Kovoje dėl Seimo mandato Kalniečiuose susigrums trys stiprios asmenybės | Kas vyksta Kaune

Kovoje dėl Seimo mandato Kalniečiuose susigrums trys stiprios asmenybės

BRIGITA SABALIAUSKAITĖ, ELENA ŠOSTAKAITĖ 2020/10/06 17:07
„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Rinkėjams jau keliaujant prie balsadėžių išankstiniuose rinkimuose, apžvelgiame dar 11 kandidatų, kurie susirungs Kalniečių vienmandatėje apygardoje, Kaune. Atlikus Kalniečių gyventojų apklausą pastebima tendencija, kad kauniečiai dažniausiai pažino vieną kandidatą.

Pirmieji balsai į balsadėžes sukrito jau praėjusios dienos rytą, šiandien toliau tęsiasi išankstinis balsavimas visoje Lietuvoje ir Kaune. Kauniečiai gali pareigą atlikti Kauno rotušėje arba Kauno kultūros centre.

Eis balsuoti, jei eilių nebus

Atliekant apklausą Kalniečių rajone, gyventojai dažniausiai pirštu dūrė į vieną veidą – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovą, Arvydą Anušauską. Žinomo istoriko veidas patraukė praeivių dėmesį, tačiau keli gyventojai atkreipė dėmesį ir į Liberalų sąjūdžio kandidatą Simoną Kairį bei Lietuvos socialdemokratų sąjungos atstovę Orintą Leiputę.

Dalis kalbintų praeivių teigė visai neketinantys balsuoti, o kiti net nežvilgtelėjo į politikų atvaizdus teigdami, jog net nenori jų pažinti.

Pasiteiravus Kalniečių mikrorajono gyventojų, ką norėtų, kad naujai išrinkta valdžia atliktų – šie su viltimi teigė norintys, kad politikai nemeluotų ir ištesėtų savo duotus pažadus.

Viena kaunietė teigė, jog sąžiningai visuose rinkimuose eidavo balsuoti, tačiau šie metai kitokie, ji sakiusi, kad jei bus didelė eilė, tai galimai ir neužeis atiduoti savo balso.

Pastebėta, kad jaunieji rinkėjai taip pat didelių lūkesčių šių metų balsavime neturi. Atiduoti savo balso dalis net neis, vieno jų teigimu, jis nesijaučia pakankamai pasidomėjęs apie kandidatuojančių politikų darbus.

„Jeigu aš norėčiau balsuoti, tai nuolatos sekčiau kiekvieno iš jų elgesį, visus metus, o ne tik prieš rinkimus, todėl ir nusprendžiau nebalsuoti“, – teigė jaunas vyras.

Kalniečiuose – įtempta kova tarp kelių kandidatų

Kalniečių vienmandatėje apygardoje politinėje kovoje dėl patekimo į Seimą grumiasi gana stiprios asmenybės – TS–LKD atstovas, istorikas A. Anušauskas, praeitus rinkimus čia laimėjusi buvusi „Vieningo Kauno“ narė, atstovaujanti LŽVS, mokytoja Aušra Papirtienė bei buvęs Kauno vicemeras, šiuo metu einantis Kauno mero patarėjo kultūrai pareigas, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio Kauno skyriaus vadovas Simonas Kairys.

VDU politologas Bernaras Ivanovas sutinka, kad A. Anušauskas – tai jau sunkioji TS-LKD artilerija – politikas turi žinomumą, dažnai pasisako visuomenės saugumo temomis, jo asmeninis gyvenimas taip pat yra patekęs į visuomenės dėmesio lauką. „Tai politikas, kuriam netrūksta žinomumo. Tačiau ir A. Papirtienė gana gerai matoma, ypač socialinėse medijose“, – pastebi politologas.

S. Kairio ir liberalių partijų bei jų kandidatų galimybes laimėti daugiau balsų B. Ivanovas labiau sieja su rinkėjų aktyvumu ir galimybe pritraukti balsuoti jaunesnę auditoriją. Politologas teigiamai vertina Laisvės TV ir jos įkūrėjo visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyvą skatinti žmones ateiti balsuoti.

„Laisvės partijai, liberalų sąjūdžiui reikia daugiau rinkėjų mobilizacijos, aktyvumo. O valstiečių, „Vieningo Kauno“ atstovams didesnis aktyvumas tampa minusiniu, todėl šių politinių jėgų strategijos labai skiriasi“, – sako jis.

Dar viena politikė, kurią neblogai atpažįsta kalniečių rinkėjai – tai Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) narė O. Leiputė, anksčiau jau buvusi išrinkta šioje apygardoje į Seimą. Kadangi naujausia DELFI užsakymu atlikta „Spinter tyrimai“ apklausa rodo, kad LSDP partija, jei rinkimai vyktų šiomis dienomis, pagal surinktus balsus liktų trečia – O. Leiputė taip pat turi nemažai šansų surinkti didesnį rinkėjų balsų skaičių ir galbūt pateikti į antrąjį turą.

Kalniečių apygardoje taip pat kandidatuoja Evaldas Kondrotas (Darbo partija), Rokas Budrauskas (Laisvės partija), Vaidotas Balčiūnas (Lietuvos žaliųjų partija), Tauras Jakelaitis (Lietuvos liaudies partija), Gitas Juškevičius (Lietuvos socialdemokratų darbo partija), Jonas Vaičenonis (Nacionalinis susivienijimas) ir Antanas Vasilius (Krikščionių sąjunga).

Visą į Seimą vienmandatėse apygardose šiemet kandidatuojančių politikų sąrašą rasite čia.

Primename, kad 2016-aisiais į Seimą iš viso išrinktas 141 narys, 71 iš jų – tiesiogiai vienmandatėse apygardose, 70 – daugiamandatėse apygardose pagal partijų pateiktus sąrašus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga 2016-ųjų Seime užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai gavo 31 mandatą, socialdemokratai – 17, LR Liberalų sąjūdis – 14 mandatų.

Po aštuonis atstovus parlamente turėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“, du – Darbo partija, po vieną mandatą laimėjo Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar du mandatus gavo save išsikėlę kandidatai.

Rinkimai į LR Seimą vyks spalio 11 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA