Kauno apskrityje darbą pradėjo mobiliosios krizių įveikimo komandos | Kas vyksta Kaune

Kauno apskrityje darbą pradėjo mobiliosios krizių įveikimo komandos

Asociatyvi / Kauno klinikų nuotr.

Siekiant mažinti ilgalaikes neigiamas koronaviruso (COVID-19) pandemijos pasekmes, dalyje Vilniaus ir Kauno apskritims priklausančių savivaldybių nuo spalio mėnesio pradeda dirbti mobiliosios psichologinių krizių įveikimo komandos. Pagalba bus teikiama žmonėms, bendruomenėms ar kolektyvams, kurie susidūrė su įvykiais, kėlusiais grėsmę žmogaus sveikatai ar gyvybei.

Nuo spalio 12 d. mobiliosios krizių įveikimo komandos pradeda darbą dviejose apskrityse – Vilniaus ir Kauno. Vilniaus apskrityje jos dirbs Vilniaus ir Vilniaus rajono savivaldybėse, taip pat Elektrėnų savivaldybėje bei dar penkių rajonų savivaldybėse – Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų bei Ukmergės.

Kauno apskrityje komandos darbuosis Kauno miesto bei Birštono savivaldybėse, taip pat šešių rajonų savivaldybėse – Kauno, Kėdainių, Kaišiadorių, Jonavos, Prienų bei Raseinių.

Planuojama, kad iki metų pabaigos šis bandomasis projektas vyks tik Vilniaus ir Kauno apskrityse. Vėliau, jei projektas pasiteisins, planuojama šių paslaugų teikimą plėsti.

Psichologinę pagalbą bus galima gauti, kai žmonės, bendruomenės ar kolektyvai yra emociškai sukrėsti tokių įvykių, kuriuose kyla reali ar įsivaizduojama grėsmė žmogaus sveikatai arba gyvybei, pavyzdžiui, artimojo ar bendradarbio ūmios psichozės, savižudybės, bandymo ar grasinimo žudytis atvejais.

Pagalbą taip pat bus galima gauti tais atvejais, kai žmonės yra patyrę šoką po įvykusio nelaimingo atsitikimo ar avarijos, kuriame nukentėjo ar žuvo žmonės. Specialistai taip pat galės suteikti pagalbą artimiesiems ir liudininkams smurtinės mirties atvejais.

Esant galimybei, pagalba bus teikiama ir kitų krizių atvejais.

Paslaugoms gauti asmenį nukreips greitosios medicinos pagalbos, Bendrojo pagalbos centro, gaisrinės, policijos ir kitos tarnybos. Prašyti tokios pagalbos galės įstaigos, bendruomenės, savivaldybės, seniūnijos, švietimo įstaigos, visuomeninės organizacijos, kurių nariai patiria krizinį įvykį.

Individualaus krizinio konsultavimo paslaugos galės būti teikiamos ir kitiems besikreipiantiems, kurie išgyvena kitokias krizes. Tiesa, tokia pagalba galės būti suteikta tik tais atvejais, jei tuo metu mobiliosios komandos nebus užimtos anksčiau išvardintais atvejais, rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Krizę patiriantiems žmonėms psichologai teiks krizinį konsultavimą, kuris gali sumažinti savižudybės ar potrauminio streso riziką, padės išgyventi, geriau suprasti ir normalizuoti su krize susijusius jausmus, padės rasti būdų, kaip žmogus gali padėti pačiam sau, patars, kur, esant reikalui, galėtų kreiptis tolesnės pagalbos.

Bendruomenėms ir kolektyvams šios mobiliosios komandos padės išgyventi, geriau suprasti su krize susijusius jausmus, padės sudaryti artimiausių krizės valdymo veiksmų planą.

Su specialistais bus galima susisiekti kasdien nuo 8 iki 20 val., įskaitant savaitgalius mob. tel. 861622252, el. paštu mobilikomanda@krizesiveikimas.lt. Mobilioji komanda galės atvykti ir dirbti bendruomenės patalpose, įstaigose. Užmezgus bendradarbiavimo ryšį, paslauga toliau galės būti teikiama ir nuotoliniu būdu. Kiekvienoje komandoje dirbs bent du krizių intervencijoje patyrę psichologai.

Mobiliosiose psichologinių krizių įveikimo komandose dirbs VšĮ Krizių įveikimo centro specialistai, kurie laimėjo Valstybinio psichikos sveikatos centro skelbtą atvirą konkursą teikti šias paslaugas. Projekto bendra vertė 86,5 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA