Medinis namas Žaliakalnyje atgijo londonietiško kolorito spalvomis | Kas vyksta Kaune

Medinis namas Žaliakalnyje atgijo londonietiško kolorito spalvomis

R. Tenio nuotr.

Unikalių medinių Kauno Žaliakalnio pastatų restauracijai ir priežiūrai reikia supratimo ir daug kantrybės. Būtent tokias savybes pademonstravo neseniai prie namo Aukštaičių gatvėje dirbę jaunieji restauratoriai. Nuo šiol į lankytinų objektų sąrašą įtrauktas namas lankytojus pasitiks – atsinaujinęs ir dar gyvesnis.

[galerija kiek=”8″]

Atnaujintos durys ir langas

Visą praeitą savaitę netoli Kauko laiptų jau beveik 100 metų skaičiuojančiame Laikinosios sostinės laikų medinuke, kurį 1928 m. pastatė Šaulių sąjungos vado adjutantas Antanas Gedmantas, darbavosi Kauno kolegijos ir viešosios įstaigos „Gražinkime Kauną“ atstovai – čia vyko dvejus metus trunkančio socialinio projekto baigiamasis praktinis seminaras – dirbtuvės „Medžio talka Žaliakalnio medinukams“.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno kolegijos Dailės kūrinių konservavimo ir restauravimo programos absolventė Laura Naujokaitytė ir pirmo kurso studentė Gabrielė Panavaitė, seminaras buvo naudingas ne tik įgytomis žiniomis, bet ir nuveiktais praktiniais darbais.

Jaunieji restauratoriai, vadovaujami patyrusių dėstytojų, iš pagrindų atnaujino dvejas pastato duris bei savo iniciatyva restauravo palėpės langelį. Pagal seno rėmo pavyzdį buvo padarytas naujas langas bei ryškesne gelsva spalva perdažyti dekoro elementai – saulės spinduliai. Atnaujinta medinė namo puošmena – saulė – tarsi atmerkė namo vidines akis.

A. Gedmanto namas Žaliakalnyje/ R. Tenio nuotr.

Nuo šiol namas turės ir dar du atnaujintus akcentus – restauruotos ir ryškesne bordo spalva perdažytos namo durys. Jauniesiems restauratoriams teko ne tik keisti sutrūnijusias durų detales, bet ir atkurti per laiką suirusį vienų iš durų drožybos elementą, taip pat sutvarkyti durų spynas, atšviežinti senas durų rankenas.

„Buvo labai smagu, kad čia gyvenanti dailininkė Aistė dalyvavo viso kūrybinio proceso metu, konsultavo dėl spalvų parinkimo, nes puikiai žinojo, kaip nori pagyvinti ir atnaujinti savo namą“, – sakė kalbintos merginos.

Londono dvasios įkvėpta

Vaikštinėdama Kauno Žaliakalnio gatvelėmis jau anksčiau buvau įsižiūrėjusi į šį unikalų medinuką, ant kurio kabo atminimo lentelė, kad čia iki 1941 m. gyveno Lietuvos kariuomenės kapitonas, šaulys A. Gedmantas, kurio likimas – tragiškas. Šaulių sąjungos štabo adjutantas sovietų buvo sušaudytas Baltarusijoje.

A. Gedmanto namas Žaliakalnyje/ R. Tenio nuotr.

Atidesnio praeivio žvilgsnį turėjo patraukti ir lange esančios portretinės nuotraukos – kaip paaiškėjo jas čia pastatė A. Gedmanto anūkė, šiam name nuo gimimo gyvenanti kaunietė grafikė Aistė Ramūnaitė.

Tiesa, moteris net 13 metų buvo išvykusi gyventi į Londoną, kur tęsė savo kūrybinę veiklą, bet štai – sugrįžo į savo senelių ir tėvų namus ir jau 7-erius metus kuria londonietišką dvasią čia, ramioje Žaliaklanio gatvelėje.

Aistė sename mediniame senelio name įkūrė meno galeriją „Žemuogių pievelė“, neseniai su „Fulxus Labas“ projektu atidarė kūrybines dirbtuves, kur tiek profesionalai, tiek mėgėjai bandė jėgas portretų piešimo mene, taip pat įtraukė kūrybiškus žmones į Kauko galerijos veiklą, kurią įkūrė šalia medinuko esančiame ūkiniame pastate.

„Kaimynai sako, kad mano kieme – nuolatinė šventė. Taip ir yra, nenoriu gyventi apsitvėrusi aklinomis tvoromis, noriu kad mano kiemas būtų atviras ir svetingas geriems žmonėms, – sako Aira Gedmont Linocutfort slapyvardžiu dirbanti grafikė.

A. Ramūnaitė drąsiai kelia spalvingojo Londono patirtis į savąjį kiemą Kaune, tad čia visą praeitą savaitę dirbusius jaunus žmones stebino ne tik kūrybiškomis idėjomis, bet ir drąsa atnaujinamoms detalėms suteikti daugiau ryškių spalvų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA