P. Butkevičius: tikiu, kad netrukus pas mus bus, kaip San Franciske – kas antrame kvartale po šunų darželį | Kas vyksta Kaune

P. Butkevičius: tikiu, kad netrukus pas mus bus, kaip San Franciske – kas antrame kvartale po šunų darželį

Šunų darželio auklėtojas P. Butkevičius su augintiniu Nafta ir darželinuke Bela./ R. Tenio nuotr.

Pirmasis Lietuvoje privatus šunų darželis prieš 7 metus duris atvėrė Panemunėje ir šiuo metu yra žinomas toli už Kauno ribų. Jo įkūrėjas Povilas Butkevičius džiaugiasi, kad prisideda prie požiūrio į gyvūnus keitimo, o keturkojų šeimininkai tampa sąmoningesni, atidesni gyvūnų teisėms bei poreikiams.

[galerija kiek=”8″]

Šunų darželyje apsilankius įprastą darbo dieną mus pasitiko vos keli auklėtiniai: darželio įkūrėjo P. Butkevičiaus Nafta ir jau kelerius metus darželį lankanti, vietoje nenustygstanti Bela. Savaitgaliais čia susirenka ir apie 20 darželinukų.

P. Butkevičius su darželinukais./D. Petrulio nuotr.

Planavo vaikų darželį, atidarė – šunų

Pašnekovas atvirauja, kad iš pradžių su žmona Silvija svarstė įsteigti vaikų darželį, tačiau planus pakoregavo lemtingas draugų prašymas. „Viskas prasidėjo, kai prieš 7 m. sutikau pasaugoti du draugės šunis, nes Kaune jų nebuvo kur palikti. Puikiai sekėsi, tad su žmona greit pakeitėme planus ir vietoj vaikų darželio – atidarėme šunų“, – pasakojo darželio auklėtojas P. Butkevičius.

Gyvūnų prižiūrėtojo specialybę turintis vyras sakė, kad klientų priima tiek, kiek geba pasirūpinti, nes dirba vienas. „Kiekis priklauso nuo šuns būdo, veislės, dydžio, tarkim, 15 Jorkšyro terjerų – netolygu 15 haskių“, – lygino P. Butkevičius, įprastai prižiūrintis keliolika keturkojų.

Darželis priima įvairių veislių šunis, išskyrus agresyvius, kovinių veislių atstovus.

Pasivaikščiojimas./ D. Petrulio nuotr.

Rodiklis – šuo Nafta

Pašnekovas informavo, kad į darželį priimami paskiepyti, sveiki ir švarūs keturkojai. Darželyje jie praleidžia nuo poros valandų iki kelių mėnesių. Šunys suskirstomi į grupes po 3-4, pagal veislę, charakterį.

Pasak P. Butkevičiaus, šunys į darželį atvežami dėl skirtingų priežasčių: kai šeimininkai nenori jų palikti vienų namuose, kol dirba; komandiruočių, atostogų, šeimos švenčių metu; į šeimą atkeliavus naujagimiui; šunų šeimininkams susirgus; dar viena priežastis – namų remontas.

„Trumpam, vos kelioms valandoms, palieka ir kai iš kito miesto atvyksta į renginį, pavyzdžiui, vestuves. Prireikus pasidaryti šukuoseną, šunį trumpam atveža čia“, – sakė pašnekovas.

Bela darželį lanko jau trejus metus, atvyksta čia darbo dienomis, kartais ir savaitgaliais./ R. Tenio nuotr.

„Džiugu, kad šeimininkai atsižvelgia į šuns veislę, tarkim, Bela yra medžioklinis šuo, energingas. Būti uždarytai namuose jai didelė kančia, tokios veislės šunys turi aktyviai judėti, o negavę veiksmo, susiorganizuoja jį patys: ima viską graužti, atidaro spintas, traukia rūbus ir pan. (…) Yra klientų, kurie šunis į darželį atveža gavę skundų iš kaimynų, kad šunys visai dienai palikti vieni staugia, loja. Gaila ir kaimynų, ir šuns“, – kalbėjo P. Butkevičius.

Darželio lankytojai./ P. Butkevičiaus koliažas.

Darželio vadovas pasakojo kad būsimiems darželio lankytojams vyksta bandomasis susitikimas, kuriame dalyvauja šeimininko šuo Nafta. „Jei jis į atėjūną reaguoja vizgindamas uodegą – reiškia keturkojis bus draugiškas, o jei nubėga šalin – vadinasi su naujuoju nariu gali kilti bendravimo problemų“, – pažymėjo P. Butkevičius.

Esant poreikiui, gyvūnų šeimininkams jis siunčia vaizdo įrašus, kur matyti, kaip augintiniai leidžia dieną. Tai ypač aktualu auginantiesiems iš prieglaudų paimtus šunis, mat jie šunų darželyje pirmosiomis dienomis būna nuliūdę, buvimas tarp kitų šunų uždaroje teritorijoje jiems primena prieglaudos patirtį. Visgi, po kelių dienų jie atkunta ir įsilieja į aktyvių darželinukų ratą.

Lauke./ P. Butkevičiaus nuotr.

Laikosi dienotvarkės

Priimtieji į darželį didžiąją dienos dalį leidžia lauke: ryte paėda ir bėga į lauka, ten šėlioja, dūksta vieni su kitais, žaidžia su žaislais, sode rausia duobes ir pan., apie 11-12 val. grįžta į patalpas paėsti ir, kaip įvardija pašnekovas, keliauja „grožio miegelio“.

Atsibudę vėl rūksta į lauką ir iki vakaro aktyviai leidžia laiką, kol po darbų, apie 17-19 val., jų atvyksta pasiimti šeimininkai. Likusieji nakvoti ėda vakarienę, vaikštinėja lauke, o 22 val. keliauja miegoti. Paliktieji savaitgaliui ar ilgesniam laikui – laikosi panašios rutinos.

Karštą vasaros dieną Povilas labradorus veda atsigaivinti šalia tekančiame Nemune. Žiemą šunys daugiau laiko leidžia šildomose patalpose, o į lauką išbėga su šeimininkų parūpintais drabužiais. „Mano tikslas – kad šunys kuo daugiau judėtų lauke, „išsikrautų“, pavargtų ir ramiai miegotų“, – akcentavo P. Butkevičius.

Šunų poilsis./ P. Butkevičiaus nuotr.

Vietoj voljerų – visas namas

Šunų darželis nuo kitų panašių įstaigų skiriasi tuo, kad jame nėra voljerų ar narvų – šunys teritorijoje laksto laisvai. Darželio įkūrėjas su šunimis gyvena dviejų aukštų name, kur atskirtos jo ir šunų patalpos.

Pašnekovas atviravo, kad daugiausia klientų sulaukia vasarą, savaitgaliais ir šventiniu laikotarpiu, ypač žiemą. „Per Kūčias ir Kalėdas su šeima spėju pabūti trumpai, nes laukia būrys darželinukų – švenčių metu darželis prisipildo“, – atkreipė dėmesį P. Butkevičius, pridūręs, kad dėl šių darbo ypatybių atostogoms gali skirti vos kelias savaites per metus.

Keturkojai./ P. Butkevičiaus nuotr.

Idėjų semiasi iš užsienio

P. Butkevičius pasakojo gyvūnų paslaugų idėjų besisemiantis iš užsienio: San Francisko, Graikijos. „Pas mus šunys dar visai neseniai buvo kaip įrankis, funkciją atliekantis gyvūnas, kuris saugo namus, atlieka pareigą. O užsienyje (džiugina, kad vis dažniau ir pas mus) šuo yra šeimos narys, kuriam teikiamos paslaugos: masažai, aromaterapija, jie vedami į kirpyklą, yra nuolat prižiūrimi. Tai lygiavertis šeimos narys su savo teisėmis, poreikiais, standartais“, – vardino šunų darželio įkūrėjas.

Viešėdamas Graikijoje jis stebėjo, kaip karštą dieną žmonės išeina su papildomais vandens buteliukais benamiams šunims pagirdyti, o restoranų savininkai jiems palieka maisto.

„San Franciske šunų yra daugiau, negu vaikų, tad ir šunų viešbučių rasi daugybę. Tikiu, kad neteks ilgai laukti, kol Lietuvoje bus kaip San Franciske – kas antrame kvartale veiks po šunų darželį“, –įsitikinęs P. Butkevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA