Smarvė Kaune baisi, o atsakyti iš kur – niekas negali (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Smarvė Kaune baisi, o atsakyti iš kur – niekas negali (papildyta)

R. Tenio nuotr.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Kauną užtvindė baisi smarvė. Kauniečių teigimu, degėsių kvapas dar ir spalio 1-osios paryčiais buvo juntamas keliuose Kauno mikrorajonuose ir net už miesto ribų. Tiesa, iš kur sklinda dusulį keliantis dvokas, atsakyti negali nei Aplinkos apsaugos departamentas (AAD), nei Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Ar naktį niekas nedegė? Apie 7 val. ryto stiprus degėsių kvapas jautėsi Dainavoje, Gričiupyje, Eiguliuose, o ypač apie klinikas. Apie 8 val. nebesijautė. Bet čia turbūt labiau dėl to, kad miestas judėt pradėjo ir prasklaidė kvapą, nes apie 6.50 val. išėjus iš laiptinės tai atrodė, kad kažkas čia pat už kampo ir kelių kilometrų spinduliu visur tas kvapas labai jau jautėsi.

Ir tas kvapas toks grynai senos medienos, ne kokių nors plastikų ar pan. Ne kartą teko būti prie degančio ar sudegusio medinio namo, tai tas kvapas toks gana specifinis“, – ketvirtadienio rytą „Kas vyksta Kaune“ redakcijai pasakojo kaunietis.

„Šiąnakt, spalio 1 dieną, didelis degėsių kvapas (bent jau Eiguliuose). Prabudau naktį ir jaučių degėsių kvapą (pamaniau, koks kaimynas rūko po langais), vėliau prabundu – tas pats kvapas. Ryte atsikeliu, tai vaikai jau net langus buvo užsidarę, nes neįmanoma apsikęsti to kvapo… Pradariau langą – o kvapas baisus. Iškarto kilo įtarimas: Kauno kogeneracinė jėgainė. Patikrinau, iš kurios pusės vėjas pučia – tikrai nuo jėgainės į Kauno pusę… ir tapo viskas aišku“, – nemaloniais pojūčiais dalijosi dar vienas skaitytojas.

Dėl nosį riečiančių kvapų socialiniame tinkle „Facebook“ sujudo ir kiti miestiečiai. Aktyvioje Ramučių gyventojų grupėje kaltinimai skriejo taip pat Kauno kogeneracinei jėgainei, tačiau gandus suskubo neigti „Fortum Heat Lietuva“ atstovas viešiesiems ryšiams Andrius Kasparavičius: „Mes patys tą kvapą jaučiame ir jis tikrai ne iš mūsų. Galime susitikti ir įsitikinsite. KKJ dirba be sutrikimų ir jokio kvapo neskleidžia.“

Jėgainės atstovas žiniasklaidai Artūras Ketlerius naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ taip pat patvirtino, kad dėl mieste tvyrančio nemalonaus kvapo jėgainė niekuo dėta.

„Kauno kogeneracinė jėgainė veikia įprastu režimu, jokių sutrikimų nėra. Galime patikinti, kad kvapas sklido ne iš mūsų jėgainės. Šįryt vyraujant šiaurės rytų ir rytų vėjui aštrų kvapą jautėme ir mes savo teritorijoje, tačiau jo šaltinio nežinome“, – komentavo A. Ketlerius.

Tuo tarpu NVSC atstovė žiniasklaidai Kristina Mikalauskienė „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad yra gautas tik vienas skundas. „Asmuo dėl nemalonaus kvapo Šilainiuose kreipėsi į NVSC, tas pats asmuo kreipėsi ir į visas kitas institucijas. Mes šį skundą išanalizuosime, bandysime išsiaiškinti taršos šaltinį“, – teigė K. Mikalauskienė.

Papildyta 17.26 val.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ nurodė AAD atstovė spaudai Jurgita Jasiūnienė, Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai apvažiavo Kauno miestą ir nenustatė jokio galimo ar įtartino taršos šaltinio. Šiuo metu pareigūnai vis dar atlieka reidą dėl galimo svilėsių kvapo Kauno mieste ir rajone.

„Susisiekta ir su Kauno KKJ. Jos atstovai patikino, kad jokių pakitimų veikloje nėra, veikla vyksta įprastiniu režimu, teršalų normos išmetamos neviršija ribinių verčių. Taip pat Kauno AAI pareigūnai paprašė KKJ pateikti duomenis apie išmetimus į aplinką iš jų taršos šaltinio – kamino“, – komentavo J. Jasiūnienė.

Pasak J. Jasiūnienės, taip pat susisiekta ir su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnais, jie taip pat yra gavę skundų dėl svilėsių kvapo, atliko reidą Kauno mieste ir rajone, jokio gaisro ar galimo dūminimo nefiksavo.

„Rūką virš miesto gali lemti žemas oro slėgis. Tačiau tokią galimybę gali komentuoti Aplinkos apsaugos agentūra“, – teigė J. Jasiūnienė.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA