Keičiasi koronaviruso paveiktų šalių sąrašas ir izoliacijos taisyklės | Kas vyksta Kaune

Keičiasi koronaviruso paveiktų šalių sąrašas ir izoliacijos taisyklės

URM nuotr.

Penktadienį, spalio 2 d., atnaujintą koronaviruso (COVID-19) infekcijos paveiktų šalių sąrašą papildė viena valstybė – Kirgizija. Joje ir dar 95-iose pasaulio šalyse sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) taip pat praneša Suomiją atnaujinus vidaus sienų kontrolę, pradedamas riboti atvykimas iš kitų Europos valstybių.

Kaip nurodoma SAM pranešime, iš paveiktų šalių atvykusiems ar per jas keliavusiems žmonėms yra privaloma izoliuotis 14 dienų. Naujas paveiktų valstybių sąrašas įsigalios pirmadienį, spalio 5 d.

Dar vienas pakeitimas įsigaliojo penktadienį, spalio 2 d.: nebeliko reikalavimo iš paveiktų ir trečiųjų šalių atvykstantiems užsieniečiams turėti ne seniau nei 72 val. laikotarpiu iki atvykimo į Lietuvą atliktą COVID-19 testą ir gautą neigiamą atsakymą. Tačiau tokiems asmenis išlieka privaloma 14 dienų izoliacija.

Šią savaitę taip pat buvo praplėstos tam tikros kategorijos keliautojų, kuriems izoliacija nėra privaloma. Nuo šiol izoliuotis nereikės ne tik iš Baltarusijos grįžtantiems mokytojams, kurie šios šalies mokyklose moko lietuvių kalbos, bet ir sielovadinį darbą Baltarusijoje vykdantiems dvasininkams.

Izoliuotis taip pat neprivalės tam tikrų teisėsaugos įstaigų pareigūnai, dalyvaujantys FRONTEX koordinuojamose tarptautinėse operacijose ES ir trečiosiose šalyse.

SAM primena, kad izoliacija nėra privaloma skrendant per paveiktą šalį, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos, taip pat iš koronaviruso nepaveiktos šalies važiuojant per Lenkiją arba Estiją, kai užtikrinami tik būtini sustojimai (degalų papildymui, higienos poreikių užtikrinimui ir kt.).

Atvykstantiems iš Lenkijos ir Estijos nereikia izoliuotis tais atvejais, kai keliaujama darbo, studijų, su žemės ūkio veikla ar sveikatos priežiūra susijusiais reikalais.

Kiekvienas oro, jūrų ar sausumos transportu reguliariais, specialiais ar užsakomaisiais reisais į Lietuvą grįžtantis ar į ją atvykstantis keliautojas turi elektroniniu būdu užsiregistruoti Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC) užpildydamas anketą. Gautą registracijos patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą – keleivis turi pateikti lipdamas į lėktuvą, keltą, autobusą arba traukinį.

Tais atvejais, kai žmogus savarankiškai keliavo žemės transportu, jis privalo ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento elektroniniu būdu užsiregistruoti NVSC.

SAM primena, kad labiausiai paveiktų valstybių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną savaitę, atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius užsienio šalyse, visą sąrašą rasite čia.

Ministerija taip pat praneša Suomiją atnaujinus vidaus sienų kontrolę ir ėmus riboti atvykimą iš kitų Europos valstybių. Dabar atvykti į šalį galės tik tie užsieniečiai, kurie joje teisėtai gyvena, dirba, studijuoja arba keliauja šeimyniniais reikalais, pavyzdžiui vyksta į vestuves, laidotuves ar pan. Pasienio patikros punkte Suomijos pareigūnai prašys pateikti kelionės tikslą įrodančius dokumentus.

Vidaus sienų kontrolė vienam mėnesiui, nuo rugsėjo 19 d. iki spalio 18 d., atnaujinta su Lietuva, Lenkija, Nyderlandais, Belgija, Ispanija, Austrija, Liuksemburgu, Portugalija, Prancūzija, Slovėnija, Šveicarija, Čekija, Graikija, Danija, Italija, Vengrija, Malta, Islandija, Norvegija, Švedija, Vokietija, Slovakija ir Estija.

SAM informuoja, kad taip Suomija sureagavo į padidėjusi sergamumą koronaviruso (COVID-19) infekcija šiose Europos šalyse. Išaugus Lietuvos sergamumo vidurkiui, SAM ragina keliaujančius į užsienio šalis pasidomėti apie šalies, į kurią vykstama, taikomus ribojimus, atvykimo ir izoliavimo sąlygas.

Ministerija primena, kad šią savaitę Vokietijos Sveikatos ministerija įtraukė Šiaulių regioną į koronaviruso paveiktų vietų sąrašą, todėl atvykusiems iš šio regiono taikomas izoliavimosi reikalavimas. Kiti Lietuvos regionai į rizikingų vietų sąrašą Vokietijoje nėra įtraukti, atvykus iš jų izoliacija ir kitos viruso valdymo priemonės nebus taikomos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA