Ambasadorius iš Lietuvos atšaukianti Baltarusija turi iškalbingą raginimą | Kas vyksta Kaune

Ambasadorius iš Lietuvos atšaukianti Baltarusija turi iškalbingą raginimą

BNS 2020/10/02 19:12
Baltarusijos ambasada / DELFI, A. Stackevič nuotr.

Baltarusijos Užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė atšaukianti konsultacijoms savo ambasadorius iš Lietuvos ir Lenkijos ir paragino šias šalis sumažinti diplomatų skaičių jų ambasadose Minske.

„Ambasadoriai Lenkijoje ir Lietuvoje nuo spalio 5 dienos atšaukiami į Minską konsultacijų. Lenkijos ir Lietuvos ambasadoriams Baltarusijoje atitinkamai pasiūlyta pasekti šiuo pavyzdžiu“, – pareiškė URM atstovas Anatolis Hlazas.

Į Baltarusijos Užsienio reikalų ministeriją iškviesti Lietuvos ir Lenkijos diplomatiniai pasiuntiniai taip pat sulaukė raginimų sumažinti diplomatų skaičių savo atstovybėse.

„Dėl nurodytų šalių akivaizdžiai destruktyvios veiklos jiems buvo pasiūlyta iki 2020 metų spalio 9 dienos pasiekti savo diplomatinių atstovybių sudėties Baltarusijoje paritetą su Baltarusijos užsienio atstovybėmis atitinkamose šalyse“, – sakė A. Hlazas.

Anot Baltarusijos valstybinės naujienų agentūros „Belta“, tokiu atveju Lietuvos ambasados Minske darbuotojų skaičius turėtų būti sumažintas nuo 25 iki 14, o Lenkijos nuo 50 iki 18 diplomatų.

„Pabrėžiu, kad šių priverstinių priemonių ėmėmės ne be apgailestavimo, ilgai kentę ir raginę elgtis protingai, vien tik dėl ypatingo destruktyvaus vaidmens, kurį nusprendė praktiškai atlikti Lenkijos ir Lietuvos vadovybė Baltarusijos atžvilgiu“, – pareiškė ministerijos atstovas. Jį citavo Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“ ir Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Lietuva ir Lenkija po suklastotų rugpjūčio 9 dienos prezidento rinkimų užėmė griežtą poziciją Aliaksandro Lukašenkos atžvilgiu ir išsakė paramą naujų rinkimų reikalaujantiems baltarusiams.

Tuo metui Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė, kad kol kas reaguojant į Minsko diplomatinius žingsnius nesvarstoma atšaukti ambasadoriaus ir kitų diplomatų iš Baltarusijos.

„Mes tikrai neketiname kviesti (ambasadoriaus) konsultacijoms ir tikrai nespręsime nieko dėl personalo mažinimo“, – žurnalistams penktadienį sakė L. Linkevičius. – Mes nesame suinteresuoti mažinti bendravimo kanalų, matome ir taip daug problemų tame ir patys tikrai nesiimsime tos iniciatyvos, nes nematome tame naudos.“

L. Linkevičius atkreipė dėmesį, kad Minskas savo poziciją suformulavo kaip pasiūlymą, o ne reikalavimą. Jis sakė, kad šį pareiškimą įvertino su apgailestavimu ir nusivylimu. Pasak L. Linkevičiaus, tokio žingsnio buvo galima tikėtis, įvertinant ankstesnę režimo retoriką, tačiau toks žingsnis yra silpnumo ženklas.

„Galima buvo tikėtis, nes tie tokie grasinimai arba įspėjimai jau ne pirmą kartą buvo girdimi (…) jie buvo sakę ne kartą, kad imsis priemonių, buvo minimas net ir diplomatinių santykių nutraukimas, bent jau retorikoje“, – sakė L. Linkevičius.

L. Linkevičius sakė bendrą atsaką aptaręs su Lenkijos užsienio reikalų ministru Zbigniewu Rau (Zbignevu Rau) ir informavo Europos Sąjungos išorės veiksmų tarnybą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA