Atsako advokatė: ar sulaukę pilnametystės vaikai privalo išlaikyti savo tėvus? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar sulaukę pilnametystės vaikai privalo išlaikyti savo tėvus?

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojas, siekdamas išsiaiškinti dėl pilnamečių vaikų pareigos išlaikyti tėvus. Neįgalus vyras sunerimo, jog užauginęs vaikus neturi jokios paramos po to, kai neteko darbo.

„Visą gyvenimą išlaikiau savo vaikus, šiuo metu vaikai jau yra pilnamečiai, aš netekęs darbo ir pastovių pajamų, esu neįgalus. Ar mano pilnamečiai vaikai turi mane išlaikyti?“, – teiravosi skaitytojas.

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė.

Lietuvos Respublikos Konstitucijoje yra įtvirtinta tėvų pareiga išlaikyti vaikus iki pilnametystės, o vaikų pareiga gerbti tėvus, globoti juos senatvėje ir tausoti jų palikimą.

Pilnamečių vaikų pareiga išlaikyti savo tėvus yra įtvirtinta ir Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 3.205 straipsnyje, kuriame nurodoma, kad pilnamečiai vaikai privalo išlaikyti savo nedarbingus ir paramos reikalingus tėvus ir jais rūpintis.

Tėvai su vaikais gali susitarti dėl išlaikymo dydžio ir jo mokėjimo, tačiau kilus ginčui yra galimybė kreiptis į teismą dėl išlaikymo iš vaikų ir išlaikymo dydžio priteisimo.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Pažymėtina, kad ginčuose dėl šeimos teisinių santykių prieš kreipiantis į teismą yra privaloma praeiti mediacijos institutą, kurio metu turi būti mėginama taikiai išspręsti tarp šalių susiklosčiusį ginčą.

Tėvams norintiems kreiptis į teismą dėl išlaikymo iš pilnamečių vaikų įstatymas yra nustatęs dvi sąlygas: tėvai turi būti nedarbingi (dėl ligos, amžiaus ir pan.) ir išlaikymas jiems turi būti reikalingas (tėvų turimas turtas ir gaunamos pajamos nėra pakankamos pragyvenimui ar būtiniausių poreikių tenkinimui).

Teismas gali ir nepriteisti iš pilnamečių vaikų išlaikymo tėvams, jei tėvai vengė atlikti savo pareigą nepilnamečiams vaikams. Tai yra, tuo atveju, jei tėvai neišlaikė savo vaikų iki pilnametystės, jie neturėtų turėti lūkesčių, kad bus pilnamečių vaikų išlaikomi senatvėje.

Taip pat, jei dėl tėvų kaltės vaikas buvo nuolatinai atskirtas nuo savo tėvų, toks pilnametis vaikas yra atleidžiamas nuo pareigos išlaikyti savo tėvus.

Pilnamečių vaikų išlaikymas tėvams yra priteisiamas pinigų suma, kuri mokama kas mėnesį, tačiau įstatymas numato ir kitą išlaikymo formą, tai yra, vienkartinę nedarbingų tėvų papildomų išlaidų kompensaciją. Papildomos išlaidos tėvų gali būti turėtos dėl sunkios ligos, sužalojimo ar būtinos priežiūros, kurią atlygintinai atliko kiti asmenys.

Svarbu pažymėti, kad paduodant ieškinį dėl tėvų išlaikymo priteisimo iš pilnamečio vaiko, ieškovas yra atleidžiamas nuo žyminio mokesčio mokėjimo.

Taigi, skaitytojo atveju, geriausias būdas būtų taikiai susitarti su vaikais dėl teikiamo išlaikymo, tačiau nepavykus to padaryti yra galimybė kreiptis į teismą dėl išlaikymo iš pilnamečių vaikų priteisimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA