Kauno senamiestyje užsidaro buvę populiarūs barai ir restoranai | Kas vyksta Kaune

Kauno senamiestyje užsidaro buvę populiarūs barai ir restoranai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kovo viduryje Lietuvoje įvestas karantinas gerokai pakoregavo senamiestyje veikusių restoranų likimus. Keletas pripažintų vietų – vis dar uždarytos, pakeitė pavadinimus ar išvis išnyko. Portalas „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo, kaip dėl pasaulinės koronaviruso pandemijos keičiasi kulinarinis Kauno senamiesčio įstaigų žemėlapis.

Prestižiniam restoranui – bankrotas

Bene netikėčiausias pasikeitimas – prestižiniu laikyto, senoviniuose XVII a. rūsiuose Vilniaus gatvėje įsikūrusio restorano „Senieji rūsiai“ iškabos vietoje – naujas pavadinimas ir visiškai naujo tipo užeiga. Baltos staltiesės, prašmatnūs patiekalų pavadinimai ir deriniai, elegantiškas restorano padavėjų aptarnavimas – jau praeitis. Po karantino vietoje „Senųjų rūsių“ – į jauną auditoriją orientuotas užkandžių ir gėrimų meniu bei visiškai naujos koncepcijos vieta.

Oficialioje buvusio restorano svetainėje vis dar galima rasti senojo restorano meniu ir aprašymą, bet visi kontaktuose skelbiami telefonai – išjungti. Restorano „Facebook“ profilyje per brūkšnelį skelbiamas jau ir naujas pavadinimas. Pasak nenorėjusių prisistatyti senamiesčio bendruomenės atstovų, sklinda kalbos, kad buvusiam restoranui paskelbtas bankrotas.

„Avilys“ atsidarys negreitai

Neveikia ir šalimais buvusių „Senųjų rūsių“ įsikūrusi dar viena aukštos klasės maitinimo įstaiga Kauno senamiestyje, garsėjusi net nuosavu verdamu alumi – „Avilys“. Susisiekus su restorano vadove Jurgita Nore paaiškėja, kad kad jokios dramos čia nėra, kauniečius „Avilys“ vėl kvies užsukti į svečius jau atsinaujinęs.

„Po karantino priėmėme sprendimą nebeatsidaryti, nes buvo aišku, kad vasara be užsieniečių ir verslo klientų bus labai sudėtinga. Jei nori išlaikyti aukštą lygį, turi turėti žmonių srautą, nes kitaip negalėsi gaminti iš aukštos kokybės šviežių produktų, arba turėsi nuolatinius jų nuostolius“, – sako J. Norė.

Pasak vadovės, „Avilio“ atidarymą stabdė ir rudenį prasidėsianti Vilniaus gatvės rekonstrukcija. „Tai bus proga atsinaujinti ir mums, „Avilį“ planuojame vėl atidaryti Kaunas –Europos kultūros sostinė metais, t.y. 2022-aisiais. Tikimės, tada bus pasibaigusi ir pasaulinė koronaviruso pandemija bei baigta rekonstruoti Vilniaus gatvė“, – sako J. Norė.

Pasak J. Norės, „Aviliui“ pasisekė, kad nereikia nuomotis patalpų, nes jos jiems ir priklauso, todėl jie neturi prievartos dirbti, kad išliktų. „Visai kitaip yra toms įstaigoms, kurios privalo mokėti nuomą, tada nebėra pasirinkimo – arba turi perleisti vietą kitiems, arba renkiesi dirbti tokiomis sąlygomis, kokios yra“, – sako ji.

Vasara buvo sudėtinga

O sąlygos ne iš paprastųjų. Visoms maitinimo įstaigoms itin stipriai smogė užsieniečių srautų sumažėjimas, kurio negelbėjo pavieniai Baltijos šalių turistai. Pasak kalbintų Vilniaus g. restoranų verslo atstovų, klientų vasarą buvo mažiau, nei įprasta, o ir perkamoji galia – sumažėjusi. „Dabar  žmonės linkę pataupyti, pinigų išleidžia daug mažiau. Dauguma ateina pabendrauti, o ne pavalgyti“, – pastebi J. Norė.

Moteris taip pat neslepia, kad planuose yra laikinai uždaryti ir kitą jų įmonės valdomą populiarų senamiesčio barą, beveik priešais „Avilį“ daugelį metų sėkmingai veikiantį „YZYbar“. „Oras vės, nebeliks terasos, viduje dėl COVID-19 įvestų ribojimų teko gerokai sumažinti vietų, o ir prasidėsianti rekonstrukcija dar labiau ribos klientų srautus, todėl dirbti nebus racionalu. Todėl eisime atostogauti”, – sako „YZYbar“ vadovė.

Vilniaus gatvė artimiausiu metu bus rekonstruojama, vietinio verslo laukia sunkūs laikai/ R. Tenio nuotr.

Nusiteikę optimistiškiau

Keliaujame Vilniaus gatve link Rotušės, pakeliui užsukame į „Lithuanian Pub Entry“ bei kalbamės su šio populiaraus pub’o savininku Nerijumi Paškevičiumi. Vyras pasidžiaugia, kad po karantino „Entry“ Vilniaus gatvėje atsidarė bene vieni pirmųjų ir ketina veikti toliau. „Esame pakankamai ilgai šiame versle, pergyvenome jau dvi krizes – ištversime ir šią“, – optimizmo nepraranda vyras. Pasak N. Paškevičiaus, jiems iki šiol pavyko ne tik išlaikyti visus darbuotojus, bet ir atidaryti naują maitinimo įstaigą Vienybės aikštėje, kuri gana greitai sulaukė lankytojų antplūdžio.

„Bent šiuo metu neturime planų užsidaryti dėl rekonstrukcijos. Tikimės dirbti ir toliau, turime pastovių klientų, kurių įpročiai dėl koronaviruso nepasikeitė, labai džiaugiamės ir vertiname jų lojalumą, nes tai leidžia mums tikėtis sulaukti šviesesnių laikų ir dėl sunkios ekonominės situacijos nenuleisti kokybės kartelės“, – sako N. Paškevičius.

Vyras teigiamai vertina valstybės įvestas priemones – mokesčių atidėjimą, nuomos mokesčio dotaciją, užmokestį darbuotojams už prastovas. Pasak jo, žvelgiant į ateitį restoranų verslui bent šiuo metu labiausiai praverstų dotacijos nuomai, ypač po Naujųjų metų, kuomet sausį ir vasarį labai sumažėja klientų.

Kad iš valstybės bei miesto valdžios tikisi vietiniam verslui palankių sprendimų, neslepia ir dvi įstaigas Vilniaus gatvėje valdančios įmonės vadovė J. Norė. Pasak jos, miesto savivaldybė galėtų priimti sprendimą ir sumažinti bent jau nekilnojamojo turto mokestį, kuris tikrai yra pakankamai didelis, ypač jei įstaiga negali veikti dėl objektyvių priežasčių. „Pagrindinės pėsčiųjų gatvės, kurioje esame įsikūrę, rekonstrukcija – viena tokių“, – įsitikinusi J. Norė.

Vienos neliko, kitoje – permainos

Dar dvi į turtingesnį klientą ir maisto žinovą orientuotos vietos Kauno senamiestyje – tai Rotušės aikštėje veikęs restoranas „Ieti“, kurio savininkė ir pagrindinė šefė Inga Turminienė yra patekusi tarp 16-kos geriausių pasaulio šefių – moterų, bei Nemuno gatvėje įsikūręs nedidelis restoranas „Numan“.

Deja, tenka konstatuoti, kad 5-erius metus gurmanišką Kauno pasaką sekusio ir ne kartą tarp geriausių Lietuvos restoranų patekusio „Ieti“ Kaune nebeliko. Kaip portalui patvirtino pati I. Turminienė, dėl įvesto karantino ir orientacijos į užsienio turistą jie tiesiog nebepajėgė išsilaikyti. „Dabar jau ramiai žiūriu į situaciją, manau, kad įvyko, kaip turėjo įvykti. Gal tikrai mūsų nereikia Kaune“, – sako moteris.

Kol kas apie naujas veiklas pasakoti ji nenori, tik prisipažįsta, kad dabartinė veikla yra susijusi su maitinimo įstaigų konsultavimu. „Patirties turiu, gal kam padėsiu nepadaryti klaidų, kurias pati padariau“, – šypsosi ponia Inga.

„Numan“ Nemuno gatvėje planuoja tęsti veiklą, tačiau orientuosis į paprastesnį klientą / R. Tenio nuotr.

Pabaigai – kiek geresnės žinios iš „Numan“. Šis restoranas po karantino visą vasarą neveikė ir jau girdėjosi kalbų, kad taip ir neatsidarys. Tačiau susisiekus su buvusiais restorano valdytojais, paaiškėjo, kad jiems pavyko rasti sutarimą su toliau čia likusia dirbti komanda, kuri imasi tęsti restorano veiklą buvusiu pavadinimu, tačiau keičiama restorano koncepcija.

Papildyta 2020.09.24 12:30 val.

Šios savaitės pradžioje uždarytas ir į teisėsaugos akiratį patekusio tinklo „Grill London“ pavadinimo restoranas Vilniaus gatvėje. Į privačią žinutę bendruomenės puslapyje atstovai atsiuntė atsakymą, kad atsinaujinęs „Grill London“ senamiestyje planuoja duris atverti 2021 metais, tačiau jau kitoje vietoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA