Iš naujų Kauno vairuotojus sekančių kamerų – pirmosios baudos | Kas vyksta Kaune

Iš naujų Kauno vairuotojus sekančių kamerų – pirmosios baudos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dar žiemą Kauną apjuosė ištisas naujų vaizdo stebėjimo kamerų tinklas, kuris fiksuoja parkus ir įvairias miesto gatves, tada atstovai kalbėjo, jog sumontuota įranga pažeidėjus pradės fiksuoti jau žiemos pabaigoje, tačiau užsitęsus terminams, vėliau žadėta, kad kamerų tinklas turėjo pradėti veikti rugpjūčio mėnesį. Internautai dalinasi, jog juos jau pasiekė pirmosios baudos už įvairius pažeidimus, kiti teigia, jog jos dar neveikia.

„Ne į temą, bet gal kas jau esate gavę baudų iš naujų kamerų įvažiuojant į miestą ar sankryžose, ar jos dar neveikia?“, – internete užvedė diskusiją Mantas.

Vairuotojai dalinosi patirtimis, kai gavo baudas, kurias užfiksavo sumontuotos kameros, kiti tikino, jog jos neveikia, arba yra naudojamos išskirtiniais atvejais, o baudas išrašo ne kas kiti, o pasislėpę policijos pareigūnai.

„7 mėn. išvažinėjau be techninės apžiūros – nieko negavau“, – apie sėkmingą išsisukimą nuo baudos rašė Robertas.

„Ir už ką jos bauduoja? Nes tikrai ne už greitį“, – daugiau informacijos teiravosi komentatorius Mantas.

„Pagal viską, tai raudonos, ištisinės kirtimą, technikinę apžiūrą, draudimai“, – jam paaiškino skaitytojas Mantas.

„Dar telefonas prie ausies, ar diržas užsegtas…“, – papildė Jokūbas.

„Nu nežinau, man panašiau, kad čia tiesiog bendram gatvių stebėjimui“, – samprotavo kitas Mantas.

Tačiau pasitaikė ir ne tokių sėkmingų pažeidėjų. Vieni baudas gavo už naudojimąsi telefonu, kiti už kirstą raudoną šviesoforo signalą, o kiti net keliavo pas pareigūnus išsiaiškinti, ar tikrai jie padarė tą pažeidimą.

„Jau gavęs baudą per raudoną, tad atsargiau ir per geltonas važiuot reik“, – savo išgyvenimais dalinosi Deividas. Klausimą uždavęs Mantas suprato, jog ir jo laukia toks pat likimas, nes esą jis važiavo per draudžiamą šviesoforo signalą ir nebuvo atlikęs technikinės automobilio apžiūros.

„Veikia, gavau baudą už telefono laikymą rankoje, parodė nuotraukas nuvykus pas juos“, – norėjusi išsiaiškinti ar tikrai ji buvo užfiksuota padariusi KET nusižengimą, Gabrielė vyko pas pareigūnus.

„Už geltoną gavau Kaune, Partizanų ir Birželio 23-iosios sankryžoje“, – patikino Remigijus.

„Aklųjų sankryža, už draudimą“, – dar vienu užfiksuotu pažeidimu dalinosi vairuotoja Deimantė.

Ne visi komentuojantys tiki naujosios įrangos veiksnumu ir pastebi, jog kai kuriose miesto vietose pažeidimus fiksuoja ne vaizdo stebėjimo sistema, o gudriai pasislėpę pareigūnai.

„Už geltoną nebūtinai tos pakabintos kameros reikia. Kaune ant aklųjų sankryžos ištisai pasistatę nežymėtą „škodą“ filmuoja važiuojančius per draudžiamą signalą“, – Žilvinas atkreipė dėmesį į tai, jog ir pareigūnai fiksuoja pažeidimus.

„Nieko jos nebauduoja, ne tam jos skirtos, baikit su paranoja kai kurie gyventi“, – ramino komentuojančius Senelis Račius. Tačiau jam paprieštaravo komentatorė Indrė, sakydama, jog pažįstama gavo baudą už telefono naudojimą.

„Tikrai ne nuo šitų kamerų, taigi jie būna stovi su foto aparatais prie sankryžų arba iš mašinų fotkina. Girdėjau panaudoja jas dėl eismo įvykių ir dėl auto paieškomų, o dar kiek žinau, tai jos normaliai ir nepajungtos pilnu tempu, kad veiktų.

Taigi jie turi tų būdu kaip nufotkinti tas sankryžas, labai gerai sugalvoja pasislėpti, kad pinigus papildytų į biudžetą“, – Senelis Račius neatlėgo ir tikino, kad ne tik kameros fiksuoja pažeidimus ir pastebėjo, kad pareigūnai taip pildo valstybės biudžetą.

Anksčiau aiškinantis ką naujosios kameros galės atlikti ir kam jos bus naudojamos, portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams pakalbino savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėją Rimantą Vilimą.

„Dalis jų galės nuskaityti automobilių valstybinius registracijos numerius, kitos bus valdomos ir skirtos viešųjų erdvių stebėjimui parkuose. Gatvėse įrengtos kameros galės identifikuoti kai kuriuos Kelių eismo taisyklių pažeidimus: ištisinės juostos kirtimą ar posūkio atlikimą iš netinkamos juostos, įvažiavimą į sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui“, – anksčiau apie įrengiamas vaizdo stebėjimo kameras ir jų galimybes kalbėjo R. Vilimas.

Apie kameras komentavę specialistai nurodė, jog dalis mieste sumontuotų kamerų automatiškai fiksuos Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Informacija apie pažeidimus keliaus tiesiai į centralizuotas sistemas, suformuosiančias ir išsiųsiančias administracinio nusižengimo protokolą.

Seniau kalbėję atstovai teigė, jog šios kameros galės fiksuoti 3 skirtingus KET pažeidimus: ištisinės linijos kirtimą, posūkį iš neleistinos eismo juostos, taip pat – įvažiavimą į sankryžą degant draudžiamam šviesoforo signalui.

Techninėje dokumentacijoje teigiama, kad, nustačius vieną iš šių KET pažeidimų, sistema išaugos 20 sekundžių trukmės vaizdo įrašą. Nurodoma, kad vaizdas turi būti fiksuojamas 10 sekundžių prieš ir po pažeidimo momento.

Naujasis sekimo kamerų tinklas – dalis Kauno savivaldybės finansuoto projekto, kuriuo siekiama padidinti saugumą mieste. Su bendrove „Telia Lietuva“ pasirašius 846,5 tūkst. eurų vertės sutartį iš viso sumontuotos 234 kameros, veiksiančios 31 vietoje: parkuose, kitose viešosiose erdvėse bei pagrindiniuose, į miestą bei iš jo vedančiuose keliuose.

Kauno AVPK komunikacijos poskyrio vedėja, Odeta Vaitkevičienė, pranešė, jog kameros šiuo metu dar neveikia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA