Kaune suniokotas Holokausto aukų paminklas | Kas vyksta Kaune

Kaune suniokotas Holokausto aukų paminklas

BNS 2020/10/07 18:31
Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus nuotr.

Antradienį pranešta, kad Kaune nuverstas Holokausto aukų paminklas. Policijos departamento duomenimis, apie vidurdienį pranešta, kad nuverstas Energetikų gatvėje stovėjęs paminklas. Tikslus nuostolis nustatinėjamas.

[galerija kiek=”4″]

Dėl didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės vertės turto sunaikinimo ar sugadinimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas sakė, kad skaudžiai priėmęs paminklo nuvertimą, tačiau teigė nemanantis, kad šis išpuolis susijęs su neapykanta žydams.

„Sureaguoji neigiamai, atsiranda, būna kažkokių niekšelių. Aš manau, kad čia nebūtinai nukreipta prieš žydus gali būti, čia tiesiog susirinko jaunimas, chuliganai kažkokie (…) reikia būti patenkintiems, kad nesudaužė to paminklo, tik nustūmė,“ – trečiadienį žurnalistams sakė jis ir pabrėžė, kad ant paminklo nebuvo palikta ir jokių neapykantą skatinančių ar kitokių užrašų.

G. Žakas džiaugėsi Kauno savivaldybės reakcija į įvykį – ji pati kreipėsi į policiją ir žydų bendruomenę patikino, kad paminklą sutvarkys savo lėšomis.

„Visumoj aš galiu pasakyti, kad mes, žydų bendruomenė, nejaučiame priešiškumo, kad prieš mus kažkas būtų nukreipta,“ – kalbėjo Kauno žydų bendruomenės vadovas.

Paminklas Kauno Petrašiūnių mikrorajone yra pastatytas atminti šioje vietoje Antrojo pasaulinio karo metais nužudytiems apie pusantro šimto žydų.

„Be jokios abejonės skaudu. Tik neseniai mes paminėjome su malda, su žvakutėm, rugpjūčio pabaigoje tos žudynės buvo,“ – sakė G. Žakas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA