Kaunietė apie siuvamų drabužių madą: specialių audinių ieško net treningams | Kas vyksta Kaune

Kaunietė apie siuvamų drabužių madą: specialių audinių ieško net treningams

Rūta Jonavičienė su broliu Aurimu Podskočimu / Organizatorių nuotr.

Nors dabar parduotuvėse gausu įvairiausių modelių drabužių, dalis žmonių ir toliau juos siuvasi individualiai. Vieni – patys, kiti naudojasi siuvėjų paslaugomis. Kaip ir visuomet, didelė dalis individualiai siuvamų drabužių – šventiniai, išeiginiai, išskirtiniai. Tačiau, pasak šioje srityje dirbančių specialistų, vis daugiau jaunų žmonių siuvasi ir kasdienius drabužius. Ypač tokių atvejų padaugėjo karantino metu ir po jo.

[galerija kiek=”4″]

Pasipuošti nori ir namuose

Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios audinių parduotuvės „Metras“ viena iš savininkių Rūta Jonavičienė sako, kad dabar ypač madinga siūtis laisvalaikio drabužius, dažnai vadinamus tiesiog treningais.

„Gali būti sunku patikėti, bet iš tiesų taip yra. Jei rinktume konkretų drabužių tipą, kuriems pas mus ateina pirkti medžiagos, tai pirmautų būtent laisvalaikio drabužiai, kuriuos dabar daugelis vadina tiesiog treningais. Žinoma, tai nėra tas tipinis sportinis kostiumas iš 90-ųjų, bet tiesiog laisvi, patogūs drabužiai, tinkantys tiek laiką leisti namuose, tiek sportuoti, tiek pasivaikščioti parke.

Kodėl tokius rūbus žmonės siuvasi individualiai? Kad būtų maksimaliai patogūs. Be to, ir jie turi būti madingi, atspindėti naujausias tendencijas. Ypač jų poreikis išaugo karantino metu ir po jo, kai žmonės ėmė mažiau vaikščioti į renginius ar oficialesnes vietas. O pasipuošti tai vis tiek norisi“, – šypsodamasi pasakojo R. Jonavičienė.

Šiems laisvalaikio drabužiams populiariausi yra medvilniniai audiniai, taip pat medvilnė atrodanti kaip veliūras. Šaltuoju metų laiku paklausūs storesni kilpiniai audiniai ar su pūkeliu iš vidaus, rašoma prekybos miestelio „Urmas“ pranešime žiniasklaidai.

Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusi audinių parduotuvė „Metras“ / Organizatorių nuotr.

Siuvasi paltus, šventinius, didelių dydžių drabužius

Kitas drabužis, kurį išlieka populiaru siūtis individualiai yra paltai. „Jei paltas klasikinis, labai svarbu, kad atitiktų figūrą, o tai geriausia pasiekti siuvant individualiai. Todėl paltiniai audiniai, ypač artėjant žiemai, labai paklausūs“, – sakė pašnekovė.

Gana populiaru siūtis ir šventinius drabužius, ypač krikštynų drabužėlius vaikams – tam daugiausia naudojamas tiulis. Audinius perka ir žmonės, kurie nešioja itin didelių dydžių drabužius. Dažnai jiems sunku rasti tinkamo dydžio aprangos, todėl siuvasi ją individuliai.

Dar viena klientų grupė – įsigijusi drabužius aplinkinėse prekybos miestelio drabužių parduotuvėse ir norintys patobulinti, pagražinti savo drabužį, padaryti jį originalesnį.

Mokosi siūti, siuva vaikams

Pasak R. Jonavičienės, nemažai jaunų moterų dabar lanko siuvimo kursus. Joms taip pat reikia įvairių medžiagų praktikai. O nuo ko reikėtų pradėti tiems, kurie kursų nelanko ir norėtų išmokti siūti savarankiškai?

„Vienas paprasčiausių dalykų, nuo kurio rekomenduojama pradėti – klasikinis, tiesus sijonas. Nemažai pradedančiųjų taip pat siuva vaikiškas kepurėles. Aišku, pirmiausia, reikėtų išmokti siūles, įvaldyti suvimo mašiną, o tada jau imtis pirmojo konkretaus siuvinio“, – aiškino pašnekovė.

Beje, siuvimu populiaru užsiimti tarp vaikus auginančių moterų. Nemaža dalis jų ne tik įgunda pasiūti drabužius savo vaikams – neretai tai išauga ir į verslus. Į parduotuvę užsuka ne tik mėgėjai, bet ir profesionalai – siuvėjai, dizaineriai, teatrų dekoratoriai.

„Vienas aktyvesnių laikotarpių mums – prieš Kalėdas, kai siuvami įvairūs papuošimai, karnavaliniai rūbai, Kalėdų senelių aprangos“, – sakė R. Jonavičienė.

Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusi audinių parduotuvė „Metras“ / Organizatorių nuotr.

Kokybė – ne tik iš Italijos

Kalbėdama apie audinių kokybę ji sutinka, kad geriausi itališki, tačiau pabrėžia, kad ir tarp pagamintų Kinijoje, Pietų Korėjoje, Lenkijoje yra geros produkcijos už tinkamą kainą. Vasariniams drabužiams populiaresni ryškesni, raštuoti audiniai. Šaltajam sezonui – tamsesni, vienodų spalvų.

„Šiais metais ypač paklausūs buvo taškeliais marginti audiniai. Medvilnė visada paklausi dėl savo natūralumo, o šiemet dar ir dėl to, kad buvo madingos pūstos rankovės – medvilnė tinkama išlaikyti tokias formas. Lietuviško lino vasarą irgi visada ieško. Iš sintetinių viskozė paklausi“, – vardijo parduotuvės „Metras“ savininkė.

Pasak Rūtos, ji visada atsižvelgia į klientų patirtį ir būtent tai padėjo atsirinkti pačias kokybiškiausias ir paklausiausias medžiagas.

„Iš klientų pirmiausia ir sužinome, kuri patogiausiai „nešiojasi“, kuri ilgiausiai nenusiskalbia. Matome, ko labiausiai parduotuvės lankytojai ieško, kokie jų poreikiai“, – sakė R. Jonavičienė.

Užpildė nišą

Būtent iš poreikio prieš ketverius metus ir atsirado ši parduotuvė. „Aš pati užsiimu siuvimu jau 8 metus ir pastebėjau, kad Kaune iš esmės nebuvo kur nusipirkti vidutinės klasės audinių. Prabangių – taip, bet žmonėms su vidutinėmis pajamomis, kad būtų pakankamai kokybiški, gražūs, atspindėtų tendencijas ir už įkandamą kainą – ne.

Mačiau, kad toks poreikis yra, pačiai tekdavo nuolat dėl to važinėti į Vilnių. Nutariau, kad reikėtų pabandyti užpildyti atsiradusią nišą. Prikalbinau brolį ir kartu pradėjome šį verslą. Abu važiuojame į užsienį, renkamės, čiupinėjame tuos audinius. Žmonės dažnai sako, kad pas mus jie kitokie, įdomesni nei kitur. Tai mums skamba kaip geriausias įvertinimas“, – šypsosi parduotuvės savininkė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA