Tokios trumpos parodos Kaune dar nebuvo: tetruko vos dvi valandas | Kas vyksta Kaune

Tokios trumpos parodos Kaune dar nebuvo: tetruko vos dvi valandas

R. Ščerbausko nuotr.

Ketvirtadienį Kaune įvyko galimai trumpiausia kada nors mūsų mieste vykusi paroda „Teritorija Kaunas“ – apžiūrėti ją lankytojai teturėjo vos dvi valandas. Tokį netikėtą momentinį formatą parodai pasirinko fotomenininkas Remis Ščerbauskas, Kauno publikai pristatęs savo dešimties metų darbus.

[galerija kiek=”8″]

„Nuotraukose fiksuoju sekundės akimirkas. Tad parodoje pamatysite nedidelę dalį per dešimt metų mano sukauptų Kauno sekundžių“, – pristatydamas savo darbus susirinkusiems žiūrovams sakė R. Ščerbauskas. Pasak jo, užtat ir parodos jam norėjosi momentinės, kaip tie kadrai, kuriuos užfiksavo – akimirką pamatei ir dingo.

Fotomenininkas, gatvės fotografas Remis Ščerbauskas/ A. Untydi nuotr.

Paroda „Teritorija Kaunas“ surengta į modernių biurų pastatą transformuotame buvusiame „Drobės“ fabrike, kurio aplinka padėjo kurti restrospektyvos, pokyčio atmosferą, itin tinkamą šios parodos intencijai.

Dešimt metų atsitiktinai Kauno gatvėse, daugiausiai miesto centre fiksuoti momentai – žmonių portretai, kūno pozos, nuotaikos, detalės, netikėti rakursai, erdvėje vienam kadrui „sukrentančios“ geometrinės dėlionės. Remio darbai labai medžiagiški, o kiekviename jų autorius kviečia ieškoti užuominos, netikėtos detalės, bandyti atspėti, kodėl jis fiksavo būtent tokį kadrą, tokį rakursą.

Paroda „Teritorija Kaunas“/ R. Ščerbausko nuotr.

„Kiekviena R. Ščerbausko fotografija – savitas pasakojimas ar momentinis miesto teatras, nors jame nieko nėra iš anksto surežisuota, niekas nėra įspėtas, o kartais net nenutuokia, kad pateko į kadrą. Ir svarbiausia, jog užfiksuota akimirka niekada nebus atkartota“, – sako parodos kuratorė Neringa Stoškutė.

Iš tiesų, R. Šerbausko nuotraukos – momentinės, kaip ir pati parodos trukmė. Pagautas kadras – atsitiktinis, ne pozuotas, todėl labai tikras ir nuoširdus. Šiais butaforijos laikais tokia fotografija tampa retenybe.

Nors parodoje nėra akcentuojami metai, kada kuri fotografija užfiksuota, pasilieka įspūdis lyg pakeliavus Kaunu laike. Nors daugelio nuotraukų objektas – žmonės, tačiau pro akis nepraslysta ir dėmesys į kadrą patekusioms aplinkos detalėms.

Paroda „Teritorija Kaunas“ / R. Ščerbausko nuotr.

Remio nuotraukose – senasis Laisvės alėjos grindinys, pastatų fasadai, vitrinos, visas besikeičiančio miesto audinys – organiškai sunertas į vieną autentišką praėjusio dešimtmečio Kauno retrospektyvą.

Miesto ir jo žmonių fiksacija laike pastabesniam lankytojui atveria ir dar vieną vertinimo matą: ne vien žmonių elgesio, gyvenimo būdo, bet ir aprangos. Įdomu stebėti, kaip keičiasi žmonių socializacijos įpročiai laike, fiksuojant juos tose pačiose miesto vietose.

Paroda „Teritorija Kaunas“ / R. Ščerbausko nuotr.

Nors fotografija – nebylus menas, tačiau parodą papildė ir stebino išorės garsai – virš laikinos parodų salės girdėjosi kartingo ratų sukeliamas tarpais net paukščių čiulbesį primenantis čirpimas – buvusio „Drobės“ fabriko pastato ketvirtame aukšte veikia kartodromas. Žvelgiant į gatvės fotografo nuotraukas kartais taip pat gali išgirsti menamą miesto triukšmą arba tylą, kai fiksuojamas nakties ar ankstyvo, ūkanoto miesto momentas.

Paroda „Teritorija Kaunas“ – tai įamžintas miesto dešimtmetis, o jo momentai laike įgis dar didesnės vertės ir emocinio krūvio. Fotomenininkas R. Šerbauskas tikisi šią parodą išvežti parodyti ir į kitus Lietuvos miestus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA