Vilijampolė renka: du pažįstami veidai, godumo barometras ir keiksmai A. Kupčinskui | Kas vyksta Kaune

Vilijampolė renka: du pažįstami veidai, godumo barometras ir keiksmai A. Kupčinskui

BRIGITA SABALIAUSKAITĖ, DOMINYKAS BIRŽIETIS 2020/10/06 11:02
„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Seimo rinkimai jau ant nosies, o ką žymės biuleteniuose dar žino tikrai ne visi. Šiandien kviečiame pasižvalgyti po Aleksoto-Vilijampolės vienmandatę rinkimų apygardą ir Vilijampolės gatves, kuriose atpažįstami tiek dainininkai, tiek per partijas migruojantys svieto lygintojai. Žinoma, kaipgi be Kauną praganiusio Andriaus Kupčinsko ir išganiusio Visvaldo Matijošaičio.

Vieni baidosi kaip velnio, kiti ištikimi

Gatvėje sutiktiems Vilijampolės gyventojams parodžius 11-os jų apygardoje į Seimą kandidatuojančių politikų atvaizdus, bene dažniausiai žmonės atpažindavo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iškeltą Vytautą Juozapaitį, Darbo partija priklausantį Mindaugą Puidoką, kai kurie atpažino Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovą Vygaudą Molį, su Krikščionių sąjunga einantį Egidijų Vareikį.

Pragmatiški vilijampoliečiai turėjo potencialiems parlamentarams paprastų, tačiau nelengvų užduočių: „Nematau, ką rinkti čia, nė už vieną. Jeigu pinigų man duos, tai aš rinksiu.“ Šalimais obuoliais prekiavusios moterys tikrai žinojo, už ką balso neatiduos: „Tik ne konservatoriai. Nei Kubilius, tik ne konservatoriai.“

Visgi kita praeivė pripažino simpatizuojanti V. Juozapaičiui. Nors šis politikas arenoje sukasi jau senokai, kai kurie jį vis dar atpažino kaip dainininką ir pavardės įvardyti negalėjo. M. Puidoko veidas žmonių tyko pašto dėžutėse, berods, pasivaidena jis Vilijampolėje ir pats – anot vienos moters, ši mačiusi su Darbo partija kandidatuojantį politiką gatvėje, to ir užteko, kad paveržtų kaunietės balsą.

A. Kupčinskui – pariebinta tirada

Varnių gatvėje sutikta vilijampolietė teigė palaikanti V. Matijošaitį, o patikslinus, kad kalbama apie Seimo rinkimus ir pasiteiravus, ar balsuotų už Kauno merą, jei šis kandidatuotų į parlamentą, persigalvojo – geriau tegul lieka Kaune.

„Neisiu (balsuoti – „Kas vyksta Kaune“). Nieks nesikeičia, žada, prieš rinkimus, žiūrėkite, kiek pažadų. Kokie visi geručiai, kokie rūpestingi. O po rinkimų kas? Jeigu Europos Sąjunga neverstų, tai nekeltų pensijų“, – nusivylimą liejo garbaus amžiaus moteris.

Čia pat pristabdyti du smagūs vyrukai teigė, kad politikai visi vienodi. Tiesa, išskyrė V. Juozapaitį, „Paulausku apsimesti mėginusį“ E. Vareikį, M. Puidoką, nors dėl šio tarp kompanionų kilo konfrontacija – vienas svarstė, kad Darbo partijos kandidatas per jaunas ir neką gali nuveikti.

Vedžiodamas pirštu po nuotraukas, vilijampolietis mikliai nustatė vienmandatininkų godumo laipsnį ir nepamiršo įgelti buvusiam Kauno merui: „Tas tai matosi, primesk, jau savo visokių prisisegiojęs, tai matosi, kad pinigus plaus. Šitas dar mažai pinigų turi, anos išvis neturi, šita gali būt kokia nors seimūnė, jau dabar sėdi. Šitas irgi jau su Lietuvos vėliava gerai. Tas jau pilnai pinigų turi, dar turės. Tie kur turi, pavyzdžiui, Uspaskichas, jis turi pinigų ir n**** jam dar reikia. Jis jau pasidarė. Ką Kupčinskas? Oi. Oi, b***, ten tas, ch****, b**** ten n****.“

Susirungs du žinomi politikai

Paklaustas apie kandidatus Aleksoto-Vilijampolės apygardoje VDU docentas, politologas Bernaras Ivanovas pripažįsta, kad šį kartą TS-LKD čia kelia žinomą asmenybę – V. Juozapaitį, prieš kurį konkuruoti artimiausiai reitinguose esančiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) nebus lengva. Juo labiau, kad ir keliama šios partijos kandidatė neturi patirties nacionalinėje politikoje.

Politologas B. Ivanovas šioje apygardoje linkęs labiau išskirti Darbo partijos kandidatą M. Puidoką, kuris į praeinančios kadencijos Seimą atkeliavo su LŽVS ir vėliau iš jos pasitraukė dėl nesutarimų su partijos lyderiu R. Karbauskiu. „Puidoko stiprybė, kad yra matytas rinkėjams, pasižymėjęs viešojoje erdvėje. Kita tema, kad tokio tipo politikai kaip Gražulis, Šustauskas, net ir Radžvilas yra nueinantys nuo scenos“, – sako politologas.

Jo įsitikinimu, M. Puidokas Darbo partiją greičiausiai rinkosi gana pragmatiškai, nes jos reitingai neblogi, partija perkopia 5 proc. kartelę. „Tačiau Puidokui labai reiktų dvigubo plakato, kur jam per petį paplotų šios partijos lyderis Uspaskichas, tai galėtų suveikti taip pat gerai, kaip Matijošaičio nykštys“, – įsitikinęs B. Ivanovas.

Draugystė su „valstiečiais“ tęsiasi

Politologas nesistebi, kad Kaune iškabintuose lauko reklamos stenduose dabartinis Kauno meras V. Matijošaitis, kaip ir per praeitus Seimo ar prezidento rinkimus, demonstruoja palaikymą tiek dabartiniam premjerui Sauliui Skverneliui, tiek LŽVS sąrašo kandidatams.

Per rinkimus 2016 m. tokiu būdu į Seimą atvesti du „Vieningo Kauno“ nariai – Aušra Papirtienė ir Gediminas Vasiliauskas. Šiemet jų sėkmę rinkimuose Aleksote–Vilijampolėje bandys pakartoti Karolina Žekaitė (LVŽS), o Šilainiuose – Ligita Valalytė.

V. Matijošaitis ne kartą parodė, kad yra „valstiečių“ žmogus ir kad tarp jo ir R. Karbauskio yra tam tikrų susitarimų. „Abu politikai yra verslininkai, tad ir jų suvokimas apie politiką, etiką – panašus, jie puikiai randa bendrą kalbą. Bandymas ant „Vieningo Kauno“ įvaizdžio laimėti du mandatus į Seimą nieko nestebina, o ar pavyks – nuspręs rinkėjai“, – sako B. Ivanovas.

Vienmandatėje Aleksoto-Vilijampolės apygardoje be jau minėtų politikų taip pat kandidatuoja Diana Bučinskienė (Lietuvos socialdemokratų partija), Inga Kupčiūtė (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Ligita Šapranavičiūtė (Laisvės partija), Tomas Didonis (Lietuvos žaliųjų partija), Liukrecija Navickienė (išsikėlusi pati) ir Laimutė Visockienė („Drąsos kelias“).

Pergalės skonio jau paragavęs

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad praėjusiuose Seimo rinkimuose šioje apygardoje taip pat kandidatavo 11 vienmandatininkų. Pirmajame ture pirmas dvi pozicijas užėmė M. Puidokas (27,99 proc. balsų) su TS-LKD partiete Edita Gudišauskiene (25,99 proc.), o antrajame 58,79 proc. prieš 41,21 proc. laimėjo anuomet LVŽS atstovas.

2016-aisiais į Seimą iš viso išrinktas 141 narys, 71 iš jų – tiesiogiai vienmandatėse apygardose, 70 – daugiamandatėse apygardose pagal partijų pateiktus sąrašus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga 2016-ųjų Seime užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai gavo 31 mandatą, socialdemokratai – 17, LR Liberalų sąjūdis – 14 mandatų.

Po aštuonis atstovus parlamente turėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“, du – Darbo partija, po vieną mandatą laimėjo Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar du mandatus gavo save išsikėlę kandidatai.

Visą į Seimą vienmandatėse apygardose šiemet kandidatuojančių politikų sąrašą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA