Įsigalioja privaloma izoliacija atvykus iš dar 5 šalių | Kas vyksta Kaune

Įsigalioja privaloma izoliacija atvykus iš dar 5 šalių

BNS 2020/09/28 08:05
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) atnaujinus labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių sąrašą, nuo pirmadienio bus privaloma izoliuotis atvykus iš Vokietijos, Islandijos ir San Marino, su tam tikromis išimtimis – Lenkijos ir Estijos.

Kaip pranešė SAM, labiausiai koronaviruso (COVID-19) paveiktų šalių sąrašą papildė Estija, Lenkija, Vokietija, Islandija ir San Marinas. Iš paveiktų šalių atvykusiems ar per paveiktas šalis keliavusiems žmonėms yra privaloma izoliuotis, tačiau Lenkijai ir Estijai numatytos išimtys.

Iš labiausiai paveiktų šalių sąrašo taip pat išbrauktas Kazachstanas ir Saudo Arabija, bet užsieniečiams atvykti iš jų galima tik pagal Vyriausybės nutarime numatytas išimtis.

Estijai ir Lenkijai numatytos išimtys ir 14 dienų izoliacija nebus taikoma Lenkijos ir Estijos piliečiams bei teisėtai ten gyvenantiems žmonėms, grįžusiems ar atvykusiems darbo, studijų, su žemės ūkio veikla ar sveikatos priežiūra susijusiais reikalais.

Taip pat izoliacijos nereikės žmonėms, iš koronaviruso nepaveiktos šalies tranzitu grįžtantiems ar atvykstantiems per Lenkiją, kai Lenkijoje užtikrinami tik būtinieji sustojimai, pavyzdžiui, degalų papildymui ar higienos poreikių užtikrinimui.

SAM pažymi, kad žmonėmis, turėjusiais sąlytį, laikomi grįžusieji ar atvykusieji iš šalių, įtrauktų į koronaviruso infekcijos paveiktų šalių sąrašą, arba keliavę per paveiktas šalis. Jiems yra privaloma izoliacija. Tačiau izoliacija neprivaloma, kai žmonės keliauja oro transportu, neišeidami iš oro uosto tranzito zonos arba keliauja iš koronaviruso infekcijos nepaveiktos šalies tranzitu per Lenkiją, kai joje užtikrinami tik būtinieji sustojimai.

SAM primena, kad kiekvienas oro, jūrų ar sausumos transportu reguliariais, specialiais ar užsakomaisiais reisais į Lietuvą grįžtantis ar į ją atvykstantis keliautojas nuo rugsėjo 15 dienos turi užsiregistruoti Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC) elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad dar prieš įlipdamas į lėktuvą, keltą, autobusą ar traukinį žmogus turės užpildyti anketą NVSC interneto svetainėje ir gautą patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą – pateikti įlaipinimo į transporto priemonę metu.

Tais atvejais, kai žmogus savarankiškai keliavo žemės transportu, jis privalo ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento elektroniniu būdu užsiregistruoti NVSC.

Lietuvos piliečiams ir Lietuvoje teisėtai gyvenantiems žmonėms, grįžtant ar atvykstant į Lietuvą, toks tyrimas nėra privalomas, tačiau ir toliau išlieka privaloma 14 dienų izoliacija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA