„Change4Future“ akseleratorius atidarytas: Kauno regione socialinį pokytį toliau kurs 10 socialinių verslų | Kas vyksta Kaune

„Change4Future“ akseleratorius atidarytas: Kauno regione socialinį pokytį toliau kurs 10 socialinių verslų

Organizatorių nuotr.

Šie metai socialiniams verslininkams Lietuvoje ir aplink – kaip niekada dosnūs. Akseleravimo programa socialiniam verslui „Change4Future“ jau kuris laikas kviečia į krizes ir ekonominius nuosmūkius žvelgti inovatyviai bei atrasti galimybes savo socialinio verslo idėjoms įgyvendinti. Pavasarį startavusi programa šiandien jau yra atrinkusi net 10 tvarų socialinio verslo modelį sukūrusių komandų, kurios pradės savo kelionę 6 mėnesių trukmės socialinio verslo akseleratoriuje.

„Gera, kad yra tokių projektų ir akseleratorių, nes dabar kaip startuolis jautiesi ne vienas, jauti užnugarį ir pagalbą.“ – penktadienį vykusio akseleratoriaus atidarymo įspūdžiais dalinosi „Act On Crisis“ komandos atstovė Ieva Šapalaitė.

Šios komandos socialinio verslo idėja – emocinis sporto klubas teikiantis kompleksines, emociniam balansui palaikyti skirtas paslaugas jūsų mobiliajame telefone. Vos prieš pusmetį prisijungę prie „Change4Future“ programos, šiandien „Act On Crisis“ yra sulaukę pasaulinio pripažinimo ir tarptautinių ekspertų įvertinimo, o kai kurie skaitytojai tikriausiai taip pat jau turi šią programėlę savo išmaniajame telefone, rašoma „Change4Future“ pranešime žiniasklaidai.

Šios ir kitų „Change4Future“ akseleratoriuje dalyvaujančių komandų per ateinančius 6 mėnesius laukia intensyvios, pagal individualius poreikius suformuotos konsultacijos, grupinės dirbtuvės, specializuota vyr. ekspertų pagalba bei finansavimas būtinajai įrangai įsigyti.

„Taip pat antrajame etape galimybę prisijungti dar turės 5 komandos, tad visus svajojančius apie savo socialinį verslą ir poveikio kūrimą skatiname sekti naujienas Change4Future ir ChangeMakers‘ON socialinių medijų kanaluose bei registruotis“, – kalbėjo renginio organizatoriai.

Galimybe dalyvauti socialinio verslo skatinimo programoje džiaugėsi ir komanda „Memory Tree“, siūlanti išsaugoti savo mylimo augintinio prisiminimą ekologiškoje rankų darbo urnoje, į kurią sodinamas medelis leidžia gražiai pagerbti išėjusį gyvūną ir su juo atsisveikinti.

„Kiekvienam sugalvojusiam socialinio verslo idėją siūlau iš pradžių pasitikrinti produktą, o tada, jeigu tikrai ta idėja tikite, bandyti dalyvauti tokiame projekte“, – kalbėjo „Memory Tree“ komandos narys Paulius Grigaitis. Per ateinančius 6 akseleratoriaus mėnesius komanda tikisi pasinaudoti ekspertų pagalba atrandant geriausią viešųjų ryšių bei išorinės komunikacijos strategiją savo socialiniam verslui.

Šiandien visos 10 akseleratoriaus komandų jau yra pasirinkę vyr. ekspertus, su kuriais konsultuosis viso akseleratoriaus metu. Savo žiniomis bei profesionaliomis įžvalgomis su programos dalyviais dalinasi Gintautas Kučas (Lietuvos marketingo asociacija, „RIDER Mobility“), Darius Samuolis („Ledo Mintys“), Matias Huhtala („OP Corporate Bank Plc“), Simona Šimulytė (Europos socialinio verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų instituto vadovė, „ChangeMakers‘ON“ iniciatorė), Karolis Merkys („Emotika“), Daiva Koponen (KTU ekonomikos ir verslo fakulteto lektorė, verslo konsultantė, „ChangeMakers’ON“ bendraįkūrėja) bei Erika Zakarauskienė („Modus Group“).

„Labai smagu tokios iniciatyvos, kad jos vyksta, kad padeda jauniems verslams nuo pačių pradžių. Džiaugiamės, kad Simona („ChangeMakers‘ON“ vadovė ir iniciatorė Simona Šimulytė – red.past) ir visa jos komanda atvežą tokį renginį į Kauną, kuriame daug dalyvaujančių ir su labai įdomiomis idėjomis ateinančių žmonių“ – renginio atidarymo nuotaikomis dalinosi renginio žiūrovai.

„Change4Future“ akseleratoriuje taip pat drąsiai žengia komanda „Tekstilės langelis“, sprendžianti tekstilės sektoriaus keliamą gamtos taršos problemą. Surinkdami tekstilės likučius bei išspręsdami tvarų jų panaudojimo būdą komanda kuria ne tik teigiamą poveikį aplinkai, bet ir prikelia likučius antram gyvenimui įvairių gamintojų, menininkų, verslininkų ar ugdymo įstaigų atstovų rankose.

„Change4Future“ akseleratoriaus renginio atidarymo metu komandos atstovė Eglė Poderienė džiaugėsi, kad iki šiol bendradarbiaudama su tekstilės sektoriaus atstovais ji sulaukė entuziastingo palaikymo ir užtikrinimo, kad „Tekstilės Langelio“ siūloma paslauga yra išties labai reikalinga. Panašios sėkmės sulaukė ir kita komanda – vyrų bendruomenė „Gentys“.

Psichologinę pagalbą pilnamečiams vyrams siekianti teikti programa per pastarąjį pusmetį kaip reikiant įsitvirtino ir jau nuo spalio pradeda pirmuosius užsiėmimus. Nors šios socialinio verslo idėjos autoriai sakosi šiame akseleratoriuje dar turintys daug ko išmokti, o ypač – marketingo paslapčių, žodis apie „genčių“ užsiėmimų naudą jau kurį laiką sklando ore.

„Pagaliau atėjo ši diena…“ – atodūsiu atidarymo renginį pasitiko dar vienos į akseleratorių žengiančios komandos „ETIAM“ atstovė Vida Gražinienė, – „Jaudulys didelis, bet tuo pačiu labai smalsu, kas čia gausis. Nekantraujame pamatyti kokį kelią mes nueisime. Nekantraujame pamatyti kokius rezultatus pasieksime, norime sukurti socialiai atsakingą verslą“.

Visi „ETIAM“ komandos nariai vienbalsiai teigia, jog didėjant visuomenės sąmoningumui, nemažai žmonių stengiasi savo kasdieniniame gyvenime atsisakyti aplinkai žalingų produktų, o „ETIAM“ galėtų tapti platforma, kurioje vartotojai turėtų galimybę rinktis iš plataus tvarių produktų pasirinkimo vienoje vietoje.

Ne mažiau entuziazmu trykštanti komanda „Nougat Wear“ su akseleratoriaus pagalba ketina ir toliau vystyti aprangos gamybos įmonę, kurioje kurtų draugišką ir motyvuojančią aplinką, įdarbintų moteris bei skatintų jų savirealizaciją, verslumą, lygias teises darbe. Taip pat prisidėtų prie aplinkosaugos – pakartotinai naudotų nebereikalingus drabužius ar medžiagų likučius, skatintų žmonių sąmoningumą šioje srityje.

Komanda „Host Laboratorija“ siekia pagerinti visuomenės sveikatą bei aplinką užsiimdami aplinkos taršos, pastatų fizinių rodiklių ir triukšmo taršos matavimus, o vėliau suteikdami šią informaciją gyventojams nemokamai. Komanda tikisi, jog per artimiausius 6 mėnesius akseleratoriuje jiems pavyks išvystyti galutinį paslaugos realizavimo planą ir pradėti kurti poveikį gerinant žmonių gyvenimo kokybę.

„Fit Food“ tikslai slepiasi pavadinime – komanda gamina sveikus džiovintus užkandžius už prieinamą kainą. Tačiau produktus savo užkandžių gamybai ši komanda įsigyja ne taip, kaip visi: „Fit Food“ iš ūkininkų įsigyja būtent tuos maisto produktus, kurie kitu atveju liktų supūti.

Tai gali būti derliaus perteklius ar kitiems užsakovams „vizualiai nepatraukli“ produkcija, kuri vis dar yra tokia pat maistinga ir tinkama vartojimui. Vadovaudamiesi „Zero Waste“ („Gyvenimas be šiukšlių“ – liet.) politika, ši komanda taip pat žingsniuoja „Change4Future“ akseleratoriaus kelionės link.

„UNUM et idem“, tvarių drabužių verslą kurianti ir savo vietą „Change4Future“ akseleratoriuje užsitikrinusi komanda, žada gaminti aprangą tik iš gamtai ir žmogui draugiškų audinių. Negana to, sunešiojus drabužį šis socialinis verslas kvies prekę grąžinti ir gauti nuolaidą naujai, kol senoji bus sutvarkyta ar perdirbta į kitus gaminius, taip išvengiant bet kokios taršos.

Dar viena akseleratoriuje dalyvaujanti komanda siekia sukurti socialines dirbtuves neįgaliesiems Prienuose ir spręsti fiziškai bei protiškai neįgalių asmenų įdarbinimo problemą. Taip pat pristatydami ir neįgaliųjų gaminamą produkciją, šios komandos atstovai tikisi vyr. Eksperų pagalbos kuriant produkto pardavimo strategiją.

Šešių mėnesių akseleratoriaus kelionę 2021 Kovo 20 d. užbaigs griausmingas renginys, kuriame bus paskelbti projekto nugalėtojai. „Aš net neabejoju, kad jūsų patirtis, tą ką jūs jausite ir patirsite per ateinančius pusę metų jums atneš neįtikėtinai daug naudos, Kaunui atneš neįtikėtinai daug įdomios patirties, na, o visai Lietuvai daugiau pozityvių idėjų ir optimizmo“, – tardamas sveikinimo žodį džiaugėsi „Kaunas IN“ vadovas Tadas Stankevičius.

Norintys gauti pagalbą plėtojant savo socialinio verslo idėją jau šiandien yra kviečiami sekti naujienas, domėtis ateities projektais ir prisijungti prie esamų. Visas „Change4Future“ programos naujienas rasite projekto internetiniame puslapyje bei „Facebook“ paskyroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA