyresniųjų – 9-12 klasių – moksleivių psichologinius poreikius. Jaunuoliai kviečiami dalyvauti praktiniuose emocijų valdymo užsiėmimuose, vyksiančiuose Kauno miesto bendrojo ugdymo mokyklose, bendradarbiaujant su jose dirbančiais psichologais.

„Programos metu moksleiviai sužinos, jog nėra blogų, neigiamų emocijų, o yra tik netinkamas būdas jas išreikšti. Jaunuoliai mokysis atpažinti ir adaptyviai išreikšti patiriamus jausmus, tokius kaip pyktis, nerimas ar liūdesys. Mokiniai atliks aktyvias užduotis, kurių metu bendraus tarpusavyje, dalinsis gerąja patirtimi bei smagiai leis laiką, taip dar labiau stiprindami savo psichologinę sveikatą“, – sako projektą įgyvendinanti Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologė Kristina Navickienė.

Programos trukmė – 8 akademinės valandos, suskirstytos į keturis kassavaitinius užsiėmimus po 2 valandas. Užsiėmimų laikai bus derinami individualiai su kiekviena grupe.

Projektą „Normalu, jei neramu“ įgyvendina Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologės Aistė Sinkevičiūtė ir Kristina Navickienė. Užsiregistruoti į individualias konsultacijas ar grupinius užsiėmimus kauniečiai gali el. paštu aiste.sinkeviciute@kaunovsb.lt arba kristina.navickiene@kaunovsb.lt bei telefonais +37067269821, +37060381413.

Stebėdamas projekto įgyvendinimo eigą ir pastebėjęs atsiradusį poreikį, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizuos ir kitus psichologinę gerovę stiprinančius užsiėmimus. Pavyzdžiui, savitarpio pagalbos grupes netekusiems darbo, patiriantiems finansinį nestabilumą, išgyvenantiems artimojo netektį ar kitus sunkumus.

Dėl šios priežasties Kauno miesto gyventojai kviečiami sekti Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro internetinėje svetainėje bei „Facebook“ paskyroje pasirodančią kauniečių emocinei ir fizinei sveikatai aktualią informaciją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA