Panemunės vienmandatė apygarda: pažįsta tik vieną, bet balsuoti neketina | Kas vyksta Kaune

Panemunės vienmandatė apygarda: pažįsta tik vieną, bet balsuoti neketina

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Nors politinės agitacijos okupavo Kauną, o iš reklaminių plakatų besišypsantys veidai miestiečius kviečia į išankstinį balsavimą, vis dėlto su kandidatais į Seimą kauniečiai dar nėra pakankamai susipažinę. Naujienų portalo „Kas vyksta Kaune“ kalbinti Panemunės vienmandatės apygardos rinkėjai iš dešimt politikų savo apygardoje labiausiai atpažįsta vos vieną veidą.

Pažįsta, bet rinkti nenori

Tarp 10 vienmandatės Panemunės apygardos kandidatų į Seimą, kauniečių manymu, išsiskyrė tik keli matyti veidai, vienas jų ir labiausiai atpažįstamas – Aurelijus Veryga. Sveikatos apsaugos ministras rinkėjų palankumo sieks su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), tačiau kauniečiai savo balso ministrui visgi nėra linkę atiduoti. „A. Verygos nereikia, o kitų nepažįstu“, – rėžė kaunietis.

Tarp miestiečiams matytų veidų ir Gintarė Skaistė, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos atstovė. Taip pat Drąsos kelio atstovas Jonas Varkala, tiesa, pastarąjį kauniečiai maišė su žurnalistu ir signataru Rimvydu Valatka.

„Kas vyksta Kaune“ eksperimento metu kai kurie kauniečiai buvo itin atviri ir minėjo, kad visus kandidatus reiktų išmesti, o iš naujos valdžios nieko nesitiki. „Tiek tų valdžių buvo… Ir visame pasaulyje ar daug jie padaro…“ – apmaudo neslėpė Panemunės vienmandatės apygardos rinkėja.

Kitų partijų Panemunės vienmandatėje apygardoje keliami kandidatai: Aidas Baškys (Laisvės partija), Marius Gurskas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Eglė Daiva Kanikovienė (Lietuvos socialdemokratų partija), Živilė Kleivienė (Lietuvos socialdemokratų darbo partija), Ringaudas Palubinskas (Krikščionių sąjunga), Saulius Vytas Pikšrys (Lietuvos žaliųjų partija), Linas Vitkus (Darbo partija).

Visą į Seimą vienmandatėse apygardose šiemet kandidatuojančių politikų sąrašą rasite čia.

Neaišku, kas didesnis konservatorius

VDU docento, politologo Bernaro Ivanovo manymu, nepaisant pastaruoju metu smukusio reitingo, A. Veryga turi geriausius šansus laimėti vienmandatėje Panemunės rinkimų apygardoje.

„Aišku, tas labai nepastovus, nestabilus kovidinis reikalas gali atnešti siurprizų. Tačiau įvertinus faktą, kad A. Veryga vasarą buvo vienas populiariausių, turbūt, jo šansai pakankamai dideli“, – svarstė B. Ivanovas.

Jis teigė paliekantis prognozę sveikatos apsaugos ministro naudai, nors TS-LKD šioje apygardoje keliama G. Skaistė – Kaune irgi žinoma politikė.

„Vis dėlto, įvertinus administracinį A. Verygos veikimo aspektą, jis turi labai geras galimybes. Jeigu bus antras turas, žiūrėsime. Juolab, A. Veryga pozicionuoja save kaip gerą kataliką ne be pagrindo, jis toks ir yra. Lyginant su konservatoriais, dar neaišku, kas didesnis konservatorius – G. Skaistė, ar ponas Veryga“, – šyptelėjo politilogas, pridėjęs, kad šis momentas bus svarbus.

Ministras neužleido pozicijos

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena 2016-aisiais vienmandatėje Panemunės apygardoje į Seimą kandidatavus taip pat 10 politikų, o didžiausią balsų skaičių pirmame ture surinko TS-LKD atstovas Tadas Langaitis (27,72 proc. nuo galiojančių biuletenių).

Antroje vietoje liko „valstietis“ A. Veryga (21,79 proc.), trečioje – Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Linas Antanas Linkevičius (18,23 proc.). Pakartotiniame balsavime surinkęs 56,64 proc. balsų triumfavo dabartinis sveikatos apsaugos ministras A. Veryga. Tiesa, tąkart pagal TS-LKD sąrašą į Seimą patekęs T. Langaitis iš parlamento netikėtai pasitraukė. Šį sprendimą konservatorių senbuviai įvertino kaip tam tikrą išdavystę, o Seimo nario mandatas atiteko tuomet Kauno taryboje dirbusiam A. Kupčinskui, kuris sąraše buvo sekantis po T. Langaičio.

2016-aisiais į Seimą iš viso išrinktas 141 narys, 71 iš jų – tiesiogiai vienmandatėse apygardose, 70 – daugiamandatėse apygardose pagal partijų pateiktus sąrašus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga 2016-ųjų Seime užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai gavo 31 mandatą, socialdemokratai – 17, LR Liberalų sąjūdis – 14 mandatų.

Po aštuonis atstovus parlamente turėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“, du – Darbo partija, po vieną mandatą laimėjo Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar du mandatus gavo save išsikėlę kandidatai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA