Kauno rajonas turi naują laivą: plukdys dviratininkus ir rengs pažintines keliones | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas turi naują laivą: plukdys dviratininkus ir rengs pažintines keliones

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį popietę į Nemuną nuleistas Kauno rajono savivaldybės keleivinis katamaranas „Zapyškis”. Vidaus vandens kelių direkcijos (VVKD) uoste 14 val. kelionę pradėjęs laivas greičiau nei per pusantros valandos pasiekė Zapyškį, kur buvo pristatytas bendruomenei ir žurnalistams.

[galerija kiek=”24″]

Ketvirtadienį Kauno rajono savivaldybė pristatė 24 sėdimų vietų katamaraną „Zapyškis“, kurio paskirtis – rengti edukacines ir pažintines iškylas Nemune tarp Zapyškio, Kulautuvos ir Kačerginės, taip pat kelti per upę dviratininkus.

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Emilė Kaminskaitė savivaldybės pranešime teigia, kad iki šiol per Nemuną tarp Zapyškio ir Kulautuvos keleivius plukdęs 12-kos vietų laivelis „Vytis“ nebepajėgė susidoroti su vis didėjančiais dviratininkų srautais, be to, tam buvo nepritaikytas, todėl nuspręsta skelbti viešąjį konkursą ir įsigyti patogesnį laivą.

Kodėl buvo pasirinktas katamaranas? „Jo greitis nedidelis, bet tai saugus ir patogus laivas, pritaikytas ne tik dviratininkams, bet ir riboto judumo žmonėms“, – aiškino direktorė. Pažymėtina dar ir tai, kad katamarano maksimali grimzlė siekia tik 0,7 m, o tai labai svarbu laivybai dėl sausrų senkančiame Nemune.

Katamarano denis dengtas, todėl iškylautojams neteks bijoti lietaus. Įrengtos 24 sėdimos vietos, tačiau savivaldybė nurodo, kad laive gali tilpti gerokai daugiau keleivių. Sanitarinė patalpa pritaikyta judumo problemų turintiems žmonėms, sumontuota garso aparatūra palengvins gidų darbą, įrengta priešgaisrinė signalizacija.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pabrėžė, kad nutiesus dviračių taką iki Zapyškio, toks laivas tapo būtinybe, mažylis „Vytis“ dirbo ant apkrovimo ribos – šią vasarą per Nemuną plukdė 4 586 keleivius, iš jų net 3 273 buvo su dviračiais.

„Karantino metu labai išaugo vidinis turizmas. Žmones traukia atnaujinta Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, Pyplių piliakalnis, literatūrinė Kačerginė, Kulautuvos pušynai, dviračių ir pėsčiųjų trasos. Priimame daug kauniečių, vilniečių, čia atvyksta žmonės iš visos Lietuvos“, – pasakojo meras.

Dviračių takui nusidriekus iki Zapyškio, buvo galutinai suformuotas maždaug 40 km ilgio Mažasis Pakaunės turizmo žiedas. Dabar per vieną dieną dviračiais galima minti iš Kauno senamiesčio iki Zapyškio, aplankant Kamšos botaninį-zoologinį draustinį, Obelynę, Pylius, Kačerginę. Persikėlus per Nemuną laivu, užsukti į Kulautuvą ir grįžti atgal dešiniajame Nemuno krante nutiestu dviračių taku.

Didelio populiarumo, anot savivaldybės, šią vasarą sulaukė ir savaitgaliais iš Kauno iki Vilkijos plaukiojęs laivas „Vilkija“, kurio maršrutą taip pat remia Kauno rajono savivaldybė.

V. Makūnas tvirtino, kad Nemune laivų turėtų būti dar daugiau. Iki 2022 metų, kai Kaunas ir Kauno rajonas taps Europos kultūros sostine, ties Zapyškiu turėtų atsirasti plaukiojantis sodas-parodų salė. Šiam tikslui planuojama pritaikyti nenaudojamą žemkasę. Apie turistinius laivus Nemune galvoja ir privatūs investuotojai. LR Vyriausybė Kulautuvai, Kačerginei ir daliai Zapyškio kurortinės teritorijos statusą suteikė 2017 metais.

Katramarano „Zapyškis“ ilgis – 12 m, plotis – 4 m, minimali grimzlė – 0,55 m, maksimali grimzlė – 0,7 m. Variklis 2,8 l darbinio tūrio, išvystantis 110 kW.

Denyje, kaip minėta, yra dengtas salonas su 24 sėdimomis vietomis, 10 laikiklių dviračiams, įlipimo / išlipimo trapas su turėklais, pritaikytas riboto judumo žmonėms.

Katamaranas Kauno rajono savivaldybei atsiėjo 199 529 eurų su PVM. Savivaldybės įvardijama jo paskirtis – rengti edukacines ir pažintines iškylas Nemune tarp Zapyškio, Kulautuvos ir Kačerginės bei kelti dviratininkus per upę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA