A. Veryga ragina farmacininkus sumažinti vaistų kainas | Kas vyksta Kaune

A. Veryga ragina farmacininkus sumažinti vaistų kainas

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) oficialiai kreipėsi į farmacinių kompanijų atstovybes Lietuvoje, prašydama iki š. m. spalio 8 d. sumažinti vaistų kainas, kad jos būtų panašios į jų siūlomas vaistų kainas kitose Europos šalyse.

Situacija susiklostė dėl to, kad sudarant spalio 1 d. įsigaliosiantį Kompensuojamųjų vaistų kainyną, 10 farmacinių kompanijų – Teva, Mylan Healthcare, GlaxoSmithkline, Sanofi, Pfizer, Novartis, Astra Zeneca, Novonordisk, Sandoz, Berlin Chemie – nesumažino tam tikrų vaistų kainų.

Dėl šios priežasties gydytojai nuo spalio mėnesio negalės skirti naujiems pacientams net 47 vaistinių preparatų, o juos pratęsti galės tik tiems žmonėms, kuriems tęsiamas gydymas. Naujiems pacientams gydytojai galės siūlyti analogiškus vaistus, kurie tokie pat efektyvūs, rašoma SAM pranešime žiniasklaidai.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, jis nepraranda vilties pakeisti situaciją, todėl viešai nuspręsta kreiptis į gamintojus, prašant persigalvoti ir sumažinti kainas ir sudaryti medikams galimybes šiuos vaistus skirti pacientams.

„Jei šios kompanijos sumažintų kainas, gydytojai jų vaistus galėtų iškart išrašinėti naujiems pacientams. Reikiami pakeitimai būtų atlikti nedelsiant ir naujasis kainynas pakoreguotas“, – sako ministras A. Veryga.

SAM pastebi, kad kai kuriais atvejais farmacijos kompanijų pateiktos vaistų kainos Lietuvai viršija net kelis kartus vidutinę referencinių šalių kainą. Pavyzdžiui, kardiologinio vaisto kainos kitose šalyse vidurkis siekia apie 0,8 Eur už pakuotę, o Lietuvai pateikta kaina yra daugiau kaip 3 kartus didesnė.

Cukriniam diabetui skirtų vaistų referencinių šalių kainos vidurkis nesiekia nei pusės euro, arba siekia nepilnai vieną eurą, tačiau Lietuvai šių vaistų kainą yra dvigubai ir net šešis kartus didesnė.

Vidutiniškai visų vaistų, dėl kurių priimtas sprendimas toliau nebeišrašinėti, nes yra alternatyvios veikliosios medžiagos, kurių gamintojai ar registruotojai atitiko kainai keliamus reikalavimus, teikiamos kainos yra dvigubai didesnės nei vidutinė referencinių šalių kaina.

SAM tikisi geros farmacijos kompanijų valios ir kviečia surasti kompromisą su valstybe, nes iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) yra kompensuojami ne tik vaistai, bet daugybė kitų paslaugų.

Ministerija taip pat pavedė Valstybinei ligonių kasai iki spalio 15 dienos suorganizuoti derybas su minėtomis farmacinėmis kompanijomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA