Į netoli Kauno esantį pramonės parką valstybė tikisi pritraukti stambių duomenų centrų | Kas vyksta Kaune

Į netoli Kauno esantį pramonės parką valstybė tikisi pritraukti stambių duomenų centrų

DELFI nuotr.

Valstybė neatsisako planų į Kruonio pramonės parką pritraukti didelį duomenų centrą, tūkstančius eurų kainavusioms studijoms nurodant, kad šalis turi potencialo tokiai infrastruktūrai.

Užsienio investicijų skatinimo agentūra „Investuok Lietuvoje“ teigia, kad Švedijos kapitalo inžinerinių konsultacijų ir projektavimo įmonės „Sweco Lietuva“ atlikta Kruonio parko tinkamumo duomenų centrams analizė patvirtina šios teritorijos išskirtinumą.

„Analizėje taip pat įvertinta esama infrastruktūra ir pateiktos papildomos rekomendacijos infrastruktūros vystymui. Atlikta analizė padės investuotojams pateikti individualizuotus pasiūlymus, įvertinant papildomą kaštų poreikį ir infrastruktūros išvystymo terminus“, – BNS komentavo agentūra.

„Turėdami išskirtinę teritoriją su išsamia jos analize tikimės sėkmingai konkuruoti tarptautiniu mastu dėl duomenų centrų pritraukimo“, – priduriame komentare.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija BNS sako toliau aktyviai dirbanti pritraukiant į Lietuvą stambų (hyperscale) duomenų centrą. Pasak jos, tam turėtų pasitarnauti ir Seimo priimtas Investicijų, Pelno mokesčio bei kitų susijusių įstatymų paketas. Juo sukurta nauja priemonė, skirta stambioms užsienio ir vidaus investicijoms, įskaitant stambiems duomenų centrams, pritraukti.

„Naujas reguliavimas įsigalios nuo 2021 metų sausio 1 dienos. Kruonio pramonės parkas toliau išlieka išskirtine teritorija, skirta stambiam duomenų centrui pritraukti. Tikimės, kad turėdami išskirtinį teisinį reguliavimą ir išskirtinę teritoriją Kruonyje galėsime sėkmingai pritraukti stambų duomenų centrą“, – komentuoja ministerija.

„Investuok Lietuvoje“ pranešė BNS, kad irgi aktyviai dirba šiuo klausimu.

Tarptautinių duomenų centrų konsultantė „CBRE Limited“ atliko Lietuvos investicinės aplinkos studiją bei lyginamąją analizę su Šiaurės Europos šalimis, taip pat stambių duomenų centrų industrijos tendencijų analizę bei pateikė vystymosi prognozes Europoje ir rekomendacijas stambių duomenų centrų pritraukimui į Lietuvą, atliko kitų darbų.

2010 metų pabaigoje Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) pramonės parką Vyriausybė pripažino valstybei svarbiu ekonominiu projektu.

2015 metų rugsėjį „Investuok Lietuvoje“ skelbė, kad šis parkas yra puiki vieta dideliems duomenų centrams. Kaimynystėje esanti Kruonio HAE – saugomas valstybės objektas, todėl čia garantuojamas aukščiausio lygio saugumas ir geriausia infrastruktūra. Dėl šalies klimato ypatybių, serverių aušinimas nereikalauja sudėtingų sprendimų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA