Palygino vaistų kainas Lietuvoje ir kitose ES valstybėse: sumos skiriasi kelis kartus | Kas vyksta Kaune

Palygino vaistų kainas Lietuvoje ir kitose ES valstybėse: sumos skiriasi kelis kartus

Asociatyvi/R.Tenio nuotr.

Reaguodama į visuomenės susidomėjimą dėl Kompensuojamų vaistų kainyno bei skirtingų vaistų kainų Lietuvoje ir kitose Europos šalyse, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teikia informaciją apie vaistų kainų palyginimą Lietuvoje ir kitose ES valstybėse.

Teikiamoje informacijoje nurodyti konkrečių farmacijos kompanijų vaistai ir jų kainos Lietuvoje, juos keičiant bendriniais pavadinimais (vaistas 1, vaistas 2 ir t. t.) bei referentinėse šalyse, išskiriant 10 pozicijų, kur kainų skirtumai didžiausi.

Lentelėje pateiktų 10 farmacijos kompanijų („Teva“, „Mylan Healthcare“, „GlaxoSmithkline“, „Sanofi“, „Pfizer“, „Novartis“, „Astra Zeneca“, „Novonordisk“, „Sandoz“, „Berlin Chemie“) vaistų kainos, kaip nurodoma SAM pranešime, gerokai skiriasi nuo kitų šalių.

Šios farmacijos kompanijos nenorėjo sumažinti kainų 47 vaistiniams preparatams, nors Europos šalys analogiškiems vaistams siūlo kur kas mažesnes kainas. Nesumažinus kainų, Lietuvos gydytojai netenka galimybės skirti šiuos vaistus pacientams.

Kaip jau buvo skelbta šią savaitę, dėl šios priežasties gydytojai nuo spalio mėnesio negalės skirti naujiems pacientams net 47 vaistų, o juos pratęsti galės tik tiems žmonėms, kuriems tęsiamas gydymas. Naujiems pacientams gydytojai galės siūlyti analogiškus vaistus, kurie tokie pat efektyvūs.

Kompensuojamų vaistų kainos Lietuvoje ir ES / SAM nuotr.

SAM primena, kad šią savaitę sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga oficialiai kreipėsi į farmacinių kompanijų atstovybes Lietuvoje ir į centrines jų būstines, prašydamas iki spalio 8 d. sumažinti vaistų kainas, kad jos būtų panašios į jų siūlomas vaistų kainas kitose Europos šalyse. Tuo tarpu Valstybinei ligonių kasai (VLK) pavesta skubos tvarka organizuoti derybas su šiomis kompanijomis.

SAM primena, kad iš kainyno, kurį keturis kartus per metus atnaujina VLK, veikliosios medžiagos nėra išbrauktos. Tai reiškia, kad jos bet kada vėl gali būti pradėtos išrašyti naujiems pacientams, jei tik gamintojai susimažins kainas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA