Pasaulinio garso smuikininkė su Kauno bigbendu kvies atrasti paslėptą akmenį | Kas vyksta Kaune

Pasaulinio garso smuikininkė su Kauno bigbendu kvies atrasti paslėptą akmenį

Kauno valstybinės filharmonijos nuotr.

Ar esate kada vienu metu buvoję Buenos Airėse, Kubos paplūdimiuose, Paryžiuje ir dar Kopenhagoje? Ar šios vietos ir jose klestinčios muzikinės kultūros turi ką nors bendra? Jau spalio 3 d. Kaune galėsite įsitikinti, kad Pietų Amerikos ritmai, prancūziškas subtilumas ir skandinaviškas skonis puikiai suderinami viename harmoningame kaleidoskope – pasaulinio garso džiazo kūrėja ir atlikėja Line Kruse (Danija) kartu su Kauno bigbendu Lietuvos publikai pristatys savo albumą „Hidden Stone“.

Kaip skelbiama Kauno valstybinės filharmonijos pranešime, L. Kruse (1975) – pasaulio publikai gerai pažįstama danų kompozitorė ir smuikininkė, garsėjanti meistriškai įvaldytu improvizacijos menu, o savo kūryboje atradusi naują bigbendo skambesio interpretaciją. Kompozicijose ji derina Pietų Amerikos, džiazo ir danų muzikos tradicijas, kurios išradingai jungiamos į vientisą ir dar negirdėtą audinį. Nors į džiazo ansamblį įtraukti smuiką nėra naujiena, tačiau Line atrado būdą kaip nauja spalva suderinti, atrodo, visiškai kontrastingus styginių instrumentų ir bigbendo tembrus.

„Line Kruse yra ypatinga dėl retai pasirodančio tikro išmoningumo, – apie smuikininkę rašo pasaulinio garso saksofonininkas, fleitininkas ir kompozitorius Pierre‘as Bertrandas. – Line‘s muzika pilna kontrastų, o jų suvaldymas reikalauja aukšto kompozicinio meistriškumo. Ji turi gebėjimą garsus derinti itin originaliai. Taip pat ji atrado naują, gaivią prieigą prie Pietų Amerikos ritmų.“

2017 m. Line pristatė ambicingą ir pasaulinės šlovės susilaukusį ketvirtąjį savo albumą pavadinimu „Hidden Stone“ („Paslėptas akmuo“). Pasak autorės, albumą įkvėpė smuikininko Jakob‘o Gade‘s bei grupės „Gotan project“, kurios kūriniai naudoti filmuose „Pašokim“, „Oušeno dvyliktukas“, „Visa tiesa apie Čarlį“, muzika.

„Kurti albumą buvo tikras malonumas, bet ir didelis iššūkis, – apie „Hidden Stone“ atsiradimą atvirauja Line. – Nelengva muziką aranžuoti taip, kad smuikas tinkamai derėtų su pučiamaisiais instrumentais. Norėjau derinti įvairius tonus, formas, jungti skirtingų instrumentų grupių tembrus. Styginius naudodama su pučiamaisiais, sukūriau sodrų skambesį, kuris visada labai nustebina klausytojus.“

Kritikai „Hidden Stone“ įvertino kaip „nepamirštamą, turtingą ir stebinantį“, pabrėždami, jog jame skambančiose kompozicijose puikiai išlaikomas balansas tarp skirtingų instrumentų grupių.

Albumą Lietuvos publikai kartu su autore pristatysiančio Kauno bigbendo vyriausiasis dirigentas Jievaras Jasinskis, kalbėdamas apie L. Kruse kūrybos išskirtinumą, pažymi tris svarbiausius aspektus:

„Pirmiausia, Line tobulai groja džiazą su neįprastu tam stiliui instrumentu – smuiku. Taip pat ji pati yra savo kūrinių aranžuotoja, dėl to labai jaučiasi, kad į kiekvieną taktą įdedama daug meilės ir dėmesio; pats labai vertinu šį bruožą. Ir, žinoma, jos skandinaviškas braižas yra puikus preciziškumo ir energingumo mišinys. Apskritai, Line kūryba pilna įvairių latin, swing, groove, folk elementų, bet visi stiliai kompozicijose suderinti grynai bigbendiškoje manieroje.“

Pasak J. Jasinskio, klausytojus nustebins pagrindinis danų kompozitorės ir atlikėjos koziris – smuiko „įskiepis“ bigbendo sudėtyje. „Be abejo, tai nėra naujiena, bet ir ne dažnas atvejis, tad džiaugiamės turėdami smuikininkę kaip solistę. O kadangi Line yra sukūrusi kompozicijų bigbendui su styginių orkestru, ateityje džiazo gerbėjams tikimės pristatyti ir tokios sudėties programą“, – apie kūrybinius planus pasakoja dirigentas.

Pasaulį apkeliavęs kontrastų, spalvų ir ritmų kaleidoskopas Line Kruse ir Kauno bigbendo koncerte „Hidden Stone“ – spalio 3 d., 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA