T. Barštys: informacija apie mano abejones buvo neteisingai suprasta | Kas vyksta Kaune

T. Barštys: informacija apie mano abejones buvo neteisingai suprasta

BNS 2020/10/02 13:41
DELFI / D. Pipo nuotr.

Žemės ūkio investicijų bendrovei „Linas Agro Group“ pranešus apie ketinimus įsigyti Tautvydo Barščio kontroliuojamą žemės ūkio produktų perdirbimo ir maisto gamybos grupę „KG Group“, jos įkūrėjas ir valdybos pirmininkas T. Barštys pabrėžia, kad sandorio baigtis priklauso nuo Konkurencijos tarybos.

„Vyksta procesai ir neturiu ką pakomentuoti, (…) nenoriu užbėgti kažkam už akių“, – BNS teigė T. Barštys. Portalui vz.lt jis teigė, kad derybos dar nebaigtos ir nebūtinai bus parduota visa „KG Group“ arba pirkėjas gali būti visai ne „Linas Agro Group“. Jis neatmetė, kad Konkurencijos taryba gali nepritarti sandoriui.

„Problema ta, kad Lietuvai mes per dideli, o užsieniui per maži – kaip ir „Linas Agro“. Apjungus, įsteigus didesnį darinį, jis būtų konkurencingesnis su kitų šalių gamintojais. Pirkėjo, kad sustiprintume savo konkurencingumą, ieškojome seniai. Ir be „Linas Agro“, turime kitų potencialių pirkėjų“, – vz.lt sakė T. Barštys.

BNS paskelbus, kad T. Barštys abejoja būsimo sandorio sėkme, „KG Group“ įkūrėjas vėliau patikslino, kad buvo ne taip suprastas.

„Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie mano galimas abejones dėl sandorio baigties buvo neteisingai suprasta. Norėjau pasakyti, kad derybose dalyvavo ir daugiau potencialių pirkėjų, buvo svarstomi įvairūs akcijų pardavimo variantai. Tačiau dabar derybos baigtos, ir tai patvirtina tarp mūsų pasirašytos akcijų pirkimo-pardavimo sutartys su AB „Linas Agro Group“. Visgi sandorio baigtis priklauso nuo Konkurencijos tarybos sprendimo“, – nurodė jis.

Tuo metu „Linas Agro Group“ valdybos pirmininko pavaduotojas Andrius Pranckevičius nenorėjo komentuoti, ar sandorio užbaigimui gali būti kliūčių, tačiau teigė, kad susijungusios įmonės nebus dominuojančios rinkoje. Jis tai pat pabrėžė, kad „KG Group“ pasirašė sutartį tik su „Linas Agro Group“.

„Faktai yra tokie, kad sutartis pasirašyta ir tikrai pagal visas procedūras privalome kreiptis į Konkurencijos tarybą ir kreipsimės į ją. (…) Mes suprantame, kad tai yra didelių įmonių susijungimas, įsigijimas, tai nebus paprastas procesas ir, be abejo, bus ir klausimų, ir atsakymų, ir tam tikros specifikos, bet tą kelią mes privalome praeiti. (…) Sutartis yra tik su mumis, ekskliuzyvinė sutartis, faktai yra tokie“, – BNS sakė A. Pranckevičius.

„Aišku, čia tyrimo klausimas, nenoriu į tai lįsti, ir negalime mes per daug to komentuoti, bet mūsų matyme šitoje vietoje vartotojai išloštų ir dominavimo čia nebūtų“, – pridūrė jis.

Tuo metu paklaustas, ką veiktų pardavęs visą grupę, T. Barštys teigė turintis kitų verslų, kuriais galėtų užsiimti. T. Barštys yra ir Vilniaus bei Kaišiadorių paukštynų, „Kauno grūdų“, „Mairūno“ valdybos pirmininkas, „Kormoprom Invest“, „Paukštuko“ ir „Dzūkijos agrocentro“ vadovas, T. Barščio individualios įmonės savininkas bei „Kauno viešbučio“ valdybos narys. „KG Group“ jungia 20 įmonių Lietuvoje ir užsienyje.

„Linas Agro Group“ valdybos pirmininkas Darius Zubas sakė, kad įsigijusi „KG Group“, jo valdoma grupė galės sukurti vertikaliai integruotą žemės ūkio ir maisto gamybos įmonę, užtikrinti stabilumą vietos ūkininkams ir gamintojams ES rinkoje, ypač konkuruojant su daug stambesnėmis Lenkijos ir Skandinavijos kompanijomis.

Pasak A. Pranckevičiaus, po susijungimo grupė stiprintų konkuravimą Baltijos šalių, Skandinavijos regionuose: „Įmonės viduje daug metų laikome Baltijos šalis kaip vietinę rinką, nes mūsų šalys mažos, sienų jokių nėra ir konkuruoja įmonės visose Baltijos šalyse. Plačiau žiūrint, Lenkija, Baltijos šalys ir dalis Skandinavijos yra viena zona, kur vyksta arši ir skaidri konkurencija. Regioniniu požiūriu nesame ir nebūsime didesni ir dominuojantys.“

„Linas Agro Group“ pasirašė sutartis su „Kauno grūdų“, Kaišiadorių paukštyno ir Vilniaus paukštyno akcininkais dėl kontrolinių akcijų paketų įsigijimo. Sandorį tikimasi užbaigti 2021 metų pavasarį. Kai kurių ekspertų BNS pateiktu vertinimu, sandorio vertė galėtų siekti 100-120 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA