Stiprus vėjas gelbėja Lietuvą: nešvari oro masė pasitraukė į rytus | Kas vyksta Kaune

Stiprus vėjas gelbėja Lietuvą: nešvari oro masė pasitraukė į rytus

„Kas vyksta Kaune“, BNS inf. 2020/10/04 13:06
Lampėdžiai / Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Lietus ir sustiprėjęs vėjas išsklaidė pastarosiomis dienomis Lietuvoje fiksuotą smarkiai išaugusį oro užterštumą, BNS informavo Aplinkos apsaugos agentūra.

„Nuo lietaus šeštadienio vakarą viskas ir prasidėjo, o šiandien prognozuojamas gan stiprus vėjas, tai jis irgi gelbėja. (…) Šiuo metu pavojus jau praėjęs. Dar vakar vakare stebėjome, kad kietųjų dalelių koncentracija mažėja“, – aiškino Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė.

„Sekmadienį kietųjų dalelių paros ribinės vertės viršijimų nebus, nes pagal dabartines koncentracijas matau, kad situacija kardinaliai pasikeitė. (…) Pasikeitė oro masė – nešvari oro masė pasitraukė labiau į rytus, o mes dabar gaunam daugiau iš pietų švaresnę oro masę, todėl galima džiaugtis ir šiluma, ir geru oru“, – pridūrė ji.

Oro tarša Lietuvoje / AAA nuotr.

Anot V. Bimbaitės, nuo ketvirtadienio Lietuvoje buvo fiksuojama iki trijų, o vietomis ir iki keturių kartų didesnė kietųjų dalelių (KD10) koncentracija.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad oro užterštumas pirmadienį ir antradienį gali vėl padidėti.

„Tie teršalai gali sugrįžti, bet koncentracijos bus mažesnės, nei buvo, pavyzdžiui, penktadienį“, – komentavo Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja.

Jos teigimu, padidėjusią taršą Lietuvoje lėmė pietryčių krypties oro srautų atginti teršalai iš pietvakarių Rusijos, pietryčių Ukrainos, kur, remiantis palydovine informacija, fiksuojama daug miškų gaisrų.

AAA duomenimis, šiuo metu Kaune ir likusioje didžiojoje Lietuvos dalyje oro tarša – vidutinė. Kiek aukštesnė oro tarša fiksuojama ties Kėdainiais, Šiauliais bei Mažeikiais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA