Kaunas pasinėrė į dizaino savaitę: inovatyvūs projektai ir iššūkių sprendimai | Kas vyksta Kaune

Kaunas pasinėrė į dizaino savaitę: inovatyvūs projektai ir iššūkių sprendimai

K. Anbazhagan nuotr.

„Dizaino savaitė“ – vienintelis tokio masto dizaino festivalis Lietuvoje, kuris vėl džiugins dizaino gerbėjus. Nuo rugsėjo 21 d. visai savaitei net šeši Lietuvos miestai – Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Telšiai ir Anykščiai – pasiners į dizaino pilną judesį, kurio metu plati visuomenė yra kviečiama susipažinti su šalies ir užsienio dizaino tendencijomis, o sektoriaus dalyviai – pristatyti naujausius dizaino projektus ir tyrimus.

[galerija kiek=”8″]

Šių metų festivalio tema – poveikis. Ją interpretuodami festivalio dalyviai, Kauno technologijos universiteto (KTU) Dizaino centro bei „DesignLibrary Kaunas“ atstovai, organizuoja parodą „Dizaino intelektas“.

Parodos lankytojai susipažins su „Dizaino intelekto“ pavyzdžiais, projektais, idėjomis ir sprendimais, kurie privers į gyvenimą su „naujojo pasaulio“ iššūkiais pažiūrėti kitu kampu, rašoma KTU pranešime spaudai.

Dizaino intelektas – tobulėjimui

„Dizaino intelektas – tai protingas, viską, įskaitant produkto sunaikinimą, apgalvojantis dizainas. Tai dizainas, kuriame atsispindi tvarumas, funkcionalumas, patogumas naudotojui ir, žinoma, estetika, geras dizainas su šiuolaikiniais priedais“, – pasakoja parodos dalyvė, studijos „Creatus“ dizaino vadovė, KTU Dizaino centro lektorė Gintarė Černiauskaitė.

Kita parodos dalyvė, „RasaDesign“ prekės ženklo įkūrėja Rasa Balaišė atkreipia dėmesį, jog dizainerio darbo specifika ir metodikos aprėpia labai platų kontekstą ir yra neatsiejamos nuo analitinio proceso.

„Galima net būtų teigti, kad dizaineris pradžioje ieško problemų, kelia klausimus, tačiau tik tam, kad galėtų pasiūlyti sprendimus situacijai pagerinti. Todėl, manau, kad su iššūkiais susiduriančiam pasauliui dizaineriai gali pasiūlyti inovatyvius būdus ir vizijas, padedančias iššūkius paversti nauja kokybe“, – teigia R. Balaišė.

Kūryba ir racionalumas

Šiandien didėja „hibridinių dizainerių“ poreikis, kurie geba susieti įvairių disciplinų žinias. Didžiąją dalį savo laiko šis „dizaineris“ kuria originalius, analogų neturinčius produktus, tobulina esančias ar kuria naujas įvairioms reikmėms skirtas sistemas.

Šiam procesui reikalingas gebėjimas apjungti žmonių ir planetos poreikius su technologiniais sprendimais, derinti kūrybiškumą su racionaliu mąstymu vienu metu.

„Savo pramoninio dizaino konceptuose stengiuosi nešti žinią apie žmogaus fizinio aktyvumo svarbą, kuriant funkcionalius gaminius, kurie savo forma ir estetine išvaizda skatintų judėti“, – šią kūrybos ir racionalumo dermę stengiasi pabrėžti ir KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto (MIDF) Pramoninio dizaino inžinerijos absolventas Saimonas Mureika.

„Gaminio idėja, jo funkcionalumo sugalvojimas ir dizainas – „pamatuotas kūrybiškumas“, kai stengiesi sukurti inovatyvų produktą, tačiau turėdamas mintį, jog tai turės būti pagaminta su egzistuojančiomis technologijomis“, – teigia studentas.

Idėjos atspindžiai įvairiuose dizaino projektuose

„Dėka 4-osios pramonės revoliucijos gyvename naujame pasaulyje, kuris atneša daug iššūkių žmonijai, bei kurių sprendimui nebepakanka kūrybiškumo.

Akivaizdu, kad šiame kontekste tampa svarbus „kitokio tipo“ žmogiškasis intelektas, kompleksiškai apjungiantis žmonių ir planetos poreikius, technologijas, ekonominius aspektus naujiems gyvenimo būdams kurti, bet svarbiausia – paremtas ne tik technologijomis ir finansais grįsta kultūra“, – apie parodos idėją pasakoja viena iš parodos kuratorių, KTU Dizaino centro vadovė Rūta Valušytė.

„Tai nėra metodas, kurio galima išmokti pagal pateiktas instrukcijas. Tai kultūra, intelektas. Visa tai vyrauja dizaino disciplinoje ir jos kultūroje. Kadangi terminas „Dizaino intelektas” iki šiol nėra apibrėžtas ir plačiai suvokiamas, kilo mintis atkreipti į tai dėmesį parodos formatu “, – priduria ji.

Dizaino sektoriaus atstovai dalyvauja parodoje ir pristato dizaino projektus, gyvenimiškus sprendimus, interpretacijas. Dalyviai parodai pateikė po vieną plakatą ir projekto aprašymą, kai kurie jų palydimi ir objektų prototipais. Plakatai pasakoja apie dizaino pagalba sprendžiamas aktualijas, arba sukuria emociją – kiekvienas jų savaip atspindi „Dizaino intelekto” idėją.

Lankytojai kviečiami sudalyvauti parodoje „Dizaino Intelektas“, kuri vyks Kaune, meno galerijoje „Laboratorija“ (Laisvės al. 72b 7), rugsėjo 21–27 dienomis, 15-21 val., 2020 Lietuvos dizaino savaitės metu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA