Seimas cirkuose naudoti laukinius gyvūnus uždraudė tik iš dalies | Kas vyksta Kaune

Seimas cirkuose naudoti laukinius gyvūnus uždraudė tik iš dalies

BNS / Ramūnas Jakubauskas 2020/09/27 15:24
Organizatorių nuotr.

Seimas šią savaitę, priimdamas naują Laukinės gyvūnijos įstatymo redakciją, iš dalies uždraudė naudoti laukinius gyvūnus cirke.

„Seimas priėmė ministerijos parengtą variantą, kuriame iš dalies yra ribojamas ir laukinių gyvūnų panaudojimas cirke. Iš dalies įvesti ribojimai naudoti laukinius gyvūnus cirko pasirodymuose“, – BNS sakė Seimo Aplinkos apsaugos komiteto ir Socialdemokratų partijos frakcijos narys Linas Balsys.

„Numatytos išimtys, kurių gyvūnų neįtraukti, nes buvo diskusija dėl Jūrų muziejaus“, – pridūrė jis.

Naujoje įstatymo redakcijoje nurodoma, kad cirkuose galės būti demonstruojami ar naudojami triukus, manevrus atliekantys laukiniai gyvūnai, priskiriami rūšims, įrašytoms į Laukinių gyvūnų naudojimo taisyklėse nurodytą sąrašą.

Jį nustatys Aplinkos ministerija.

„Nereguliuojame visko įstatymu. Man tai pasirodė šiek tiek keista, nes mes siūlėme anksčiau apribojimą, kad tiesiog negalima jokių laukinių gyvūnų naudoti cirkuose“, – BNS teigė komiteto narys konservatorius Paulius Saudargas.

„Mes tik norėjome rasti išlygą delfinariumui, bet dabar iš ministerijos atėjo tokia formuluotė, man ji pasirodė nelabai ribojanti, taip paliekame valdininkams tai spręsti“, – teigė jis.

Aplinkos ministerijos teigimu, draudimas naudoti gyvūnus cirke įsigalios kitų metų lapkričio 1-ąją, įstatyme taip pat apibrėžta ir cirko sąvoka.

„Cirkas apibrėžiamas kaip keliaujanti paroda arba kilnojamas žvėrynas, kuriame yra vienas arba daugiau gyvūnų“, – rašoma pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad gyvūnus bus galima naudoti pasirodymams vietose, kur jie laikomi nuolatos ir nekeliauja iš vienos vietos į kitą, taip pat gali būti leista organizuoti Laukinių gyvūnų naudojimo taisyklėse nurodytų laukinių gyvūnų kilnojamąsias parodas.

Naujoji įstatymo redakcija, išskyrus pakeitimus dėl laukinių gyvūnų naudojimo cirke, turėtų įsigalioti kitų metų gegužės 1-ąją, ją pasirašius prezidentui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA