Svarstoma keisti saviizoliacijos ir renginių organizavimo tvarką, savivaldybėms – specialūs ribojimai | Kas vyksta Kaune

Svarstoma keisti saviizoliacijos ir renginių organizavimo tvarką, savivaldybėms – specialūs ribojimai

BNS 2020/10/05 14:50
R. Tenio nuotr.

COVID-19 valdymo komiteto posėdis siūlys Vyriausybei nustatyti, kad izoliuotis reikėtų atvykus iš šalių su didesniu sergamumo rodikliu, pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis paskelbė apie ketinimus įvesti ribojimus atskiroms savivaldybėms.

A.Veryga patvirtino, kad Vyriausybei trečiadienį bus teikiamas siūlymas keisti tvarką dėl paveiktų šalių sąrašo sudarymo: būtų atsisakoma dabartinio 25 koronaviruso atvejų 100 tūkst. gyventojų rodiklio.

„Sutarimas buvo pasiektas ir turėtų persikelti į Vyriausybės nutarimą, trečiadienį Vyriausybė tai svarstys, atsisakymas 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklio, vietoje to pasiūlyta šalis į paveiktų šalių sąrašą traukti tuo atveju, jei tos šalies sergamumo rodiklis viršytų mūsų šalies sergamumo rodiklį ne mažiau kaip 10 procentų“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė A. Veryga.

„Atskirai būtų vertinamos trečiosios šalys, atsižvelgiant į jų testavimo apimtis, ir į kitus rodiklius, nes tikrai ne kiekvienu atveju galima pasitikėti šalių skelbiama informacija“, – teigė ministras.

Koronaviruso paveiktomis šalimis laikomos valstybės, kuriose sergamumas 100 tūkst. gyventojų siekia 25 atvejus. Iš paveiktų šalių atvykusiems ar per jas keliavusiems žmonėms, su tam tikromis išimtimis, yra privaloma izoliuotis 14 dienų. Šiuo metu paveiktų šalių sąraše yra 96 valstybės.

Anot A. Verygos, taip pat bus siūloma registruoti visų renginių dalyvius, nepriklausomai nuo jų skaičiaus, į renginių kategoriją patektų ir miestų šventės, mugės. Tokius siūlymus Vyriausybei teikia COVID-19 valdymo komitetas, pirmadienį per spaudos konferenciją pranešė sveikatos apsaugos ministras.

„Pasiūlyta išplėsti renginių sąvoką, dėl to taip pat Vyriausybė turės apsispręsti, buvo pasiūlyta, kad renginiams taip pat būtų priskirti nekomerciniai viešieji renginiai, tokie kaip miesto šventės, festivaliai, mugės ir panašiai“, – sakė A. Veryga.

Anot jo, taip pat siūloma atsisakyti 300 asmenų ribos, kuomet renginio dalyvių registracija tampa privaloma. „Siūloma, kad registracija būtų nepriklausomai nuo to, koks yra renginio dalyvių skaičius, kad išplitus ligai būtų galima tinkamai įvertinti, atlikti židinio tyrimą ir nustatyti, kas yra kontaktiniai asmenys“, – informavo ministras.

Kultūros, pramogų, sporto ir kitų renginių organizatoriai turi registruoti dalyvius, jei renginyje daugiau nei 300 žmonių.

Tuo metu, S. Skvernelio teigimu, Vyriausybė ketina svarstyti dėl ribojimų ten, kur sergamumas koronavirusu yra didžiausias. „Kaip esame sutarę COVID-19 valdymo strategijoje, reikiamus ribojimus įvesime tik atskirose savivaldybėse, pasižyminčiose grėsmingiausia situacija, o ne visos šalies mastu“, – feisbuke pranešė Vyriausybės vadovas.

Jis taip pat teigė, kad teisės aktų pakeitimo projektus įpareigota skubiai parengti Sveikatos apsaugos ministerija. Šias priemones, kurių premjeras įraše kol kas nekonkretizavo, ketinama svarstyti trečiadienį vyksiančiame Vyriausybės posėdyje.

Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad trumpinti kavinių, barų ir klubų darbo laiko neketinama ten, kur sergamumas mažesnis. „Tačiau noriu iš anksto pasakyti, kad viešojo maitinimo ir pasilinksminimo vietų darbo laikas neturėtų būti trumpinamas tose savivaldybėse, kur COVID-19 situacija nekelia susirūpinimo“, – teigė S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad konkrečiose vietovėse problemos bus sprendžiamos bendradarbiaujant su vietos savivalda, o priemonės galios tol, kol „matysime, kad virusas atsitraukia“.

„O tose Lietuvos savivaldybėse, kur užsikrėtimų skaičius nekelia susirūpinimo, gyvenimas tekės įprasta vaga“, – tvirtino premjeras S. Skvernelis.

Lietuvoje iki šiol patvirtinti 5285 koronaviruso ligos atvejai, tebeserga 2675 asmenys, 2497 – pasveiko. Didžiausias sergamumas kol kas yra Raseinių, Radviliškio rajonuose, Šiaulių mieste, Šiaulių ir Kelmės rajonuose.

Išaugęs sergamumas taip pat yra ir Kaune, Vilniuje, Kupiškio, Ukmergės, Kauno, Akmenės rajonuose, Druskininkų savivaldybėje, Mažeikių rajone, Panevėžyje, Elektrėnų savivaldybėje bei Vilniaus ir Kėdainių rajonuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA