Lampėdyje suburzgė galinga technika: pradedami finaliniai darbai   | Kas vyksta Kaune

Lampėdyje suburzgė galinga technika: pradedami finaliniai darbai  

Kaunas.lt nuotr.

Neseniai atšventusi naujosios irklavimo bazės atidarymą, Kauno sporto mokykla „Bangpūtys“ žengia paskutinius žingsnius pasaulinio lygio treniruočių komplekso link. Šią savaitę Lampėdžio ežere pradedami trasos gilinimo darbai. Juos užbaigus, sporto mokyklos atletai irkluos 2 km ilgio tiesiąja be jokių kliūčių, o kauniečių pamėgta maudynių vieta taps gerokai saugesnė.

Antradienio rytą į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi ne vienas Lampėdžio ežero pakrantėje vykstančius darbus pastebėjęs kaunietis. „Kas statoma prie Lampėdžio kranto? Ten buvo puikus pusiasalis, dabar nutiestas žvyro kelias, stovi sunkiasvoris kranas. Vandenyje stori vamzdynai. Ar tai nekenkia gamtai?“, – teiravosi skaitytojas.

Klausimais redakciją užvertė ir dar viena kaunietė. „Kas vyksta prie Lampėdžių karjero? Einant iš Ežero gatvės yra maloni maža salelė, kurioje smagu pasivaikščioti. Dabar ten stovi didžiulis kranas“.

Lampėdžio gilinimo darbai / Kaunas.lt nuotr.

2 km ilgio trasa baidarėms

Dėl Lampėdžio ežere natūraliai susiformavusios seklumos ir pusiasalio „Bangpūčio“ irkluotojai ilgą laiką turėjo tenkintis vieno kilometro distancija. Pernai imtasi šias kliūtis šalinti. Per daugiau kaip pusmetį nukastas pusiasalis, perteklinės žvyro ir smėlio sankaupos, rieduliai, dumblas. Išvežta daugiau kaip 155 tūkst. kubinių metrų grunto, rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Šiomis dienomis Lampėdžio ežere ruošiamasi paskutiniam etapui: vandenyje jau plūduriuoja įspūdingų gabaritų žemsiurbė, kuria iki kovo mėnesio planuojama išgilinti visą 2 kilometrų ilgio ruožą. Pagal reikalavimus trasos gylis turi siekti ne mažiau kaip 3 metrus.

„Šią savaitę planuojame pilnai paruošti žemsiurbę ir pradėti darbus. Per vieną valandą šis aparatas gali perpumpuoti 1200 kubinių metrų vandens ir grunto mišinio, kuris bus „nusodinamas“ giliausiose karjero vietose“, – sakė bendrovės „Hidrum“ direktoriaus pavaduotojas gamybai Darius Šapkauskas.

Saugesnės sąlygos maudynėms

Žemsiurbė tuo pačiu lygins ežero dugną. Ne paslaptis, kad Lampėdžio pakrantės – itin staigiai gilėjančios, o dugne apstu duobių, užsilikusių nuo seniau čia veikusio karjero. Būtent tai laikoma viena pagrindinių priežasčių, dėl ko maudynės šiame vandens telkinyje pareikalaudavo nemažai aukų.

Gilinant trasą, nusiurbtas gruntas bus paskleistas arčiau krantų, taip sušvelninant jų nuožulnumą ir panaikinant dugno nelygumus. Tai reiškia, jog kitąmet maudytis Lampėdžio ežere taps saugiau.

Lampėdžio gilinimo darbai / Kaunas.lt nuotr.

Trasos gilinimo darbus planuojama užbaigti kitų metų pavasarį. Tuomet prasidės irklavimo takų, starto-finišo vietų, plūdurų ir pontoninių sistemų bei trasą žyminčių lynų įrengimas. Papildomą impulsą šiems darbams davė Vyriausybės skirti 2 mln. eurų.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad liepos pradžioje Lampėdžio pakrantėje buvo oficialiai atidaryta ir naujoji irklavimo bazė. Anksčiau itin skurdžiomis sąlygomis treniravęsi sportininkai nuo šiol turi savęs vertas erdves: dvi sporto salės, persirengimo kambariai, erdvūs dušai, administracinės ir kitos būtinos patalpos, o kieme – lauko sporto aikštelė, šiuolaikiški elingai, pontoniniai tilteliai ir kita reikiama infrastruktūra.

Šį kompleksą irklavimo sporto specialistai laiko vienu moderniausių visame Šiaurės Europos regione. Artimiausia tokio lygio bazė, išsidėsčiusi miesto ribose, regima tik Šveicarijoje.

„Bangpūčio“ irklavimo bazė vertinama ne tik dėl kokybiškos infrastruktūros, bet ir geografinės padėties: čia nėra didelių bangavimų, staigių vėjo krypties pokyčių, gera vandens kokybė. Telkinyje yra visos galimybės, nesudarkant kraštovaizdžio, gilinti, plėsti ir įrengti aukščiausių standartų irklavimo trasą. Šiuo metu „Bangpūčio“ mokykloje buriavimo, irklavimo, baidarių ir kanojų treniruotes lanko apie 450 auklėtinių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA