Iš 27 tūkst. izoliacijoje esančių piliečių balsuoti Seimo rinkimuose pasiryžę vos 28 rinkėjai | Kas vyksta Kaune

Iš 27 tūkst. izoliacijoje esančių piliečių balsuoti Seimo rinkimuose pasiryžę vos 28 rinkėjai

BNS 2020/10/03 19:16
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Iš 27 tūkst. izoliacijoje esančių žmonių balsuoti rinkimuose registravosi tik 28 rinkėjai, BNS šeštadienį informavo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

„Turim užsiregistravusius 28 žmones. Iš jų 19 serga koronavirusu, keturi turėjo kontaktą su sergančiaisiais, o penki yra iš užsienio grįžę“, – komentavo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Anot jos, menką izoliacijoje esančių rinkėjų aktyvumą galėjo nulemti ne viena priežastis.

„Priežastys gali būti pačios įvairiausios – galbūt nenori žmogus išsiviešinti, kad yra izoliacijoje. (…) Ne paslaptis, kad visuomenė įvairiai vertina tuos asmenis, kurie yra saviizoliacijoje ir kartais atrodo, kad čia yra blogas dalykas, kad nuo to žmogaus reikia laikytis didelio atstumo“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

„Kiti galbūt sprendžia, ar išvis balsuoti, ar nebalsuoti. Mes gi turim paprastai rinkimuose ne šimtaprocentinį rinkėjų aktyvumą. Priežasčių ieškoti bet kokių galima“, – aiškino L. Matjošaitytė.

Kaip BNS anksčiau šeštadienį teigė VRK narė Gitana Matiekuvienė, itin mažą užsiregistravusių balsuoti žmonių skaičių galėjo lemti informacijos stoka.

„Pirmiausia, turbūt trūksta žmonėms informacijos, kad savaime pas juos niekas neateis paimti jų balso, kad jiems reikia užsiregistruoti. Taip pat manau, kad gal kažkas tikisi, jog saviizoliacija baigsis iki sekmadienio“, – kalbėjo ji.

Paklausta, ar dėl informacijos trūkumo ji neįžvelgia Vyriausiosios rinkimų komisijos atsakomybės, G. Matiekuvienė teigė, jog komisija „galėjo padaryti daugiau, informuojant asmenis“.

„Manau, kad paprasčiausiai trūksta to užakcentavimo, kad žmonės, esantys izoliacijoje, turi pateikti prašymą, kad jie nori balsuoti iš saviizoliacijos. Manau, šitą momentą reikia akcentuoti“, – sakė VRK narė.

Vis dėlto VRK pirmininkė nesutinka, kad informacijos apie balsavimą namuose izoliacijoje esantiems asmenims trūksta.

„Manau, kad tikrai iš Vyriausiosios rinkimų komisijos informacijos išėjo pakankamai, žiniasklaidoje tikrai tos informacijos taip pat buvo pakankamai, savivaldybių, kurios tapo tam tikrai židiniais, žiniasklaidos priemonėse irgi tos informacijos buvo“, – komentavo ji.

L. Matjošaitytės teigimu, informacija apie rinkimus pateikiama įvairiuose pranešimuose, socialinių tinklų paskyrose, VRK, savivaldybių interneto svetainėse.

„Turbūt nepraskrisim su lėktuvu ir neišmėtysim pranešimų. (…) Matyt, nereikia spausti tų asmenų, kurie yra saviizoliacijoje, jie patys turėtų apsispręsti, ar jie nori pasinaudoti savo teise balsuoti“, – kalbėjo ji.

Anot VRK pirmininkės, tikimasi, kad izoliacijoje esančių žmonių aktyvumas padidės kitą savaitę, kai prasidės išankstinis balsavimas.

Vyriausioji rinkimų komisija šeštadienį paragino izoliacijoje esančius asmenis registruotis balsuoti namuose, pildant specialią formą, rašant elektroninį laišką ar skambinant telefonu.

VRK teigimu, jei saviizoliacijoje atsidūrę asmenys neturi galimybių atsispausdinti prašymo formos namuose, jiems tokiu atveju užtenka parašyti elektroninį laišką nurodytu adresu.

Laiške reikia nurodyti vardą, pavardę, deklaruotą gyvenamąją vietą, priežastį, dėl kurios skirta saviizoliacija. Taip pat asmuo turi patvirtinti, kad sutinka, jog VRK ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tvarkytų asmens duomens rinkėjų sąrašų sudarymo tikslais.

Jei rinkėjas, kuris yra saviizoliacijoje, neturi galimybės naudotis internetu, pateikti prašymą balsuoti namuose galima skambinant trumpuoju numeriu 1855.

VRK, gavusi užpildytas formas arba elektroninius laiškus, dėl informacijos patikrinimo kreipsis į NVSC, kuris informuos, ar prašymą pateikusiam rinkėjui diagnozuota COVID-19 liga, ar jis yra įtariamas, kad serga, ar turėjęs sąlytį su sergančiuoju, ar yra grįžęs iš užsienio.

Priklausomai nuo šių požymių, VRK informuos balsavimą namuose vykdančius rinkimų komisijų narius, kad šie pasiruoštų dėvėti jiems skirtas asmens apsaugos priemones ir tinkamai bei saugiai galėtų atlikti balsavimo namuose pas saviizoliacijoje esantį asmenį procesą.

Rinkėjai tokius prašymus turi pateikti iki spalio 7 dienos (imtinai) prieš pirmąjį turą ir iki spalio 21 dienos (imtinai) prieš pakartotinį balsavimą.

Tie rinkėjai, kurie balsuos ne toje rinkimų apylinkėje, į kurios sąrašą jie įrašyti, šią formą turėtų pateikti iki spalio 6 d. (imtinai) prieš pirmąjį turą ir iki spalio 20 d. (imtinai) prieš pakartotinį balsavimą.

Naujausiais NVSC duomenimis, šiuo metu izoliacijoje yra 27 tūkst. 332 asmenys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA